Frappé, svalkande grekisk islatte gjord på Nescafé känner du kanske igen från semestern på Santorini, Kreta eller Korfu. Här kommer ett enkelt Nescafé frappé recept.
Frappé - grekisk iskaffe på Nescafé pulverkaffe

Ingredienser
- Två teskedar spraytorkat kaffepulver av märket Nescafé Classic. Farbror Nikos tar ibland till och med två matskedar av pulverkaffet för att göra extra stark iskaffe.
- Socker efter smak: Inget socker (σκέτο), två teskedar (lagom / μέτριο) eller tre teskedar (söt / γλυκό).
- 1/2 dl kallt kranvatten.
- Tre – fyra isbitar.
- 1/2 – 1 dl vanlig mjölk, laktosfri mjölk, osötad sojamjölk eller ostötad havremjölk.
- 1 högt glas
- 1 sugrör
- 1 frappévisp, mjölkskummix, shaker eller stavmixer
Instruktioner
- Ta ett kylskåpskylt högt glas.
- Lägg i Nescafé pulverkaffet.
- Häll i sockret.
- Häll i vattnet.
- Mixa med mjölkskummix, stavmixer eller en frappévisp tills det blir fluffigt. Även shaker kan funka. Så får din kaffe sin typiska krämiga lock av kaffeskum som uppskattas också i en dalgona.
- Släng i isbitarna.
- Häll i mjölken, oavsett om det är vanlig mjölk, lättmjölk, laktosfri mjölk, havremjölk eller sojamjölk.
- Häll i långsamt mer kallt vatten tills glaset är fullt.
- Rör om lite med ett sugrör.
- Drick ur sugröret – undvik engångssugrör av plast.
Ät gärna grekiska mandelkakor / kourabiedes till. Eller baka koulourakia.
Sugen på en frappé men orkar inte fixa?
I så fall är du välkommen till grekiska restaurangen Farbror Nikos café & galleri på Södermalm, Katarinavägen 19, Stockholm. Vi har öppet vardagar, klockan 9:00 – 16:00.
Drick din iskaffe hos oss, inne eller på uteserveringen. Eller ta med till jobbet, parken, stranden eller hemmet. Vi har så klart även cappuccino, macchiato, latte, bryggkaffe och kyld cappuccino.
