I slutet av december kunde jag läsa i Svenska Dagbladet att studier på göteborgare, britter och vissa New York-bor visar att medelhavskost förlänger livet med två till tre år.
Även risken för hjärtsjukdomar, astma, diabetes, kognitiv svikt och parkinson minskar. “Det handlar uppskattningsvis om två–tre års längre livslängd, säger Gianluca Tognon”, säger forskare vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin för Svenska Dagbladet. >> Läs artikeln i SvD
Medelhavskost består av mycket olivolja, bladgrönsaker, fullkorn, baljväxter och nötter. Medelhavskost innebär också mindre socker, mindre kött och mer fisk.
Och det är egentligen precis det som mina rätter består av. I grunden finns alltid rikligt med grönsaker, om det nu är Halloumisallad eller Grekisk sallad, vegetarisk Moussaka eller Linssoppa.
Jag använder bara olivolja. Och köttfärs har jag bara i Pastitsio, men erbjuder däremot en Ceasarsallad med mager kycklingsfilé och en Tonfisksallad. >> Läs mer om mina sallader, sopport och varmrätter
Samma sak gäller mina hembakta godsaker som Baklava och Kourabiedes (= grekiska mandelkakor). Jag satsar hellre på att kakorna ska smaka nötter, mandel, apelsin eller liknande än att sockret tar över. >> Läs mer om mina kakor
Så du som vill stå ut några år till med det här livet, och därtill vill må bra, är välkommen till Farbror Nikos!