Vegetariska världsdagen: 10 maträtter på vegetariska världsdagen

Fira vegetariska världsdagen med vegetarisk lunch

1 oktober 2020 är återigen Vegetariska världsdagen. Fira Vegetariska världsdagen genom att luncha någon av våra 10 vegetariska lunchrätter på vår restaurang på Södermalm.

Den första Vegetariska världsdagen instiftades 1977 av North American Vegetarian Society.  I Sverige arrangeras dagen av bland annat Svenska Vegetariska Föreningen, Riksförbundet hälsofrämjandet och Veganföreningen i Sverige. Men nuförtiden är det många fler som uppmärksammar denna dag.

Gott med vegetarisk lunch på vegetariska världsdagen (Foto av Maarten van den Heuvel pu00e5 Pexels.com)

10 vegetariska lunchrätter på Vegetariska världsdagen

Grekiska restaurangen Farbror Nikos i Stockholm har 10 vegetariska lunchrätter på menyn, nästan som en äkta vegetarisk restaurang i Stockholm: ovolaktovegetariska (olv) eller veganska (v) samt ett gluten (gf)- och laktosfritt (lf) alternativ:

 • Vegetarisk gyrostallrik (olv) med grillad haloumi, bulgur, pitabröd, äkta grekisk tzatziki, rödlök, grönsallad, tomat och citronskiva.
 • Hemlagad vegetarisk moussaka (olv, gf, lf) på auberginer, potatis, zucchini, morötter, parmesan, gluten- och laktosfri béchamelsås m.m. Välj själv mellan tzatziki och grekisk jungfruolja till brödet. Fråga efter glutenfritt bröd.
 • Halloumisallad (olv) med fem bitar grillad cypriotisk haloumi, rostade mandlar, limeklyftor, kalamataoliver, blandad sallad, röd lök, rucola och persilja. Äkta grekisk tzatziki ingår.
 • Varma spanakopita / grekiska minipajer (olv) fyllda med spenat och grekisk fetaost, solrosfrön, citronklyftor, kalamataoliver, röd lök, blandad sallad, ruccola och persilja. Äkta grekisk tzatziki ingår.
 • Mixsallad (olv) med grillad haloumi (3 bitar), grekiska mini filodegspajer fyllda med spenat och fetaost (3 styck), solrosfrön, rostade mandlar, kalamataoliver, röd lök, citronklyftor, limeklyftor, blandad sallad, rucola, persilja. Äkta grekisk tzatziki ingår.
 • Grekisk sallad (olv) på äkta grekisk fetaost, soltorkade tomater, röd lök, kalamataoliver, blandad sallad, tomat, gurka, oregano, ruccola, persilja. Äkta grekisk tzatziki ingår.
 • Vegansallad (v) på hackade tomater med vitlök, rostade mandlar, solrosfrön, röda bönor, avokado, kalamataoliver, soltorkade tomater, röd lök, ruccola, limeklyftor, blandad sallad och persilja. Välj själv mellan tzatziki och grekisk jungfruolja till brödet.
 • Hemlagade vitlökskryddade tomatsoppan (v) innehåller stora vita bönor, morötter, basilika m.m. Serveras med rostade mandlar, riven grana padano (välj bort om du är vegan) och krutonger vid sidan om. Välj själv mellan tzatziki och grekisk jungfruolja till brödet.
 • Hemlagade oreganokryddade linssoppan (v) innehåller morötter, potatistärningar, lagerblad, gul lök och grekisk olivolja m.m. Serveras med solrosfrön, riven grana padano (välj bort om du är vegan) och krutonger vid sidan om. Välj själv mellan tzatziki och grekisk jungfruolja till brödet.
 • Laktos- och glutenfri vegetarisk moussaka på Farbror Nikos café & galleri i Stockholm
 • Vegetarisk gyros med halloumi pitabröd bulghur och tzatziki - Farbror Nikos café & galleri på Södermalm
 • Farbror Nikos extra goda grekisk sallad
 • Proteinrik sallad med cypriotisk halloumi
 • Vegansk sallad med bruna bönor och avokado
 • Värmande linssoppa med rostade solrosfrön
 • Mustig tomatsoppa med vita rostade mandlar och vita bönor

Snabb & bekväm hemleverans

Allt lagas med mycket kärlek & i slow food-stil av Farbror Nikos på vår grekiska restaurang på Söder. Nu kan Farbror Nikos grekiska varmrätter, matiga sallader och mustiga soppor med äkta grekisk tzatziki snabbt & bekvämt levereras hem till dig:

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: