Gyros med tzatziki – allt om grekernas version av kebab

Gyros med bulghur, tzatziki och pitabröd med starkölen Mythos

Gyros eller gyrostallrik är en grekisk maträtt som serveras med pitabröd & tzatziki till lunch, middag eller som snabbmat. Den liknar turkisk kebab och arabisk shawarma. Med hur uppfanns gyros, vad betyder ordet, hur uttalas det…?

1. Vad betyder gyros?

Gyros [γύρος] betyder varv eller sväng. Det är antagligen en grekisk översättning av turkiska döner (mer känt i Sverige som kebab) som i sin tur kommer från dönmek och betyder varv eller sväng eftersom maträtten tillverkas på roterande spett.

Fram till mitten av 1970-talet använde också grekerna turkiska ordet ντονέρ som försvann med tiden eftersom det ansågs för turkiskt efter krisen i Cypern. I Brasilien kallas rätten för churrasco grego och i Frankrike för sandwich grec.

2. Hur uttalas gyros?

Gyros uttalas [ˈʝiros]. Britter och amerikaner har problem med ordet som ofta blir [dʒaɪroʊ], [ɡɪəroʊ] eller [jɪəroʊ]. De skriver dessutom inte s:et på slutet eftersom de tror att det är pluralis. Det blir då gyro.

3. Vilket kött görs gyros på?

Gyros görs oftast på fläsk men även kyckling förekommer. Mer sällan även lamm eller biff. Även Farbror Nikos gyros görs på fläsk men du kan byta ut mot kyckling eller halloumi.

4. Finns det vegetarisk gyros?

Nuförtiden finns vegetariska eller veganska versioner av gyros i handeln, exempelvis Schysst käks Vego Kebab!. Andra ersätter köttet med svamp, skivad seitan, kikärter, grillade grönsaker eller annat. Farbror Nikos erbjuder en vegetarisk gyrostallrik med grillad halloumi istället.

Grekiska restaurangen Farbror Nikos vegetariska gyrostallrik med grillad halloumi, bulghur, äkta grekisk tzatziki, pitabröd & sallad

5. Hur serveras gyros?

Gyros serveras oftast i pitabröd med pommes, tzatziki, tomatskivor och lök. Pitabrödet kan vara naturellt, grillat eller friterat.

Det finns också varianter med skivad grönkål, att rulla innehållet i någon slags tunnbröd, nybakad pizzadeg eller någon fralla som sandwitch. Andra såser som tomatsås, senapssås eller ren yoghurt samt kryddningar förekommer också.

Gyros – grekisk kebabtallrik med fläskkött, pitabröd, bulghur, äkta tzatziki och sallad

Farbror Nikos serverar sin gyrostallrik med bulghur, äkta grekisk tzatziki, pitabröd, tomatskivor, rödlök, citronskiva och bladsallad.

6. När uppfanns gyros?

Döner har redan funnits i Osmanska riket på 1800-talet. Grekiska flyktingar från Smyrna (Izmir) och Konstantinopel (Istanbul) tog efter första världskriget runt 1922-23 döner kebab gjord på lamm till Grekland och öppnade små tavernor, typ hål i väggen.

Tydligen introducerades första riktiga grekiska gyros på 1950-talet i Pireus av en grekisk kock som härstammar från Istanbul. Att använda fläsk i gyros servert med tzatziki uppfanns däremot i stadsdelen Toumba i Thessaloniki.

Akropolis och stadsdelen Monastiraki i Athen

Grekiska emmigranter tog maträtten till USA, Australien och Västtyskland efter andra världskriget.

Papa George Apostolou introducerade gyros 1965 på the Parkview Restaurant i Chicago som han ägde tillsammans med sin kusin. Nio år senare öppnade han gyrosfabriken Central Gyros Wholesale som gjorde kusinerna till miljonärer.

Peter Parthenis påstår däremot att det var han som redan 1973 masstillverkade gyros.

7. Hur nyttig är gyros?

Det beror på receptet. Gyros i pitabröd har c:a 350 till 400 kalorier som innehåller

  • 27 % fett
  • 19 % protein
  • 12 % kolhydrater
  • 1 % fibrer

Tunga såser, pommes frites och stekt pitabröd gör att det kan bli upp till 1000 kalorier. Det är därför Farbror Nikos serverar sin gyros med äkta grekisk tzatziki, bulghur och vanligt pitabröd på lunchen, för avhämtning och hemleverans.

8. När firas internationella gyrosdagen?

I några länder firas internationella gyrosdagen 1 september.

9. Hur stor är världens största gyros?

Hela 4022 kg vägde en gyros som lagades av restoratören Sami Eid i Limasol på Cypern. Han använde 72 grillar och två ton gasolgas.

Sami Eid i Limasol lagar en 4022 kg gyros
Sami Eid lagar sin 4022 kg tung gyros iLimasol, Cypern

Gyros för avhämtning & hemleverans

Du får så klart äta Farbror Nikos gyros som dagens lunch på plats, om inne eller ute på vår soliga uteservering, beställa för avhämtning eller hemleverans med Foodora och Godsmak.

Publicerad av Konstantin Irina

Marknadschef med fokus på digital tillväxt på Philips, Electrolux, ICA, SCA / Essity och Arbetsförmedlingen. Bloggare och påverkare i Nacka, belönad med utmärkelsen Årets Nackabo, ett demokratistipendium och Arne Nyhammer-stipendiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s