Steka halloumi till halloumiburgare eller halloumisallad är inte svårt. Här kommer tips på hur man steker halloumi, hur länge man steker halloumi m.m.
Tips: Hur steker man halloumi bäst?
Så här steker man halloumi bäst steg för steg. Se upp för de röda fällorna!
Ta din cypriotiska halloumi ur förpackningen. Men se upp: Halloumi helt utan get- och fårmjölk eller halloumi där det är mer komjölk än get- och fårmjölk är fejk. Läs mer om vad äkta halloumi ska innehålla.
Skölj av halloumiosten lätt för att få bort saltet. Halloumi lagras nämligen i saltlake. Du behöver inte steka hela osten. Halloumi har bra hållbarhet i kylen.
Skär osten i c:a 0,5 cm tjocka skivor. Halloumi kan lätt falla sönder i mindre bitar när du skär den. Många ostar säljs nämligen dubbelvikta. Osten består alltså av två separata bitar som tryckts ihop. Leta därför efter vecket längs ostens långsida. Bryt isär delarna. På så sätt håller den bättre ihop om du vill skiva osten.
Torka av halloumin med hushållspapper så att det inte stänker för mycket när du ska steka osten.
Häll ytterst litet olivolja i en non-stick stekpanna eller stekjärn. Halloumi smakar bäst med olivolja men rapsolja funkar också. Vissa föredrar faktiskt smör.
Alternativt pensla eller vänd osten i olivolja som kan bli smalare faktiskt.
Hetta pannan på mellanvärme.
Stek eller grilla halloumin c:a 3-4 minuter tills den får färg. Men bränn ej för då blir osten för hård.
Vänd osten med en spade och stek andra sidan i 2-4 minuter.
Recept: Farbror Nikos halloumisallad med rostade mandlar
Grekiska restaurangen Farbror Nikos på Södermalm har 10 vegetariska lunchrätter på menyn, nästan som en äkta vegetarisk restaurang i Stockholm. Däribland finns en smaskig halloumisallad med rostade mandlar.
