Kalamataoliver – oliver från Kalamata – allt om kalamataoliver

Kalamataoliv som hänger på ett olivträd i Grekland

Kalamataoliver är grekiska kalamonoliver som skördas i distriktet Kalamata på grekiska fastlandet enl. nya EU-regler för oliver. Läs mer om kalamataoliver.

Hur smakar kalamataoliver?

Oliverna är salta och fruktiga men samtidigt neutrala som gör att de passar till många maträtter och drycker. De kan kännas lätt bittra ibland eftersom oliver innehåller polyfenol.

Hur ska kalamataoliver vara i konsistensen?

Oliverna från Kalamata är mandelformade och ska vara fasta. Men oliver i burk och utan kärnor kan lätt bli muschiga.

Farbror Nikos använder till sin halloumisallad, grekisk sallad, vegansallad och tonfisksallad endast hela dessa grekiska oliver.

Proteinrik sallad med cypriotisk halloumi (laktovego) och kalamataoliver

Vilka märken för kalamataoliver finns?

Den här olivsorten säljs med kärnor, utan kärnor, i olika förpackningar (oliver i glasburk, oliver i metallburk, oliver i påse, oliver i lösvikt…) samt oliver från konventionell odling eller ekologiska oliver.

Några kalamataolivmärken som du hittar i svensk handel är

  • Coop
  • Demeter
  • Favorit
  • Fontana
  • ICA
  • Kung Markatta
  • Paul och Thom
  • Sevan
  • Sofias Garden
  • Urtekram
  • Zeta
Kalamataoliver med kärnor från Fontana
Kalamataoliver med kärnor från Fontana

Varför är oliverna svarta?

Många olivsorter kan skördas gröna. Kalamataoliver måste däremot vara kvar på olivträdet tills de mognar och får sin karakteristiska färg. De skördas från mitten av oktober till januari beroende på var odlingen ligger,

Dessa grekiska oliver är naturligt mörkt lila eller mörkt brun till svart. De klassas som svarta oliver.

En del konventionella svarta oliver på marknaden är egentligen gröna oliver. De har färgats svarta med olika kemiska processer. Undvik dessa.

Var odlas kalamataoliver?

Oliverna odlas i regionen Messenien som ligger i sydvästra delen av halvön Peloponnesos i södra Grekland. Grekerna odlar dessa oliver även i angränsande regionen Laconien.

Kalamata heter Messeniens huvudstad som har gett oliverna sitt namn.

Den här olivsorten odlas i många fler länder, däribland USA och Australien men får alltså inte kallas kalamataoliver inom EU.

Omogna gröna kalamataoliver
Omogna gröna kalamataoliver

Vad innehåller oliver från Kalamata?

100 gram av kalamataoliver innehåller följande näringsämnen:

  • 3 g kolhydrater
  • 6,8 g fett, mestadels enkelmättat fett
  • 0 g protein

Kalamataoliver innehåller även järn, koppar, calcium, A- och E-vitamin.

Hur konserveras grekiska oliver?

Grekiska oliver i svensk handel läggs in i

  • olivolja som du kan återanvända som matolja
  • en marinad / lag av rödvins- eller vitvinsvinäger, salt och vatten som du också kan återanvända i matlagningen.
Kalamataoliver i olivolja
Kalamataoliver i olivolja

Hur länge håller sig oliverna?

Överblivna oliver håller i ett par veckor i sin lag om de förvaras i kylskåp med locket på.

Vad kan man göra med kalamataoliver?

Oliverna funkar bra att användas

  • som snacks till t.ex. en Mythos öl eller ouzo
  • i sallader som grekisk sallad eller halloumisallad
  • som förrätt / smårätt / meze
  • som bilaga till en grekisk huvudrätt som vegetarisk moussaka
  • som ingrediens i olivtapenad, olivröra eller olivpesto
  • som ingrediens i matlagningen, t.ex. pasta, pizza eller foccaccia
Spanakopita – grekiska spenatpiroger med fetaost i filodeg

Kalamataoliver i flera lunchrätter hos Farbror Nikos

På vår grekiska restaurang på Södermalm hittar du dessa oliver i flera rätter i kanske bästa lunchen på Södermalm:

  • Grekisk sallad
  • Halloumisallad med rostade mandlar
  • Sallad med spanakopita, grekiska spenatpajer
  • Mixsallad med både grillad halloumi och spenatpajer
  • Tonfisksallad med kokt ägg
  • Vegansallad med avocado, rostade mandlar och röda bönor

Kommentera

%d bloggare gillar detta: