Grilla halloumi – 8 tips för att grilla halloumi snabbt & enkelt

Kolgrill med galler för att grilla halloumi på

Grilla halloumi till lunch, middag & fest är enkelt. Här kommer tips för att grilla halloumi som inte faller sönder och ramlar genom grillgallret.

8 tips för att grilla halloumi utan krångel

Så här bör du grilla halloumi utan att osten bränns vid, blir för hård eller faller sönder. Se upp för fällorna markerade med rött:

1. Gör grillens galler riktigt rent. Ett smutsigt galler får halloumin att bränna fast. ICA har testat olika sätt att rengöra grillgaller. Bäst gick det att smörja in gallret med såpa, lägga den i ugnen, värma till 100 grader, låta svalna och diska av.

2. Tänd grillen långt innan du ska grilla. Den ska nämligen bli ordentligt varm för att kunna grilla halloumi snabbt. Coop säger att det tar minst 30 minuter tills det blir perfekt glöd. Använd tändpapper istället för tändvätska. Annars luktar och smakar din mat tändvätska.

3. Pensla gallret med grekisk olivolja kort innan du lägger på ostskivorna. Olivoljan gör det lättare för osten att lossna från gallret. Välj en extra virgin olivolja eller en kallpressad olivolja om du vill ha kvar så mycket näringsämnen som möjligt. Vid varmpressning försvinner mycket näringsämnen.

Olivolja och oliver
Olivolja och oliver (Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com) till att grilla halloumi

4. Skölj av osten för att få bort saltet. Äkta cypriotisk halloumi säljs nämligen i saltlake för att hålla sig bättre. Annars kan det bli för salt.

5. Torka av osten ordentligt med hushållspapper. Halloumi förlorar mycket vätska som i värsta fall spränger osten. Då är det svårare att få osten loss från grillen.

6. Dela osten på mitten i rätt tjocka skivor. Halloumi är nämligen dubbelvikt i mitten och består alltså av två separata bitar som har tryckts ihop. Hitta vecket längs med ostens långsida och bryt isär delarna istället för osten smulas sönder. Men du kan också grilla halloumi helt (se nedanför)

7. Efter c:a 30 sekunder till 1 minut börjar osten få färg på ena sidan. Vänd osten då och grilla på andra sidan innan den bränns eller blir för hård. Använd en gaffel, tång eller stekspade för att vända.

8. Lägg grillade osten på en skärbräda för att dela i mindre bitar alternativt direkt på tallriken för att hugga i.

Grilla halloumi hel eller i bitar
Grilla halloumi hel eller i bitar – Photo by Markus Spiske on Pexels.com

Kan man grilla halloumi hel?

Ja, det är faktiskt lättast att grilla halloumi hel. Osten kommer i så fall inte att falla sönder eller ramla genom grillgallret. Skillnaden att grilla halloumi hel är att

  • Det räcker med lägre värme.
  • Osten grillas i c:a 15 till 20 minuter tills den blir varm och mjuk.
  • Du behöver vända den åt olika håll för att få fina grillränder.

Denna cypriotisk ost smakar fantastiskt även när du steker halloumi.

Testa Farbror Nikos sallad med grillad halloumi

Vår grekiska restaurang på Södermalm serverar en fantastisk sallad med grillad halloumi som dagens lunch i Slussen för att äta på plats på Katarinavägen 19, för avhämtning och för snabb & bekväm utkörning med Bolt Food & Godsmak.

Proteinrik sallad med cypriotisk halloumi på grekiska lunch restaurangen Farbror Nikos på Södermalm
Proteinrik halloumisallad (laktovego)

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d