Cesarsallad med kyckling & dressing – allt om ceasarsallad

Caesarsallad med grillkryddad kyckling på grekiska lunch restaurangen Farbror Nikos på Södermalm

Cesarsallad original recept innehåller grön bladsallad, vitlök, olivolja, ägg, citronjuice, worcestershiresås, krutonger & parmesan.

Vem uppfann cesarsallad?

Rätten låter kanske italiensk men skapades ursprungligen i Tijuana, Mexiko på 1920-talet. Enligt legenden ska den italiensk-amerikanske restauratören Caesar Cardini hittat på receptet på USA:s nationaldag, 4 juli 1924.

Det var en hektisk dag med mycket gäster. Maten höll på att ta slut. Han kom på ett nytt recept utifrån råvarorna han hade kvar. Dessutom slängde han ihop salladen vid bordet framför de hungriga gästerna.

Cesarsallad uppfanns i Tijuana
Cesarsallad uppfanns i Tijuana (Foto av Victor Roque pu00e5 Pexels.com)

Vad innehåller original ceasarsallad recept?

Caesar Cardinis cesarsallad recept var enklare än du kanske anar:

  • Grön bladsallad / romansallad
  • Vitlöksdoftande olivolja
  • Ägg
  • Citronjuice
  • Worcestershiresås
  • Vitlökskryddade krutonger eller vitlöksbröd
  • Parmesanost
Grön bladsallad var främsta ingrediensen i cesarsallad
Grön bladsallad var främsta ingrediensen i cesarsallad (Foto av icon0.com pu00e5 Pexels.com)

Originalreceptet innehöll alltså inte ingredienserna som du kanske ser idag i många recept för ceasarsallad:

  • Kyckling
  • Sardeller
  • Bacon
  • Senap
  • Grädde
  • Majonnäs

Hur stavas caesarsallad?

Caesarsallad stavas egentligen caesar och inte ceasar eller cesar. Dick Harrisson skriver så här i historiebloggen på Svenska Dagbladet om felstavningen:

Som luttrad universitetslärare och tentamensrättare har jag efter decennier av frustrerade suckar lärt mig vilka dumheter jag retar mig mest på, och när folk dessutom frågar mig om detta – vilket nu har hänt – svävar jag inte på målet.

Som luttrad universitetslärare och tentamensrättare har jag efter decennier av frustrerade suckar lärt mig vilka dumheter jag retar mig mest på, och när folk dessutom frågar mig om detta – vilket nu har hänt – svävar jag inte på målet.

Farbror Nikos cesarsallad med grillkryddad kyckling
Farbror Nikos cesarsallad med grillkryddad kyckling

Vad ingår i Farbror Nikos recept för cesarsallad?

Grekiska restaurangen Farbror Nikos på Södermalm serverar sin egen version av ceasarsallad som dagens lunch. Här ingår:

  • Grillkryddad kycklingfilé, men det går bra att ersätta med halloumi eller avokado om du är vegetarian
  • Grana padano
  • Krutonger
  • Rödlök
  • Rucola
  • Blandad sallad
  • Persilja

I dagens lunch ingår dessutom äkta grekisk tzatziki (alternativt olivolja för dig so är vegan), färskt bröd (alternativt glutenfritt bröd), Zoegas bryggkaffe eller te, måltidsdryck eller vatten.

Vilken caesardressing använder Farbror Nikos?

Cesarsalladens uppfinnare Caesar Cardini använde i sitt recept bara vitlöksdoftande olivolja, citronjuice, parmesan och worcestershiresås, alltså inte någon speciell ceasardressing.

ICA.se använder vitlök, ägg, dijonsenap, sardellfiléer, kapris, finriven parmesanost, neutral olja, olivolja, worcestershiresås, salt och peppar i receptet för caesardressing.

Receptet för caesardressing i Expressens matsajt Mitt kök innehåller majonnäs, citronsaft, sardeller eller ansjovisfiléer, vitlök, dijonsenap, worcestershiresås och färskriven parmesanost.

Farbror Nikos gör till sin dagens lunch en magrare och enklare caesardressing med grekisk yoghurt istället för t.ex. ägg, grädde och majonnäs.

Hur många kalorier innehåller cesarsallad?

Hur många kalorier caesarsallad innehåller beror helt på vilka ingredienser du använder och vilken caesardressing du gör:

  • Caesarsallad med kyckling, bacon, krutonger och parmesan: 400 kCal per portion enligt MyFitnessPal.com
  • McDonald’s caesarsallad har c:a 410 kCal per portion (295 g).
  • ICA Buffés caesarsallad med kött från kycklingklubba, romansallad, knaperstekt bacon, hyvlad parmesanost och brödkrutonger har c:a 429 kCal per portion.

Farbror Nikos version i dagens lunch är lite smalare. Istället för bacon använder han kyckling, som är relativt magert. Och hans caesardressing görs på grekisk yoghurt.

Farbror Nikos gör sin cesardressing på yoghurt
Farbror Nikos gör sin cesardressing på yoghurt (Foto av Burst pu00e5 Pexels.com)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: