Vad är egentligen halloumi?

Farbror Nikos serverar kanske stans bästa halloumi som bildar toppen av en sallad med ruccola, rödlök, gurka, väldoftande tomater, oliver och mandlar. Men varifrån kommer egentligen den här osten?

Xaloúmi (grekiska), hellim (turkiska) eller حلوم (arabiska) tillverkas traditionellt på Cypern av fårmjölk. Idag har den här osten tyvärr blivit ”urvattnat” genom att get- och komjölk används.

Proteinrik sallad med cypriotisk halloumi
Proteinrik sallad med cypriotisk halloumi (laktovego) och rostade mandlar

Den är rätt neutral i smaken men kan ibland smaka saltare och ibland kryddas med olika örter som mynta och oregano.  Halloumi har också en gummiaktig karaktär eftersom ostmassan har upphettats i vassle från vilket proteinet avskiljs.

Osten har hög proteinhalt och framställt oftast med vegetabiliskt löpe som passar alltså vegetarianer. I handeln finns också en light version (14 procent fett).

Den kan ätas rå, stekas eller grillas. Halloumi smälter inte, utan får istället en brun nyans. Oliver och olivolja får inte saknas när halloumi serveras som förrätt (meze) eller huvudrätt.

Vattnas dig i munnen, kolla i så fall Farbror Nikos meny.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s