Pastitsio eller grekisk lasagne – allt om pastitsio

Pastitsio - grekisk lasagne med nötfärs och bechamelsås på grekiska lunch restaurangen Farbror Nikos på Södermalm

Pastitsio / grekisk lasagne, grekisk makaronilåda, grekisk pastagratäng eller makaronipudding. Pastitsio är Alexandra Pascalidous favvo sedan barnsben.

Här kommer allt du behöver veta om pastitsio med köttfärs & bechamel.

Vad betyder pastitsio / grekisk lasagne?

Namnet på grekiska maträtten pastitsio (grekiska παστίτσιο) kommer från italienska ordet pasticcio som i sin tur härstammar från vulgärlatinska ordet pasticium som betyder gratäng eller paj.

Ordet pasticcio förekommer i italienska skrifter redan på 1600-talet användes för alla former av gratänger eller pajer. Idag är det mer pastarätter med kött och fisk som åsyftas.

”Ma che pasticcio!” är också ett italiensk uttryck som kan liknas ”Vilken soppa!” på svenska. Alltså ”Vilket kaos!”

Vad ingår i recept för pastitsio / grekisk lasagne?

Recept på pastitsio / grekisk lasagne brukar idag innehålla följande ingredienser:

Grekiska restaurangen Farbror Nikos på Södermalm serverar sin pastitsio / grekisk lasagne som dagens lunch tillsammans med färsk sallad och hans egen dressing, kalamataoliver, citron, äkta grekisk tzatziki och färskt bröd. Farbror Nikos pastitsio finns även för avhämtning och hemleverans:

Pastitsio - grekisk lasagne med nötfärs och bechamelsås på grekiska lunch restaurangen Farbror Nikos på Södermalm
Pastitsio – grekisk lasagne med nötfärs och bechamelsås – serveras på Farbror Nikos med sallad, kalamataoliver, äkta frekisk tzatziki, färskt bröd och en citronskiva

När uppfanns pastitsio / grekisk lasagne?

Pastitsio-liknande gratänger sägs ha funnits redan innan trojanska kriget (c:a 1.200 f.Kr.). Recept på pastitsio finns också i grekiska skrifter från 1700-talet, exempelvis παστίτσιο τσι νόνας alltså mormors pastitsio från Korfu.

De här tidiga pastitsio-recepten gjordes i och för sig på pasta, lever / kött, ägg och ost men bakades in i filodeg och gjordes utan bechamelsås. I fattigare hem användes gammalt bröd istället för pasta.

Vem uppfann pastitsio / grekisk lasagne?

Dagens grekiska pastitsio recept uppfanns av den i Frankrike utbildade mästerkocken Nikolaos Tselementes. Han är även författare till Greklands mest populära kokbok, Greek Cookery, som gavs ut 1910.

I Tselementes recept på lasagne-liknande och nu franskt inspirerade pastitsio ingår

  • I botten: Bucatini-pasta med ägg eller ost som bindare.
  • I mitten: Sås på nötfärs med tomat, kanel och kryddnejlika.
  • På toppen: Bechamelsås kryddad med kryddpeppar eller muskotnöt.
  • Överst: Smulad getost eller fetaost.

Äts pastitsio / grekisk lasagne bara i Grekland?

Pastagratänger och makaronilådor finns i många kulturers kök. Pastitsio-liknande makaronilådor förekommer idag i

  • Cypern, kallas dock för μακαρόνια του φούρνου eller ugnsmakaroner
  • Egypten, kallas dock för macarona béchamel eller مكرونة بشاميل på arabiska
  • Malta
  • Turkiet, kallas dock för fırında makarna eller ugnsmakaroner

När äter man grekisk lasagne/ pastitsio?

På 1700- och 1800-talet var pastitsio / grekisk lasagne festmat som åts på bröllop, dop och andra fester. Idag äts pastitsio året runt i Grekland. På Cypern är det fortfarande mest på bröllop och runt påsk som den serveras.

Pastitsio / grekisk lasagne är populärt på grekiska bröllop
Pastitsio / grekisk lasagne är populärt på grekiska bröllop

Hur äts grekisk lasagne / pastitsio?

Pastitsio äts idag som huvudrätt men kan också funka som förrätt när familjen samlas på söndagar runt lunchbordet. Makaronilådan äts oftast med en sallad. Den kan också serveras tillsammans med andra rätter. Drick gärna en kall Mythos öl till!

Många greker tycker att pastitsio / grekisk lasagne är faktiskt godare efter 1-2 dagar. Den håller sig några dagar i kylen och går utmärkt att frysa in, men portionera gärna innan.

Hur smal är pastasrättern pastitsio / grekisk lasagne?

Näringsinnehållet i pastitsio beror helt och hållet på vilket kött du använder, hur du gör din bechamelsås och vilken ost du tillsätter. De flesta recept visar följande näringsinnehåll för pastitsio:

  • 20 – 21 % fett
  • 31 – 36 % protein
  • 42 – 57 % kolhydrater

Finns det även vegetarisk pastitsio eller vegansk pastitsio?

Många vegetarianer ersätter nötköttet med grönsaker, kokta linser, kokta kikärter, soja-, quorn- eller bönfärs. Resten av receptet är ungefär samma.

Veganer måste ersätta smöret, osten och mjölken i bechamelsåsen med t.ex. margarin / olja, vegansk ost och havre-, soja-, ärt- eller mandelmjölk. Även osten som smulas på ytan måste veganiseras med t.ex. veganska ostar eller någon nötblandning. Farbror Nikos har 10 vegetariska lunchrätter på menyn, nästan som en vegetarisk restaurang i Stockholm.

Pastitsio känner du säkert igen från semestern i Grekland
Pastitsio känner du säkert igen från semestern i Grekland (Foto av Rachel Strong pu00e5 Pexels.com)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s