Steka halloumi till halloumiburgare eller halloumisallad är enkelt. Här är hemligheten bakom att steka halloumi utan att stekt halloumi bränns vid och blir hård.
8 tips för att steka halloumi steg för steg
Så här bör du steka halloumi steg för steg så att din hallomi inte blir för hård, faller sönder, stänker eller bränns fast. Se upp för de röda fällorna när du ska tillaga halloumi!
1. Ta din cypriotiska halloumi ur förpackningen. Men se upp: Halloumi helt utan get- och fårmjölk eller hallomi där det är mer komjölk än get- och fårmjölk (typ eldost, grilloumi och liknande) är fejk. Läs mer om vad äkta halloumi ska innehålla.
2. Skölj av din halloumiost lätt för att få bort saltet. Halloumi lagras nämligen i saltlake. Du behöver inte tillaga hela hallomi. Halloumi har bra hållbarhet i kylen utifrån höga salthalten.
3. Skär din hallomi i c:a 0,5 cm tjocka skivor. Halloumi kan lätt falla sönder i mindre bitar när du skär den. Många hallomi säljs nämligen dubbelvikta. Osten består alltså av två separata bitar som tryckts ihop. Leta därför efter vecket längs ostens långsida. Bryt isär delarna. På så sätt håller den bättre ihop om du vill skiva din hallomi.
4. Torka av din halloumi med hushållspapper så att det inte stänker för mycket när du steker osten i grekisk olivolja.
5. Häll ytterst lite olivolja i en non-stick stekpanna eller stekjärn. Halloumi smakar bäst med grekisk olivolja men rapsolja funkar också.
Vissa gillar att steka halloumi i smör istället. Alternativt kan du bre lite örtsmör på din halloumi efter stekningen.

Alternativt pensla eller vänd osten i olivolja som kan bli smalare faktiskt.
6. Hetta non-stick pannan på mellanvärme.
7. Stek din hallomi c:a 3 till 4 minuter tills din stekt halloumi får gyllenbrun färg. Men bränn ej för då blir osten hård och seg att tugga i sig.
8. Vänd stekt halloumi med en spade och stek andra sidan i 2 till 4 minuter.
Steka hallomi är bara halva nöjet
Om du är rädd för oljan, så kan du torka av stekt halloumi med lite hushållspapper innan du serverar den i en god halloumisallad, som halloumiburgare eller som den är tillsammans med smarriga bilagor som stekt potatis (eller kokt potatis), bulghur, couscous, quinoa, hirs eller ris.
Strö gärna över några örter som persilja, koriander, oregano eller torkad mynta. Även torkad chili kan funka.
Om du vill bli bättre på att laga grekisk mat så har vi tips på 5 grekiska matlagningskanaler på YouTube.
Drick till en flaska Mythos öl, grekiskt vin eller grekisk läsk.
Recept: Farbror Nikos sallad med stekt halloumi & rostade mandlar
Grekiska restaurangen Farbror Nikos på Södermalm har 10 vegetariska lunchrätter på menyn, nästan som en äkta vegetarisk restaurang i Stockholm. Däribland finns en smaskig halloumisallad med rostade mandlar:

Apropå Cypern. Undrar hur det kommer att gå för favorittippade El Diablo från Cypern i Eurovisionen 2021.