Gyros kebab i pitabröd & tzatziki – vad är gyros kebab?

Grekiska Mythos öl (ljus lager) med Farbror Nikos smaskiga gyrostallrik med gyros på fläskkött (grekisk kebab), bulghur, äkta grekisk tzatziki, pitabröd istället för pommes, rödlök, tomat, sallad och citronskiva

Gyros kebab är grekisk snabbmat serverad i pita. Grekisk kebab liknar turkisk kebab & arabisk shawarma men med fläskkött.

1. Vad betyder grekisk gyros kebab?

Gyros [γύρος] betyder varv eller sväng. Det är antagligen en grekisk översättning av turkiska döner (mer känt i Sverige som kebab) som i sin tur kommer från dönmek och betyder varv eller sväng eftersom maträtten tillverkas på roterande spett.

Fram till mitten av 1970-talet använde också grekerna turkiska ordet ντονέρ som försvann med tiden eftersom det ansågs för turkiskt efter krisen i Cypern. I Brasilien kallas rätten för churrasco grego och i Frankrike för sandwich grec.

2. Hur uttalas gyros kebab?

Gyros uttalas [ˈʝiros]. Britter och amerikaner har problem med ordet som ofta blir [dʒaɪroʊ], [ɡɪəroʊ] eller [jɪəroʊ] istället. De skriver dessutom inte s:et på slutet av ordet eftersom de tror att det är pluralis. Det blir då gyro.

Kycklingsgyros (grekisk kycklingskebab) med kycklingfilé, tzatziki, bulgur och pitabröd till lunch på Södermalm

3. Vilket kött görs grekisk gyros kebab på?

Grekisk kebab görs oftast på fläsk men även kyckling förekommer. Mer sällan görs naträtten med lamm och biff. På vår grekiska restaurang på Södermalm görs gyros på fläsk som du kan byta ut mot grillkryddad kyckling eller grillad haloumi.

4. Finns det vegetarisk gyros kebab?

Nuförtiden finns vegetarisk eller vegansk gyros i handeln, exempelvis Schysst käks Vego Kebab!. Andra ersätter köttet med svamp, skivad seitan, kikärter, grillade grönsaker eller annat. Farbror Nikos erbjuder en vegetarisk gyrostallrik med grillad halloumi istället.

Grekiska lunch restaurangen Farbror Nikos vegetariska gyros med grillad halloumi, bulghur, äkta grekisk tzatziki, pitabröd & sallad

5. Hur serveras maträtten?

Maträtten serveras oftast i pitabröd med pommes, tzatziki, tomatskivor och lök. Pitabrödet kan vara naturellt, grillat eller friterat.

Det finns också varianter med skivad grönkål, att rulla innehållet i något slags tunnbröd, nybakad pizzadeg eller någon fralla som sandwich. Andra såser som tomatsås, senapssås eller ren grekisk yoghurt samt kryddningar förekommer också.

Gyros – grekisk kebabtallrik med fläskkött, pitabröd, bulghur, äkta tzatziki och sallad

Som bra restaurang på Södermalm serverar Farbror Nikos sin gyrostallrik med bulgur, äkta grekisk tzatziki enligt hans eget tzatziki recept, pita, tomatskivor, rödlök, citronskiva och bladsallad.

6. När uppfanns grekisk gyros kebab?

Döner har redan funnits i Osmanska riket på 1800-talet. Grekiska flyktingar från Smyrna (Izmir) i västra Anatolien och Konstantinopel (Istanbul) tog efter första världskriget runt 1922-23 döner kebab gjord på lamm till Grekland och öppnade små tavernor, typ hål i väggen som serverade billig snabbmat.

Tydligen introducerades första riktiga grekiska gyros på 1950-talet i stadsdelen Pireus av en grekisk kock som härstammar från Istanbul / Konstantinopel. Att använda fläsk serverat med tzatziki uppfanns däremot i stadsdelen Toumba (har inget att göra med stadsdelen Tumba i Stockholm) i Thessaloniki, norra Grekland.

Akropolis och stadsdelen Monastiraki i Athen där många snabbmatsställen serverar grekisk gyros
Akropolis och stadsdelen Monastiraki i Athen där många snabbmatsställen serverar grekisk gyros

Grekiska emigranter tog maträtten till USA, Australien och Västtyskland efter andra världskriget slut.

Papa George Apostolou introducerade den 1965 på the Parkview Restaurant i Chicago som han ägde tillsammans med sin kusin. Nio år senare öppnade han gyrosfabriken Central Gyros Wholesale som gjorde kusinerna till miljonärer.

Peter Parthenis påstår däremot att det var han som redan 1973 började masstillverkningen av grekisk gyros kebab. Men vi lär aldrig veta vem som var först.

7. Hur nyttig är gyros kebab?

Det beror helt på receptet. Gyros i pitabröd har c:a 350 till 400 kalorier som innehåller

  • 27 % fett
  • 19 % protein
  • 12 % kolhydrater
  • 1 % fibrer

Tunga såser, pommes frites och stekt pitabröd gör att det kan bli upp till 1000 kalorier på din tallkrik med gyros kebab. Det är därför lunchrestaurangen Farbror Nikos serverar sin gyrostallrik med äkta grekisk tzatziki, bulgur och vanligt pitabröd på lunchen, för avhämtning och hemleverans.

8. När firas internationella gyrosdagen?

I några länder firas internationella gyrosdagen 1 september med gatufester, tävlingar och speciella erbjudanden. I Thessaloniki firades gyrosdagen 3 maj istället, s.k. International Eat a Pitogyro Day.

This event does not exclude anyone on the basis of their sex, religion, ethnicity or sexual orientation (like Christmas, Mother’s day, Sinterklaas or Coming Out Day). Everybody can join the fun,

skrev arrangörerna på Facebook.

9. Hur stor är världens största gyros kebab?

Hela 4022 kg vägde en gyros kebab som lagades av restoratören Sami Eid i staden Limasol på Cypern. Han använde till världsrekorden

  • 72 grillar
  • en motor med fyra hästkrafter
  • 2 ton gasolgas
  • 150 kg kryddor
  • 100 kg salt
  • och 1,73 meter långa grillspett

för att tillaga det här köttberget med en massa tittare och medhälpare. Köttfesten övervakades av Paphos borgmästare Savvas Vergas, sjukhusdirektören Dr. Phylaktis Constantinides och ställföreträdande länsdirektören Ioannus Metaxas för Guiness rekordbok.

Sami Eid i Limasol lagar en 4022 kg gyros
Sami Eid lagar sin 4022 kg tung gyros iLimasol, Cypern

Grekisk gyros för avhämtning & hemleverans

Du får så klart äta Farbror Nikos gyros som dagens lunch på vår restaurang på Södermalm, beställa för avhämtning eller hemleverans med Foodora, Bolt Food eller Godsmak.

15 % rabatt på semesterhotell i Grekland

Du som är sugen på att semestra i Grekland, njuta av god mat, sandstrand och trevliga människor kan genom Farbror Nikos få 15 % rabatt på två olika hotell på grekiska ön Egina utanför Aten.

Vänta in kvällen på en sandstrand i Greklannd
Vänta in kvällen på en sandstrand i Grekland (Photo by Bayu jefri on Pexels.com)

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: