Ja, varför heter det fetaost? Fetaosten av får- och getmjölk heter så efter italienska ordet fetta som betyder skiva och som först 2002 ursprungsskyddades.
Grekiska ordet φέτα (féta) härstammar tydligen från italienska fetta som egentligen betyder skiva. Italienska ordet i sin tur kommer från latinska ordet offa för munsbit.
Ordet fetta introducerades i grekiskan på 1600-talet men inte för att beteckna någon ost utan just skivor eller bitar av något. Ordet tappade ett t i grekiskan men på Cypern håller man fortfarande fast vid tt när man pratar dialekt.

Det är först på 1900-talet som namnet för den här osten spred sig under beteckningen feta. Men det är omstritt huruvida feta hänvisar till hur osten serveras (helst i skivor och inte tärnad eller smulad) eller hur feta lagras (som skivor i tunnor). Ordet feta har även i dagens grekiska kvar en dubbel betydelse:
- Skiva som i ursprungsspråket italienska
- Populära osten tillverkad av får- och getmjölk
Feta har så klart tillverkats i Grekland före 1900-talet men hade nog andra namn. Man tror att osten kallades för πρόσφατος (prósfatos), någon slags färskost under Bysantinska riket.
Idag används fetaost till populära rätter som grekisk sallad, pasta med fetaost och tomat i ugn, saganaki samt spanakopita.
Varför får inte andra ostar kallas för fetaost?
Fram till 2002 var namnet feta inte ursprungsskyddat. Så många ostar, oavsett ingredienser och ursprungsland, såldes under namnet feta. Upp till 34 % av det som såldes som feta var egentligen inte feta. En stor tillverkare av fejkfeta var och är danska Arla som gjorde sin ost av den billigare komjölken.
Grekland klagade och från och med oktober 2002 får ostar kallas för feta endast om
- De tillverkas på traditionellt sätt i saltlag
- av fårmjölk alternativt en blandning av fårmjölk och högst 30 % getmjölk.
- i grekiska regionerna Peloponnesos, centrala Grekland, Epirus, Thessalien, Makedonien, Thrakien och öarna Lesbos och Kefalinia.

Fejkfeta säljs fortfarande
Några tillverkare, däribland Arla, säljer fortfarande ostar som ska påminna om feta. Dessa kallas istället för
- Salladsost
- Vitost
- Ost i grekisk stil
- Apetina
Tillverkare utanför EU och exportörer till EU behöver inte följa reglerna för namnskyddet. Så de säljs fortfarande under namnet feta. Det gäller alltså att se upp!
Bara äkta fetaost hos Farbror Nikos
Vår grekiska restaurang på Södermalm, Farbror Nikos, serverar självklart bara äkta grekisk fetaost i kanske bästa lunchen vid Slussen. Vi har fetaost i vår
- klassiska grekisk sallad med soltorkade tomater, röd lök, kalamataoliver, blandad sallad, tomat, gurka, oregano, ruccola & persilja;
- sallad med spanakopita / grekiska minipajer fyllda med spenat och fetaost;
- moussaka på aubergine, potatis och nötfärs med liten grekisk sallad
- vegetariska moussaka på aubergine, potatis och grönsaker med liten grekisk sallad
