Hemleverans lunch: Halloumisallad med rostade mandlar – matig & smarrig

Halloumisallad är en favorit bland både vegetarianer och flexitarianer eftersom den är smaskig och proteinrik – över 21 procent. Grekiska restaurangen Farbror Nikos på Söder gör sin halloumisallad med fem bitar äkta cypriotisk halloumi som tillverkas på en blandning av får- och getmjölk, alltså inga kopior på komjölk i svensk handel som slutar på –oumi.

Matig sallad med cypriotisk halloumi
Matig sallad med cypriotisk halloumi (laktovego)

Böndernas hemliga recept

Man tror att osten började tillverkas i bysantinska riket någon gång mellan 395 – 1191 e.Kr. De tidigaste omnämningen i litteraturen gjordes i mitten av 1600-talet av italienska handelsresande som besökte Cypern.

Det var dyrt med kött. Så bönderna på ön gick ihop, samlade får- och getmjölken och tillverkade tillsammans stora lass halloumi eller χαλούμι. Den var oftast den viktigaste proteinkällan. Men varje by hade sitt eget hemliga recept.

Knapriga rostade mandlar

Farbror Nikos smaskiga halloumisallad innehåller även rostade mandlar som ger en nötig smak och gör maträtten knaprigare. Mandlarna har för övrigt samma proteininnehåll som halloumi – 21 % och kan enligt studier sänka risken för hjärtsjukdomar pga låga kolesterolvärden.

På tallriken hittar du dessutom blandad grön sallad, röd lök, ruccola, persilja, oliver från Kalamata och limeklyftor.

Mer än bara halloumisallad

Halloumisalladen serveras på Farbror Nikos med tzatziki och nybakat bröd. Glutenfritt bröd finns för dig som är glutenintolerant och god olivolja att doppa brödet i för dig som inte gillar tzatziki.

Du som inte gillar så mycket halloumi kan istället ta mixsalladen med både halloumi och grekiska minipajer. Kolla vilka andra lunchrätter vi serverar på Farbror Nikos…

Mixsallad med haloumi ost och filodegspajer fyllda med spenat och fetaost
Mixsallad med haloumi ost och filodegspajer fyllda med spenat och fetaost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s