Recept tzatziki med yoghurt, vitlök & en droppe honung

Farbror Nikos äkta grekiska tzatziki i lunchkorgen

Recept på tzatziki finns det många. Här kommer Farbror Nikos “hemliga” recept på tzatziki som vi både serverar på vår restaurang & äter hemma.

På vår grekiska restaurang på Söder serveras äkta grekisk tzatziki enligt receptet nedanför i små, söta skålar med färskt bröd till alla rätter, om det nu är moussaka, bästa gyros i Stockholm, pastitsio / grekisk lasagne, grekisk sallad, linssoppa eller cesarsallad.

Äkta grekisk tzatziki och färskt bröd på Grekiska starkölen på grekiska lunchrestaurang Farbror Nikos på Södermalm
Äkta grekisk tzatziki med färskt bröd på grekiska lunchrestaurangen Farbror Nikos på Södermalm

Tzatziki följer också med när du beställer avhämtning eller hemkörning med Bolt Food eller Godsmak.

Ingredienser i vårt recept för tzatziki

Här kommer Farbror Nikos recept för fyra personer med tillagningstid på c:a 70 minuter:

  • 1/4 salladsgurka, gärna ekologisk
  • 200 g grekisk yoghurt, gärna ett grekiskt märke som Onfos, Larsa Foods, Fontana eller Salakis. Som vegan får du testa med sojayoghurt eller laktosfri yoghurt om du inte tål laktos.
  • 1–2 pressade vitlöksklyftor. Ta mer eller mindre utifrån hur mycket du gillar vitlök.
  • 1 msk grekisk olivolja, gärna ekologisk jungfruolja
  • 1/2 tsk vinäger
  • 1/2 krm salt
  • 1/4 krm vitpeppar
  • Ev. 1/2–1 krm flytande honung om du gillar en snällare, mildare smak
Vitlök är en viktig ingrediens i Farbror Nikos tzatziki recept
Vitlök är en viktig ingrediens i Farbror Nikos recept för tzatziki

Så här gör du din tzatziki enligt receptet

  • Riv gurkan och pressa ur vattnet ordentligt.
  • Blanda salladsgurkan och grekiska yoghurten i en skål.
  • Rör sedan ner övriga ingredienser – vitlök, grekisk olivolja, vinäger, salt, vitpeppar och honung.
  • Täck över med gladpack och låt stå en timme i kylskåpet.
  • Servera på samma tallrik som huvudrätten eller i små skålar för att doppa i bröd eller annat gott.
  • Förvara i kylskåp där den håller sig i minst 5 dygn. Den kan separera lite när den står. Då är det är bara att röra om.
Lite otippat kanske med honung i Farbror Nikos tzatziki recept
Lite otippat kanske med honung i Farbror Nikos tzatziki recept (Photo by Three-shots on Pexels.com)

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: