Frappé, svalkande grekisk islatte gjord på Nescafé känner du kanske igen från semestern på Naxos, Santoroni, Kreta eller Korfu. Här kommer ett enkelt frappé recept.
Ingredieser i frappé recept / grekisk islatte
Det finns många recept på frappé / grekisk islatte. Enligt Farbror Nikos ska en grekisk frappe göras på:
- Två teskedar spraytorkat kaffepulver av märket Nescafé Classic. Farbror Nikos tar ibland tom två matskedar av pulverkaffet för att göra extra stark frappé.
- Socker efter smak: Inget socker (σκέτο), två teskedar (lagom / μέτριο) eller tre teskedar (söt / γλυκό).
- 1/2 dl kallt vatten.
- Tre – fyra isbitar.
- 1/2 – 1 dl vanlig mjölk, laktosfri mjölk eller osötad sojamjölk eller havremjölk.

Så här gör du en frappé / grekisk islatte
Att göra en grekisk frappé / grekiskt iskaffe enkelt & snabbt går så här.
- Ta ett kylskåpskylt högt glas.
- Lägg i Nescafé pulverkaffet.
- Häll i sockret.
- Häll i vattet.
- Mixa med mjölkskummix, stavmixer eller en frappévisp tills det blir fluffigt. Även shaker kan funka. Så får din frappé sin typiska krämiga lock av kaffeskum.
- Släng i isbitarna.
- Häll i mjölken.
- Häll i långsamt mer kallt vatten tills glaset är fullt.
- Rör om lite med ett sugrör.
- Drick ur sugröret.
- Ät gärna grekiska mandelkakor / kourabiedes till.

Sugen på en grekisk frappé / grekisk islatte men orkar inte fixa?
I så fall är du välkommen till grekiska restaurangen Farbror Nikos café & galleri på Södermalm, Katarinavägen 19, Stockholm. Vi har öppet vardagar, klockan 9:00 – 16:00.
Drick din frappé hos oss, inne eller på uteserveringen. Eller ta med till jobbet, parken, stranden eller hemmet. Vi har så klart även cappuccino, macchiato, latte, bryggkaffe och iskaffe.
