Tzatziki original recept enl. Farbror Nikos innehåller inte bara yoghurt & vitlök. Det finns också en droppe honung i hans tzatziki original recept.
Ingredienser i tzatziki original recept
Här kommer Farbror Nikos tzatziki original recept för fyra personer med tillagningstid på c:a 70 minuter:
- 1/4 salladsgurka, gärna ekologisk
- 200 g grekisk yoghurt, gärna ett grekiskt märke som Onfos, Larsa Foods, Fontana eller Salakis. Som vegan får du testa med sojayoghurt eller laktosfri yoghurt om du inte tål laktos.
- 1–2 pressade vitlöksklyftor. Ta mer eller mindre utifrån hur mycket du gillar vitlök.
- 1 msk grekisk olivolja, gärna ekologisk jungfruolja
- 1/2 tsk vinäger
- 1/2 krm salt
- 1/4 krm vitpeppar
- Ev. 1/2–1 krm flytande honung om du gillar en snällare, mildare smak
Så här gör du din tzatziki enligt receptet
- Riv gurkan och pressa ur vattnet ordentligt.
- Blanda salladsgurkan och grekiska yoghurten i en skål.
- Rör sedan ner övriga ingredienser – vitlök, grekisk olivolja, vinäger, salt, vitpeppar och honung.
- Täck över med gladpack och låt stå en timme i kylskåpet.
- Servera på samma tallrik som huvudrätten eller i små skålar för att doppa i bröd eller annat gott.
- Förvara i kylskåp där den håller sig i minst 5 dygn. Den kan separera lite när den står. Då är det är bara att röra om.
Från vilket språk kommer ordet tzatziki?
Tzatziki (τζατζίκι) är ett ord från modern grekiska som har tagits över som låneord till många språk. Ursprunget är dock ovisst. Man tror att tzatziki kommer från turkiska ordet cacık som står för en liknande maträtt. Men ordet tzatziki har antagligen lånats från armeniska eller kurdiska.
Hur stavas tzatziki rätt på svenska?
Svenska Akademiens Ordlista säger att både tzatziki och tsatsiki är rätt. Många skriver tsatziki istället.
Hur mycket vitlök ska man tillsätta?
Några gillar mycket och några inte någon vitlök alltså i sin tzatziki. Det är bäst att ha i 3-4 klyftor per 1000 gram yoghurt i vår tzatziki original recept.
Hur äter man tzatziki?
Tzatziki funkar bra som kall förrätt (meze) med bröd men också som sidorätt eller sås till kött, fisk och vegetariskt. Vissa äter den mer som dipp till stekt potatis eller nachos. Andra använder tzatziki mer som dressing över salladen. En annan populär dipp är fava.
Hur näringsrik är tzatziki?
Det beror så klart på dina ingredienser. Men vår tzatziki original recept har i genomsnitt följande näringsinnehåll:
- 8 % fett
- 6 % kolhydrater
- 3,4 % proteiner
- höga halter av kalcium
- bra med vitamin k
Kan tzatziki göras laktosfri?
Ja, du skulle kunna byta ut yoghurten mot laktosfri crème fraiche från t.ex. Valio eller laktosfri yoghurt från t.ex. Arla.
Kan tzatziki göras veganskt?
Ja, du skulle kunna byta ut yoghurten i tsatziki mot soyayoghurt, havreyoghurt eller aqua faba (kikärtsspad).
Vissa greker håller fasta 40 dagar inför påsken (s.k. νηστίσιμο) och äter då inget animaliskt. Då och då ser man tzatziki gjort på sesampasta eller tahini istället. Men även kokta vita bönor, kikärter och liknande kan funka.
Är Tsatsiki inte även en barnboksfigur?
Moni Nilsson-Brännström har skrivit åtta barn- och ungdomsböcker med Tsatsiki som huvudfigur – egentligen Tobias som dock kallas av sin mor för Tsatsiki efter hans favoriträtt. Tre av böckerna har blivit filmer också.