Vad är halloumi? Historia, fakta mm för halloumi ost

Proteinrik sallad med cypriotisk halloumi på grekiska lunch restaurangen Farbror Nikos på Södermalm

Vad är halloumi? Hur mycket protein innehåller halloumi? Hur många kalorier har halloumi? Här kommer 8 fakta om halloumi som du kanske inte visste om:

1. Vad är halloumi?

Genuin haloumi görs egentligen på en blandning av opastöriserad getmjölk och fårmjölk.

Kor introducerades sent till Cypern. Nuförtiden blandar många producenter även komjölk i halloumi. Komjölk är billigare eftersom kor kan hållas inomhus i industriliknande förhållanden.

Följande ostar har alltså ingenting med halloumi att göra utan är kopior av mindre kvalitet:

  • Eldost
  • Grilloumi
  • Filloumi
  • Hallåmi

Hallomi är ett skyddat varumärkesnamn i USA och Storbritannien men inte EU. Så se upp: Halloumi helt utan get- och fårmjölk eller halloumi där det är mer komjölk än get- och fårmjölk är fejk!

Getmjölken får inte saknas i osten för att få kallas halloumi
Vad är halloumi? Halloumi ost görs på getmjölk och fårmjölk.

2. Hur mycket protein innehåller halloumi?

Halloumi innehåller upp till 21 % protein jämfört med t.ex. feta som har runt 14 % protein. Fetthalten är runt 22 % och därmed ganska låg fetthalt. Resten är bland annat vatten.

3. Hur tillagar man halloumi?

Visste du att halloumi har en smältpunkt runt 135° C? Andra ostar smälter redan vid temperaturer runt 55 till 82° C. Det är därför du kan steka och grilla halloumi. Läs mer om hur man steker halloumi…

Det är en myt att gravida inte får äta halloumi. Läs mer om halloumi för gravida

4. Är halloumi vegetarisk?

Halloumi är en bra proteinkälla för dig som är ovolakto-vegetarian, alltså inte vegan. Men även ovolakto-vegetarianer borde se upp. Vissa märken innehåller löpe eller animaliskt ystenzym. Så välj de märkena där det står “ystenzym” “vegetabilsikt ystenzym” eller “mikrobiellt enzym”.

Sugen på halloumi? Farbror Nikos på Södermalm har smaskig halloumisallad för att äta på plats, avhämtning och hemleverans!

Vår grekiska restaurang på Södermalm har 10 vegetariska lunchrätter på menyn, nästan som en äkta vegetarisk restaurang i Stockholm.

5. Haloumi kan innehålla mynta

Många producenter tillsätter mynta till halloumiosten. Förr höll man osten färsk och förbättrade smaken genom att packa den i myntablad och hålla den i saltlag.

Idag håller sig oöppnade osten upp till ett år i kylskåpet. Du kan också frysa ner den till −18 °C och tina upp när du vill grilla eller steka halloumi.

Mynta ger halloumi en frisk smak
Mynta ger halloumi en frisk smak

6. Halloumi utgör runt 15 % av Cyperns export

Visste du att haloumi utgör runt 15 % av Cyperns årliga export och kallas av bönderna därför för det vita guldet? Storbritannien och Sverige är de största konsumenterna av cypriotisk halloumi utanför ön.

Osten var och är så viktig att många familjer hette Hallumas, Halluma and Hallumakis fram till 1800-talet.

Sugen på halloumi? Farbror Nikos på Södermalm har smaskig halloumisallad för att äta på plats, avhämtning och hemleverans!

7. Hur länge har halloumi funnits?

Halloumi har sitt ursprung på Cypern under Medeltiden. Legenderna säger att de fattiga bönderna tillverkade halloumi som proteinkälla eftersom det inte fanns så mycket kött på ön. Får- och getmjölken samlades in från de olika bondgårdarna för att tillsammans göra halloumi.

Ön ingick i Bysantinska riket (395 – 1191 e.Ch.) som hade besittningar runt Medelhavet och i Mellanöstern dit den spred sig. Venetianska dogen Leonardo Dona som bodde på Cypern nämnde tillverkningen av halloumi (calumi) 1556 i ett manuskript.

Själva ordet halloumi har antagligen maronitiska rötter. Maroniterna flyttade så tidigt som på 700-talet från Syrien till Cypern där de bevarade sin egen form av arabiska.

8. I vilka recept använder man halloumi?

Innan du äter haloumi rått, grillar den eller steker halloumi så får du gärna marinera den i olivolja, citronjuice, vitlök, paprikapulver, oregano, mynta, timjan och andra örter.

Osten går att äta som fingermat med t.ex. vattenmelon, körsbärstomater, oliver och annat gått. Den passar också bra i smörgåsar, i matiga sallader som Farbror Nikos halloumisallad och i burgare. Eller varför inte inte med honung, päron och valnötter?

Du kan grilla halomi i skivor direkt på gallret eller spetta osten tillsammans med aubergine, lök, paprika, tomat och andra grönsaker. Även att grilla i aluminiumfolie och steka i olivolja i pannan funkar bra. Många använder halloumi också för att fylla ravioli med, på pizza, i grytor och med ris / potatis / quinoa istället för kött.

Mixsallad med haloumi ost och filodegspajer fyllda med spenat och fetaost
Farbror Nikos mixsallad med halloumiost, rostade mandlar och filodegspajer fyllda med spenat och fetaost.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: