Sugen på Farbror Nikos grekiska spenatpajer?

Filodegspajerna spanakopita gr. σπανακόπιτα (spenatfyllning), tiropita gr. τυρóπιτα (ostfyllnning) tirospanakopita gr. tυρoσπανακόπιτα (ost- och spenatfyllning), prasopita (purjolökfyllning), kasseropita (yoghurtfyllning) etc. är grekernas främsta mellanmål. Små spenatpajer serveras också på Farbror Nikos.

Farbror Nikos sallad med små spenatpajer spanakopita
Farbror Nikos serverar en mätande sallad med små filodegspajer, färska grönsaker och ruccola, svarta oliver, citronskivor för dig som vill ha det lite syrligare och rostade solrosfrön

De äts som snacks och säljs i butiker, bagerier, caféer och gatukiosker. De äts också som frukost på morgonen med kaffe eller frappé, eller som lättare lunch (värmen gör att man äter rätt lite till lunchen). De serveras också på restauranger som små rätter (mezedes) eller sidorätter.

Olika former och storlekar

Själva degen består av många lager filodeg med antingen smör eller olivolja. Storleken och formen är också olika.

Ibland ser de mer ut som Wienerbröd, serveras som klassisk pajbit eller med en lite tjockare deg. Ibland är de trekants- eller spiralformade som indiska samosas. Populära är också minipajerna spanakopitakia, tiropitakia etc. Spanakopitakia serveras även på Farbror Nikos restaurang & galleri som sallad med färska grönsaker, ruccola, oliver och rostade solrosfrön.

Under fastetiden i Grekland gör man pajerna helt fria från animalier, alltså utan smör, ägg och ost. Istället görs fyllningen med spenat, lök, olika örter som dill, persilja och selleri.

Recept på grekiska pajer

>> Recept för spanakopita / spenatpaj
>> Recept för tiropita / fetaostpaj
>> Recept för prasopita / purjolökspaj (engelska)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: