Tzatziki – enkelt & snabbt recept på grekiska yoghurtsåsen

Här hittar du ett enkelt & snabbt recept på dippen, yoghurtsåsen eller pålägget tsatziki eller τζατζίκι som förrätt, smårätt (meze) eller bilaga. Den får inte saknas i någon grekisk måltid, om det nu är gyros, grekisk sallad, moussaka, pastitsio eller souvlaki.

Det gäller också grekiska restaurangen Farbror Nikos café & galleri på Söder där tzatziki serveras i små, söta skålar och vit bröd till alla rätter, om det nu är varmrätter, matiga sallader eller mustiga soppor. Den följer också med när du beställer avhämtning eller hemkörning med Foodora och Godsmak.

Recept på äkta grekisk tsatziki

Här kommer Farbror Nikos recept för 4 portioner tzatziki med tillagningstid på c:a 70 minuter:

  • 1/4 gurka
  • 200 g grekisk yoghurt, gärna ett grekiskt märke som Onfos, Larsa Foods, Fontana eller Salakis. Som vegan eller mjölkallergiker får du testa med sojayoghurt.
  • 1–2 pressade vitlöksklyftor. Ta mer eller mindre utifrån hur mycket du gillar vitlök.
  • 1 msk grekisk olivolja, gärna jungfruolja
  • 1/2 tsk vinäger
  • 1/2 krm salt
  • 1/4 krm vitpeppar
  • Ev. 1/2–1 krm flytande honung om du gillar en snällare, mindre sur smak

Riv gurkan och pressa ur vattnet. Blanda gurkan och yoghurten i en skål. Pressa i vitlök. Rör om. Rör sedan ner övriga ingredienser.

Smaka av. Låt stå en timme i kylskåp.

 Farbror Nikos grekiska tzatziki med en fräsch halloumisallad
Farbror Nikos grekiska tzatziki med en fräsch halloumisallad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s