Vad är haloumi? Allt du behöver veta om haloumi

Vad är haloumi? Äkta halloumi görs på en blandning av opastöriserad getmjölk och fårmjölk. Haloumi med mer komjölk än get- och fårmjölk är alltså fejk.

Kor introducerades nämligen sent till Cypern. Nuförtiden blandar många producenter även komjölk i hallomi. Komjölk är billigare eftersom kor kan hållas inomhus i industriliknande förhållanden.

Följande ostar har alltså ingenting med haloumi att göra utan är kopior av mindre kvalitet:

  • Eldost
  • Grilloumi
  • Grillost
  • Filloumi
  • Hallåmi
  • Halloum
Getmjölken får inte saknas i osten för att få kallas haloumi
Vad är halloumi? Haloumi ost görs på getmjölk och fårmjölk.

Hur tillagar man haloumi?

Visste du att haloumi har en smältpunkt runt 135° C? Andra ostar smälter redan vid temperaturer runt 55 till 82° C. Det är därför du kan steka och grilla osten. Läs mer om hur man steker halloumi…

Det är en myt att gravida inte får äta halloumi. Läs mer om halloumi för gravida

Är haloumi vegetarisk?

Haloumi är en bra proteinkälla för dig som är ovolakto-vegetarian, alltså inte vegan. Men även ovolakto-vegetarianer borde se upp. Vissa märken innehåller löpe eller animaliskt ystenzym. Så välj de märkena där det står ”ystenzym” ”vegetabilsikt ystenzym” eller ”mikrobiellt enzym”.

Farbror Nikos på Södermalm har smaskig halloumisallad för att äta på plats, avhämtning och hemleverans!

Vår grekiska restaurang på Södermalm har 10 vegetariska lunchrätter på menyn, nästan som en äkta vegetarisk restaurang i Stockholm.

Varför innehåller haloumi mynta?

Många producenter tillsätter mynta till halloumiosten. Förr höll man osten färsk och förbättrade smaken genom att packa den i myntablad och hålla den i saltlag.

Idag håller sig oöppnade osten upp till ett år i kylskåpet. Du kan också frysa ner den till −18 °C och tina upp när du vill göra mat.

Mynta ger haloumi en frisk smak
Mynta ger haloumi en frisk smak

Hur mycket halloumi exporterar Cypern?

Visste du att haloumi utgör runt 15 % av Cyperns årliga export och kallas av bönderna därför för det vita guldet? Storbritannien och Sverige är de största konsumenterna av cypriotiska osten utanför ön.

Osten var och är så viktig att många familjer hette Hallumas, Halluma and Hallumakis fram till 1800-talet.

Farbror Nikos på Södermalm har smaskig halloumisallad för att äta på plats, avhämtning och hemleverans!

Hur länge har hallomi funnits?

Halloumi har sitt ursprung på Cypern under Medeltiden. Legenderna säger att de fattiga bönderna tillverkade osten som proteinkälla eftersom det inte fanns så mycket kött på ön. Får- och getmjölken samlades in från de olika bondgårdarna för att tillsammans göra hallomi.

Ön ingick i Bysantinska riket (395 – 1191 e.Ch.) som hade besittningar runt Medelhavet och i Mellanöstern dit den spred sig. Venetianska dogen Leonardo Dona som bodde på Cypern nämnde tillverkningen av haloumi (calumi) 1556 i ett manuskript.

Själva ordet har antagligen maronitiska rötter. Maroniterna flyttade så tidigt som på 700-talet från Syrien till Cypern där de bevarade sin egen form av arabiska.

I vilka recept använder man haloumi?

Innan du äter osten rått, grillar den eller steker halloumi så får du gärna marinera den i olivolja, citronjuice, vitlök, paprikapulver, oregano, mynta, timjan och andra örter. En populär rätt för också saganaki.

Osten går att äta som fingermat med t.ex. vattenmelon, körsbärstomater, oliver och annat gått. Den passar också bra i smörgåsar, i matiga sallader som Farbror Nikos halloumisallad och i burgare. Eller varför inte inte med honung, päron och valnötter?

Du kan grilla haloumi i skivor direkt på gallret eller spetta osten tillsammans med aubergine, lök, paprika, tomat och andra grönsaker. Även att grilla i aluminiumfolie och steka i olivolja i pannan funkar bra. Många använder cypriotiska delikatessen också för att fylla ravioli med, på pizza, i grytor och med ris / potatis / quinoa istället för kött.

Mixsallad med haloumi ost och filodegspajer fyllda med spenat och fetaost
Farbror Nikos mixsallad med halloumiost, rostade mandlar och filodegspajer fyllda med spenat och fetaost.

Apropå Cypern. Undrar hur det kommer att gå för favorittippade El Diablo från Cypern i Eurovisionen 2021.

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Upptäck mer från Grekiska recept, delikatesser & butiker

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa