Kourabiedes recept är bra nör du vill baka grekiska mandelkakor. Hur vore det att testa recept för kourabiedes med vanilj, Metaxa eller rosvatten i?
Vad betyder kourabiedes, grekiska mandelkaka?
Grekerna kallar sina julkakor för kourabiedes (grekiska κουραμπιέδες). Ordet för julkakorna kommer tydligen från turkiska ordet kurabiye som i sin tur är besläktat med qhurayba (arabiska غرّيبة) – en samling olika kakor från Mellanöstern.
När äts de grekiska mandelkakorna?
De grekiska mandelkakorna kourabiedes bakas och äts vid speciella tillfällen som jul och dop. Som grekiska julkakor toppas kourabiedes ofta med en kryddnejlika. Men du kan hitta dem i affärer, bagerier och konditorier året om.
Du äter de grekiska julkakorna som de är, gärna till kaffe, te eller varm choklad.
På grekiska restaurangen på Södermalm bakas kourabiedes enligt eget recept året runt. De finns att köpa på Katarinavägen 19 på Södermalm i Stockholm. Drick gärna en kopp Zoégas kaffe eller värmande te till.
Varifrån härstammar kourabiedes ursprungligen?
Man tror att de grekiska mandelkakorna ursprungligen kommer från de grekiska byarna i Kappadokien, alltså i dagens sydöstra Turkiet. När grekerna fördrevs från regionen i början av 1900-talet tog de med sig recepten på mandelkakor till Grekland.

Vilka smaksättare finns i olika kourabiedes recept?
Om socker, smör och rostade mandlar i de grekiska smörkakorna inte räcker så finns det olika recept för hur du kan smaksätta kourabiedes. Du kan ha i
- Vanilj
- Rosvatten
- Likör, exempelvis Amaretto som i italienska mandelkakor
- Brännvin, cognac eller grekisk Metaxa
- Muskot
- Mastix – flytande harts från mastixbusken
Farbror Nikos kryddar sina kourabiedes med mindre socker än i Grekland så att mandelsmaken kommer fram bättre.
Vilken form kan grekiska smörkakor ha?
Som svenska julkakor också så sätter bara fantasin gränsen för formen på de grekiska smörkakorna. Några populära former på kourabiedes är:
- Platta runda
- Bollar – rikligt med florsocker gör att de ser ut som snöbollar
- Stjärnor
- Halvmånar

Recept på kourabiedes med mandlar
Till det här receptet för c:a 40 grekiska smörkakor behöver du
- 10 dl vetemjöl
- 400 g rumsvarmt smör
- 150 g mandlar, hela eller grovhackade – funkar även utan
- 100 g florsocker
- 2 äggulor
- 1 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- ½ dl Metaxa eller cognac
- 2 tsk bakpulver
- Extra florsocker efter smak för att pudra de färdiggräddade mandelkakorna med
Så här rostar du mandlarna:
Värm ugnen till 200 grader. Lägg mandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ i ugnen i 10 minuter tills de får lite färg. Gärna någon minut till om du gillar att mandlarna är bättre genomrostade. Låt svalna och grovhacka om du rostade hela mandlar.
Så här bakar du de grekiska mandelkakorna:
Värm ugnen till 180 grader.
Först blandar du flor- och vaniljsockret med smör (bäst tärnat). Kör blandningen i en mixer tills den har fått en luftig konsistens.
Blanda ner äggulorna, ägget, Metaxa (eller annan cognac), de grovhackade mandlarna, annan smaksättning (t.ex. muskot, mastixa, extra vanilj, rosvatten etc.) och bakpulvret. Häll i mjölet lite i taget under omrörningen tills degen blir fast och smidig.
Forma degen till formen du vill ha. Grädda på bakplåtspapper i 15 till 20 minuter. Bäst mitt i ugnen.
Låt de grekiska mandelkakorna svalna i fem minuter på plåtarna eller på ett galler. Stänk därefter med lite vatten och pudra eller rulla dem i florsocker efter smak.
Förvara i en burk med tätslutande lock. Botten ska vara täckt med florsocker.
