Grekisk lasagne, pastitsio, grekisk makaronilåda, grekisk pastagratäng eller makaronipudding är en populär maträtt med många namn.
Här kommer allt du behöver veta om grekisk lasagne med köttfärs & bechamel.
Vad betyder pastitsio?
Namnet på maträtten (grekiska παστίτσιο) kommer från italienska ordet pasticcio som i sin tur härstammar från vulgärlatinska ordet pasticium som betyder gratäng eller paj.
Ordet pasticcio förekommer i italienska skrifter redan på 1600-talet användes för alla former av gratänger eller pajer. Idag är det mer pastarätter med kött och fisk som åsyftas.
”Ma che pasticcio!” är också ett italiensk uttryck som kan liknas ”Vilken soppa!” på svenska. Alltså ”Vilket kaos!”
Vad ingår i recept för grekisk lasagne?
Recept på pastitsio brukar idag innehålla följande ingredienser:
- Nötfärs.
- Bucatini-pasta eller penne. Dock inte lasagneplattor. Har du kokat för mycket pasta dagens innan så kan den funka bra. Du kan också göra egen pasta med en proffsig pastamaskin.
- Bechamelsås som även kan göras glutenfri och laktosfri.
- Tomatsås.
- Pecorino, parmesan, gran padano eller kefalotiri.
- Lök.
- Fetaost eller getost.
Vår grekiska restaurang på Södermalm serverar sin pastitsio som lunch i Slussen tillsammans med färsk sallad och hans egen dressing, kalamataoliver, citron, äkta grekisk tzatziki och färskt bröd. Farbror Nikos grekiska lasagne finns även för avhämtning och utkörning med Bolt Food och Godsmak.

När uppfanns maträtten?
Liknande makaronigratänger sägs ha funnits redan innan trojanska kriget (c:a 1.200 f.Kr.). Recept på grekisk lasagne finns också i grekiska skrifter från 1700-talet, exempelvis παστίτσιο τις νόνας alltså mormors pastitsio från än Korfu.
De här tidiga recepten gjordes i och för sig på pasta, lever / kött, ägg och ost men bakades in i filodeg och gjordes utan bechamelsås. I fattigare hem användes gammalt bröd istället för pasta.
Vem uppfann grekisk lasagne?
Dagens pastitsio recept uppfanns av den i Frankrike utbildade mästerkocken Nikolaos Tselementes. Han är även författare till Greklands mest populära kokbok, Greek Cookery, som gavs ut 1910.
I Nikolaos Tselementes recept på lasagne-liknande och nu franskt inspirerade version ingår
- I botten: Bucatini-pasta med ägg eller ost som bindare.
- I mitten: Sås på nötfärs med tomat, kanel och kryddnejlika.
- På toppen: Bechamelsås kryddad med kryddpeppar eller muskotnöt.
- Överst: Smulad getost eller äkta grekisk fetaost.
Äts pastitsio bara i Grekland?
Pastagratänger och makaronilådor finns på många kulturers matbord. Pastitsio-liknande makaronilådor förekommer idag i
- Cypern, kallas dock för μακαρόνια του φούρνου eller ugnsmakaroner
- Egypten, kallas dock för macarona béchamel eller مكرونة بشاميل på arabiska
- Malta
- Turkiet, kallas dock för fırında makarna eller ugnsmakaroner
På 1700- och 1800-talet var pastitsio festmat som åts på bröllop, dop och andra fester. Idag äts pastitsio året runt i hela Grekland. På Cypern är det fortfarande mest på bröllop och runt påsk som den serveras.

Hur äts grekisk lasagne?
Pastitsio äts idag som huvudrätt men kan också funka som förrätt när familjen samlas på söndagar runt lunchbordet. Makaronilådan äts oftast med en sallad. Den kan också serveras tillsammans med andra rätter. Drick gärna en kall Mythos öl till!
Många greker tycker att grekisk makaronipudding är faktiskt godare efter 1-2 dagar. Den håller sig några dagar i kylen och går utmärkt att frysa in, men portionera gärna innan.
Hur fet är grekisk makaronipudding?
Näringsinnehållet i grekisk makaronipudding beror helt och hållet på vilket kött du använder, hur du gör din bechamelsås och vilken ost du tillsätter. Det finns ju både magert och fetare kött, likaså ostar.
De flesta recept visar följande näringsinnehåll för pastitsio:
- 20 – 21 % fett
- 31 – 36 % protein
- 42 – 57 % kolhydrater
Finns det även vegetarisk eller vegansk grekisk lasagne?
Många vegetarianer ersätter nötköttet i grekisk lasagne med småskurna grönsaker (t.ex. morot och palsternacka), kokta gröna eller röda linser, kokta kikärter, sojafärs, quornfärs eller bönfärs. Resten av receptet är ungefär samma.
Veganer måste ersätta smöret, osten och mjölken i bechamelsåsen med t.ex. margarin / olja, vegansk ost och havre-, soja-, ärt- eller mandelmjölk. Även osten som smulas på ytan måste veganiseras med t.ex. veganska ostar eller någon nötblandning.
Farbror Nikos har 10 vegetariska lunchrätter på menyn, nästan som en vegetarisk restaurang i Stockholm.
