Recept på tzatziki finns det många. Här kommer Farbror Nikos “hemliga” recept på tzatziki som vi både serverar på vår restaurang & äter hemma.
På vår grekiska restaurang på Söder serveras äkta grekisk tzatziki enligt receptet nedanför i små, söta skålar med färskt bröd till alla rätter, om det nu är moussaka, bästa gyros i Stockholm, pastitsio / grekisk lasagne, grekisk sallad, linssoppa eller cesarsallad.

Tzatziki följer också med när du beställer avhämtning eller hemkörning med Bolt Food eller Godsmak.
Ingredienser i vårt recept för tzatziki
Här kommer Farbror Nikos recept för fyra personer med tillagningstid på c:a 70 minuter:
- 1/4 salladsgurka, gärna ekologisk
- 200 g grekisk yoghurt, gärna ett grekiskt märke som Onfos, Larsa Foods, Fontana eller Salakis. Som vegan får du testa med sojayoghurt eller laktosfri yoghurt om du inte tål laktos.
- 1–2 pressade vitlöksklyftor. Ta mer eller mindre utifrån hur mycket du gillar vitlök.
- 1 msk grekisk olivolja, gärna ekologisk jungfruolja
- 1/2 tsk vinäger
- 1/2 krm salt
- 1/4 krm vitpeppar
- Ev. 1/2–1 krm flytande honung om du gillar en snällare, mildare smak

Så här gör du din tzatziki enligt receptet
- Riv gurkan och pressa ur vattnet ordentligt.
- Blanda salladsgurkan och grekiska yoghurten i en skål.
- Rör sedan ner övriga ingredienser – vitlök, grekisk olivolja, vinäger, salt, vitpeppar och honung.
- Täck över med gladpack och låt stå en timme i kylskåpet.
- Servera på samma tallrik som huvudrätten eller i små skålar för att doppa i bröd eller annat gott.
- Förvara i kylskåp där den håller sig i minst 5 dygn. Den kan separera lite när den står. Då är det är bara att röra om.
