Grekisk sallad med fetaost – 8 fakta & recept för grekisk sallad

Grekisk sallad ska innehålla vad enligt recept? Vem uppfann salladen? Hur serveras äkta grekisk sallad? Hur kryddas den? Passar salladen även på vintern?

1. Vad ska en äkta grekisk sallad innehålla?

Visste du att salladen bara ska innehålla följande fem ingredienser

  • Solmogna tomater
  • Vanlig salladsgurka
  • Lök, röd eller grön
  • Äkta grekisk fetaost
  • Oliver

Salladen kryddas med salt, oregano, vinäger och rikligt med grekisk olivolja efter smak.

Solmogna tomater ger en klassisk grekisk sallad sin smak
Solmogna tomater ger en klassisk grekisk sallad sin smak (Foto av Kaboompics .com pu00e5 Pexels.com)

2. Vad heter grekisk sallad på grekiska?

Salladen kallas egentligen för bondsallad, bysallad eller lantsallad på grekiska – χωριάτικη σαλάτα / choriatiki salata. Varför det heter fetaost i salladen är en historia för sig.

3. Varför kallas den för bondsallad?

Ingredienserna ska återspegla det som varje grekisk bonde hade i skafferiet. De skulle också få plats i en korg, i en duk eller matlåda när bonden skulle ut till sina odlingar, oliv- och fruktträdgård eller på bete med fåren och äta frukost eller lunch.

Som vanligt är de enklaste maträtterna godast.

4. Varför ska fetaost i sallad inte smulas?

Fetaosten ska hekst läggas på toppen av salladen som en stor skiva eller tärnad istället för att smula sönder den. Söndersmulad feta kan vara ett sätt att dölja att man har snålat på mängden eller på kvalitén.

Salladen ska dessutom serveras på en platt och inte djup tallrik. Fast det smakar lika gott oavsett vilken tallrik det blir.

5. Finns det fler recept för χωριάτικη σαλάτα?

De många grekiska öarna i Ioniska havet, Egeiska havet eller Medelhavet har sina egna lokala versioner av världskända salladen:

  • På Tolvöarna inklusive Rhodos serveras den med kapris.
  • På Kreta serveras den på en bädd av skorpor och heter då dakos.
  • På vissa öar lägger man också skivad grön paprika till.
  • Många öar använder sin lokala ost istället för feta, exempelvis mizithra.
  • På Hydra skalas gurkan eftersom skalet är lite bittert.
  • På Chios som är känd för sin mastix och turistiga Naxos och Mykonos läggs också strandlilja i salladen som ger smak av havet.

Farbror Nikos gör sin version av Greek salad på

Till det serverar vi äkta grekisk tzatziki med gott bröd, Zoégas bryggkaffe eller te samt måltidsdryck.

Farbror Nikos äkta grekiska tzatziki i lunchkorgen
Farbror Nikos äkta grekiska tzatziki i lunchkorgen

6. Vem uppfann salladen?

Grekisk sallad i modern form uppfanns troligtvis på 1960-talet av restaurangägare i stadsdelen Plaka i centrala Athen nedanför Akropolis. Skrönor säger också att de enkla ingredienserna tillät restauratörerna att undvika moms på maten.

Många ångrade dock denna uppfinning eftersom fattigare turister bara beställer χωριάτικη σαλάτα och inget annat.

Plaka, Monastiraki och Akropolis i Aten på natten - bästa platsen att äta grekisk sallad på
Plaka, Monastiraki och Akropolis i Aten på natten – bästa platsen att äta grekisk sallad på

7. Passar salladen bara på sommaren?

Populära salladen äts egentligen bara på sommaren. Den är inte så vanlig på vintern. Men vem drömmer inte om att det är sommar året om…

Självklart serverar Farbror Nikos grekisk sallad året runt för att äta lunch på plats på Södermalm, för avhämtning på Katarinavägen kl 9-16 och för hemkörning med Bolt Food och Godsmak:

Bra kundbetyg på Tripadvisor, Google reviews, Eatie & thatsup för grekisk sallad på Farbror Nikos på Södermalm
Bra kundbetyg på Tripadvisor, Google reviews, Eatie & thatsup för grekisk sallad på Farbror Nikos på Södermalm

8. Kan gravida äta grekisk sallad?

Det är en myt att fetaost inte skulle vara lämplig för gravida kvinnor. Fetaost har enligt Livsmedelsverket för lågt pH-värde för att listeriabakterier ska kunna föröka sig. Läs mer om fetaost är lämplig för gravida.

Äkta grekisk fetaost till grekisk sallad
Äkta grekisk fetaost till grekisk sallad

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Upptäck mer från Grekiska recept, delikatesser & butiker

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa