Sigrid Hjertén tavla klubbades på Bukowskis för en miljon kronor

Sigrid Hjertén heter en av många konstnärer som har en koppling till huset som inhyser Farbror Nikos restaurang och galleri på Katarinavägen 19.

Utsikt mot Stadsgården och Gamla stan av Sigrid Hjertén
Utsikt mot Stadsgården och Gamla stan av Sigrid Hjertén (bild: Bukowskis)

Här hade faktiskt hennes man Isaac Grünewald, som uppskattas i konstnärsvärlden lika högt, sin ateljé och målarskola mellan 1914 och 1946. Han dog samma år i en flygolycka.

Konstnärsparet Sigrid och Isaac bodde i “glashuset” intill som kallas för Drottsgården och som ägs av Konsumentföreningen.

Sigrid Hjertén har målat många motiv från lägenheten på Drottsgården och Isaacs ateljé på Katarinavägen 19, så även den här tavlan “Utsikt mot Stadsgården och gamla stan” som klubbades nyligen på Bukowsiks för en miljon kronor.

Konsten finns förstås kvar i huset. Farbror Nikos restaurang är ju också galleri, där du i dagarna kan beundra Olle Bonniers tryck. En ny utställning är på gång. Så titta gärna förbi Farbror Nikos för att andas on husets konstnärliga bakgrund.

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: