Hälsosam klassiker på Farbror Nikos: Yoghurt med honung och valnötter

Många försöker banta och sporta ner överskottskilona inför resan till stränderna på Långholmen, Gotland, Medelhavet och Thailand. Men ibland måste du unna dig något gott som är gjort på äkta ingredienser och inte bara E-nummer. Och som dessutom är hälsosam och svalkande: Yoghurt med honung och valnötter.

Farbror Nikos grekiska yoghurt med valnötter och honung
Farbror Nikos grekiska yoghurt med honung och valnötter passar som mellanmål, fika och som efterrätt

Yoghurt är rik på protein, kalcium och B-vitaminer. Den håller magen igång och är ett utmärkt alternativ när du vill tappa kilo. Dessutom innehåller den inte lika mycket laktos som mjölk – perfekt för dig som är lite laktosintolerant. Läs mer om grekisk yoghurt

Honungen är äkta vara från gudarnas hem, berget Olympen, och har inte drygats ut med socker eller annat. Honung är känd som bakteriedödare. Läs mer om honung…

Valnötterna är riktig hälsomat. De innehåller 15 procent protein och är kolesterolfria. Nötterna är dessutom rika på fleromättade fetter (39,1 procent!) som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Men den riktiga skatten ligger i valnötternas vitaminer och mineraler. Här finns C, folat, niacin, B2, B1, B6, karoten, fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, natrium, selen och zink. Läs mer om valnötter…

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d