Grekisk sallad med tzatziki – 8 saker du inte visste om den

Farbror Nikos extra goda grekiska sallad på grekiska lunch restaurangen Farbror Nikos på Södermalm

Vad ska en grekisk sallad innehålla? Kallas den verkligen för grekisk sallad i Grekland? Hur uppfanns grekiska salladen? Hur ska den serveras på rätt sätt? Här kommer grekiska restaurangen Farbror Nikos åtta fakta om grekisk sallad:

  1. Visste du att grekisk sallad egentligen kallas för bondsallad, bysallad eller lantsallad (grekiska χωριάτικη σαλάτα choriatiki salata) på grekiska?
  2. Visste du att grekisk sallad egentligen bara ska innehålla tomat, gurka, (röd)lök, fetaost och oliver? Salladen kryddas med salt, oregano, vinäger och olivolja. Men det finns så klart olika traditioner på olika grekiska öar.
  3. Visste du att ingredienserna ska återspegla det som varje grekisk bonde hade i skafferiet? De hela ingredienserna fick nog plats i en korg, duk eller låda när bonden skulle ut till sina odlingar, oliv- och fruktträdgård eller på bete med fåren och äta frukost eller lunch.
  4. Visste du att fetaosten ska läggas på toppen som en stor skiva eller tärnad istället för att smula sönder den? Söndersmulad feta kan vara ett sätt att dölja att man har snålat på mängden eller kvalitén.
  5. Visste du att många öar har sin version av grekisk sallad? På Tolvöarna serveras grekisk sallad med kapris. På Kreta serveras den på en bädd av skorpor och heter då dakos. På vissa lägger man också skivad grön paprika till. Många öar använder sin lokala ost istället för feta. På Hydra skalas gurkan. På Chios och turistiga Naxos och Mykonos läggs också strandlilja i salladen.
  6. Visste du att grekisk sallad troligtvis uppfanns på 1960-talet av restaurangägare i stadsdelen Plaka i Athen? Skrönor säger också att de enkla ingredienserna tillät restauratörerna att undvika moms på maten. Många ångrade dock denna uppfinning eftersom fattigare turister bara beställer grekisk sallad och inget annat.
  7. Visste du att grekisk sallad egentligen är sommarmat och inte så vanligt på vintern? Men vem drömmer inte om att det är sommar året om…
  8. Visste du att grekisk sallad ska serveras på en platt och inte djup tallrik? Fast det smakar lika gott oavsett vilken tallrik det blir.
Bröd med tzatziki eller olivolja passar bäst till grekisk sallad

Farbror Nikos egen version av grekisk sallad

Grekiska restaurangen Farbror Nikos på Södermalm gör sin grekiska sallad på äkta grekisk fetaost, soltorkade tomater, röd lök, oliver från Kalamata, blandad sallad, oregano, ruccola och persilja. Därtill hans goda dressing. Till det serveras gott bröd och äkta grekisk tzatziki.

Du är välkommen på Katarinavägen 19, vardagar klockan 9:00 – 16:00. Vi erbjuder även avhämtning och hemleverans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s