Mikael K Nilsson visar gatufotografier från Thessaloniki hos Farbror Nikos café & galleri

Mikael K Nilsson - fotoutställningen Saloniki i september på Farbror Nikos café & galleri

“Saloniki i september” heter Mikael K Nilssons utställning på Farbror Nikos café & galleri med gatufotografier från grekiska staden Thessaloniki, redigerade i dialog med Katarina Malmström. Vardag och kris i en stad vid Egeiska havet. Utställningen pågår 29 augusti – 27 september 2014. Vernissage lördag, den 30 augusti kl 14:00 – 16:00.

Mikael K Nilsson - fotoutställningen Saloniki i september på Farbror Nikos café & galleri

Så här skriver Mikael om fotoserien:

“En vecka förra året hälsade jag på min familj i Thessaloniki. På dagarna strövade jag med min kamera runt i stadens centrum. Krisen, framför allt den vi benämner ekonomisk, syntes på olika sätt på gator och torg och i ansikten och kroppshållningar.

Känslorna hos invånarna bubblade och emellanåt brände det till. Ilskan och frustrationen gick att ta på. Men här fanns även en glädje och gästfrihet. Intrycken förstärktes av det vita ljuset som reflekterades från Egeiska havet. De speciella strålarna framstod som magiska, till och med hoppingivande i ett hårt prövat samhälle.”

Mikael K Nilsson

… är född 1964 i Helsingborg, baserad i Sundbyberg och har fotograferat sedan tonåren. I samband med film- och tv-regi-studier vid Filmhögskolan i Łódź i Polen producerade han kortfilmer under några år, däribland den prisbelönade dokumentären ”En stund på jorden” (1994). Han sadlade om och har i ett femtontal år ett arbetat som journalist.

I mars i år hade Mikael separatutställningen ”Fantomen på Sturegatan” på biblioteket Signalfabriken i Sundbyberg.

Katarina Malmström

är utbildad fotograf vid Nordens Fotoskola, Biskops-Arnö, och utbildad psykolog vid Stockholms universitet. Våren 2015 publiceras hennes och Mikaels bok om pressfotopionjärerna Axel och Vicke Malmström.

Vem behöver Fotografiska Museet Stockholm när man titta på fotokonst hos Farbror Nikos?

Mikael K Nilsson - fotoutställningen Saloniki i september på Farbror Nikos café & galleri

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: