Glad fetaostens dag på Farbror Nikos restaurang och galleri!

Lördag, 15 oktober firas fetaostens dag i Sverige – en dag för kanske Greklands mest kända livsmedel och huvudingrediens i Grekisk sallad, i fillodegspajer, på mackor och på grillen.

Grekisk sallad på Farbror Nikos restaurang och galleri
Grekisk sallad på Farbror Nikos restaurang och galleri serveras med tzatziki och bröd som förrätt.

Sedan 2002 är produktnamnet feta (grekiska φέτα) skyddat och får enligt EU-lagstiftning bara användas för ostar som

  • produceras på traditionellt vis;
  • görs i vissa delar av Grekland (fastlandet och ön Lesbos);
  • är gjord på fårmjölk eller på en blandning av får- och getmjölk (upp till 30 procent).

Så se upp för alla billiga kopior från Danmark och annat håll som är gjorda på komjölk.

Enligt Wikipedia har den första fetaosten dykt upp under Bysantinska riket, och då på ön Kreta. Själva ordet feta kommer antagligen från italienska ordet fetta (alltså skiva eller bit).

Feta inte fett
När vi pratar om ost, så tänker vi på en ett fett livsmedel. Men feta innehåller egentligen bara 21 % fett och upp till 14 % protein, som gör den alltså till ett bra livsmedel också för vegetarianer.

Farbror Nikos sallad med små spenatpajer spanakopita
Farbror Nikos serverar en mätande sallad med små filodegspajer, färska grönsaker och ruccola, svarta oliver, citronskivor för dig som vill ha det lite syrligare och rostade solrosfrön

Dessutom används oftast vegetabilisk löpe (kolla förpackningen för säkerhets skull) istället för enzymer från kalvmagar för att framställa feta. Osten innehåller dessutom vitamin A, riboflavin, vitamin B6 och B12 samt kalcium och zink.

Fetaostens dag
Den instiftades för fyra år sedan av grekiska delikatessmärket Fontana.

Och på Farbror Nikos restaurang och galleri finns för fetaälskare självklart klassikern Grekisk sallad och en sallad med minipajer gjorda på spenat, feta och fillodeg. Kolla gärna på Farbror Nikos meny för lunch, fika och tidig middag.

Publicerad av Konstantin Irina

Marknadschef med fokus på digital tillväxt på Philips, Electrolux, ICA, SCA / Essity och Arbetsförmedlingen. Bloggare och påverkare i Nacka, belönad med utmärkelsen Årets Nackabo, ett demokratistipendium och Arne Nyhammer-stipendiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s