Osten halloumi – 9 fakta som du kanske inte visste om

Proteinrik sallad med cypriotisk halloumi på grekiska lunch restaurangen Farbror Nikos på Södermalm

Det finns många recept för att göra en läcker måltid med halloumiosten från ICA, Zeta, Fontana m.fl. Men vad innehåller den? Kan gravida äta halloumi? Är osten vegetarisk? Varifrån kommer den? Här kommer 9 fakta & kuriosa om halloumi som du kanske inte visste om:

Proteinrik sallad med cypriotisk halloumi
Farbror Nikos proteinrika sallad med cypriotisk halloumi (laktovego), oliver från Kalamata och rostade mandlar

1. Osten halloumi innehåller upp till 21 % protein

Visste du att halloumi har hög proteinhalt? Den innehåller upp till 21 % protein jämfört med t.ex. fetaost som har runt 14 % protein. Fetthalten är runt 22 % och därmed ganska låg fetthalt. Resten är bland annat vatten.

2. Halloumi smälter vid 135° C

Visste du att halloumi har en smältpunkt runt 135° C? Andra ostar smälter redan vid temperaturer runt 55 till 82° C. Det är därför du kan steka och grilla halloumi.

3. Äkta halloumi görs på fårmjölk och getmjölk

Genuin halloumi görs egentligen på en blandning av opastöriserad getmjölk och fårmjölk. Kor introducerades sent till Cypern. Nuförtiden blandar många producenter även komjölk i halloumi. Komjölk är billigare eftersom kor kan hållas inomhus i industriliknande förhållanden.

Halloumi är ett skyddat varumärkesnamn i USA och Storbritannien men inte EU. Så se upp: Halloumi helt utan get- och fårmjölk eller halloumi där det är mer komjölk än get- och fårmjölk är fejk!

4. Halloumi är oftast vegetarisk men inte alltid

Halloumi är en bra proteinkälla för dig som är ovolakto-vegetarian, alltså inte vegan. Men även ovolakto-vegetarianer borde se upp. Vissa märken innehåller löpe eller animaliskt ystenzym. Så välj de märkena där det står ”ystenzym” ”vegetabilsikt ystenzym” eller ”mikrobiellt enzym”.

Sugen på halloumi? Grekiska restaurangen Farbror Nikos på Södermalm har smaskig halloumisallad för att äta på plats, avhämtning och hemleverans!

5. Halloumi kan innehålla mynta

Många producenter tillsätter mynta till halloumiosten. Förr höll man osten färsk och förbättrade smaken genom att packa den i myntablad och hålla den i saltlag.

Idag håller sig oöppnade osten upp till ett år i kylskåpet. Du kan också frysa ner den till −18 °C och tina upp när du vill grilla eller steka halloumi.

6. Gravida får äta halloumi

Det är en myt att gravida inte får äta halloumi. Halloumi hettas upp till 95 grader vid tillverkning. Så all listeria dör vid upphettningen, skriver Livsmedelsverket. Läs mer om halloumi för gravida

7. Halloumi utgör runt 15 % av Cyperns export

Visste du att halloumi utgör runt 15 % av Cyperns årliga export och kallas av bönderna därför för det vita guldet? Storbritannien och Sverige är de största konsumenterna av cypriotisk halloumi utanför ön.

Osten var och är så viktig att många familjer hette Hallumas, Halluma and Hallumakis fram till 1800-talet.

Sugen på halloumi? Grekiska restaurangen Farbror Nikos på Södermalm har smaskig halloumisallad för att äta på plats, avhämtning och hemleverans!

8. Halloumi äter man sedan Medeltiden

Halloumi har sitt ursprung på Cypern under Medeltiden. Legenderna säger att de fattiga bönderna tillverkade halloumi som proteinkälla eftersom det inte fanns så mycket kött på ön. Får- och getmjölken samlades in från de olika bondgårdarna för att tillsammans göra halloumi.

Ön ingick i Bysantinska riket (395 – 1191 e.Ch.) som hade besittningar runt Medelhavet och i Mellanöstern dit den spred sig. Venetianska dogen Leonardo Dona som bodde på Cypern nämnde tillverkningen av halloumi (calumi) 1556 i ett manuskript.

Själva ordet halloumi har antagligen maronitiska rötter. Maroniterna flyttade så tidigt som på 700-talet från Syrien till Cypern där de bevarade sin egen form av arabiska.

9. Halloumi kan du äta rått, steka eller grilla

Innan du äter halloumi rått, grillar eller steker den så kan du gärna marinera den i olivolja, citronjuice, vitlök, paprikapulver, oregano, mynta, timjan och andra örter.

Osten går att äta som fingermat med t.ex. vattenmelon, körsbärstomater, oliver och annat gått. Den passar också bra i smörgåsar, på sallader och i burgare. Eller varför inte inte med honung, päron och valnötter?

Du kan grilla halloumi i skivor direkt på gallret eller spetta osten tillsammans med aubergine, lök, paprika, tomat och andra grönsaker. Även att grilla i aluminiumfolie och steka i olivolja i pannan funkar bra. Många använder halloumi också för att fylla ravioli med, på pizza, i grytor och med ris / potatis / quinoa istället för kött.

Mixsallad med haloumi ost och filodegspajer fyllda med spenat och fetaost
Farbror Nikos mixsallad med halloumiost, rostade mandlar och filodegspajer fyllda med spenat och fetaost.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s