Bifteki / grekiska pannbiffar med nötfärs, örter & fetaost har vi inte på menyn. Men många gäster frågar om recept för bifteki / grekiska pannbiffar.
Ingredienser till bifteki
För att göra grekiska pannbiffar behöver du följande ingredienser enligt vårt recept:
- 500 gram nötfärs
- 2 msk ströbröd
- 1 lök finhackad, gul eller röd
- 2 vitlöksklyftor
- Citronskal från en citron
- 1 ägg, helst från frigående höns
- 1 msk vinäger, helst äpelcidervinäger
- 1 morot, riven
- 2 msk persilja, hackad. Serious Eats rekommenderar timjan istället.
- 1 tsk spiskummin
- 1 msk mynta, torkad eller färsk
- 1 msk paprikapulver
- Äkta grekisk fetaost att lägga i biffarna
- Salt
- Peppar
- 2 msk grekisk jungfruolja

Så här lagar du grekiska pannbiffar
- Sätt ugnen på 200° C.
- Finhacka lök, persilja och mynta. Eller timjan.
- Pressa vitlöken.
- Riv moroten och krama vätskan ur den så att pannbiffar inte blir vattnig.
- Blanda ner löken i köttfärsen samt pressad vitlök, morot, ströbröd, ägg, paprikapulver, persilja, grekisk jungfruolja, vinäger, citronskal, spiskummin och mynta.
- Smaka av med salt och peppar.
- Forma färsbiffen i önskad storlek. Vissa gillar mindre och vissa föredrar större biffar.
- Gör ett litet hål i mitten och lägg i en bit äkta grekiska fetaost.
- Tryck ihop och forma.
- Stek biffarna / bifteki i en stekpanna med grekisk olivolja tills du fått fin färg på båda sidor.
- Stek några färsbiffar i taget.
- Lägg över i en ungnfast form.
- Grädda i ugnen i c:a 10 min.
Om du vill bli bättre på att laga grekisk mat så har vi tips på 5 grekiska matlagningskanaler på YouTube.

Servera bifteki med något gott
Servera de grekiska pannbiffarna med något gott, exempelvis
- Grekisk sallad eller halloumisallad
- Kalamataoliver
- Äkta grekisk tzatziki med färskt bröd
- Stekt potatis men kokt går också, även bulghur, ris eller couscous
- En kall Mythos öl som du kanske känner igen från Grekland
