Mozzarella gravid – får man äta mozzarella när man är gravid?

Sallad med buffelmozzarella, cocktailtomater och örter

Mozzarella som gravid kan man äta. Det säger Livsmedelsverkets listeria råd som baserar på en ny riskvärdering av mozzarella för dig som gravid.

Orolig som gravid när du äter mozzarella?

Gravida kan få diffusa influensaliknande symptom av listeria. Infektionen kan då spridas till fostret. I allvarliga fall leder listeriasmittan till missfall eller att barnet blir allvarligt sjukt.

Många kvinnor vill därför veta om de kan äta mozzarellaost som gravid utan att riskera sin eller barnets hälsa. En blivande mor skrev på Allt för föräldrar:

Hur kan jag vara så dum? Jag fattar inte hur jag hade fått för mig att man kan äta mozzarella. Jag undvek det i början av graviditeten och nu när jag var och fikade med en kompis så valde jag en sådan där varm smörgås med skinka och mozzarella. 

Kan du som gravid äta halloumi, fetaost eller mozzarella?
Kan du som gravid äta halloumi, fetaost eller mozzarella?

En annan gravid kvinna skrev det här i Familjelivs forum om mozzarellaost:

Jag blir helt förvirrad…. Under min förra graviditet vräkte jag i mig mozzarella, för jag trodde att den var en av de få ostarna jag tyckte om och fortfarande kunde äta…. Men nu såg jag i Amelia Väntar barn ( tror jag att det var ) att man inte får äta det….?

Mozzarella älskas av fler än dig som är gravid

Mozzarella är en älskad färskost som görs på pastöriserad mjölk från buffel eller ko. Det finns även mozzarella som tillverkas på opastöriserad mjölk från vattenbuffel men som kallas för mozzarella di latte di bufala eller buffelmozzarella istället.

Första mozzarellaost ska ha kommit från klostren nära Neapel i syditalienska regionen Kampanien under 1100-talet. I Sverige blev denna mozzarellaost riktig populär under mitten av 1980-talet.

Restaurangkockar gjorde då den berömda salladen insalata caprese med buffelmozzarella. Idag äts mozzarellaost även i kalla och grillade smörgåsar. Färskosten är också en ingrediens i lasagne och på pizza.

Fralla med mozzarella, tomat, basilika och pesto
Fralla med mozzarella, tomat, basilika och pesto (Photo by Ponyo Sakana on Pexels.com)

Får man äta mozzarella när man är gravid?

Visst kan man äta mozzarella när man är gravid! Det säger Livsmedelsverket efter att rekommendationerna från 2008 har uppdaterats. Det går bra att äta mozzarellaost som gravid av fem anledningar:

  1. Listeria är mycket ovanlig i mozzarella.
  2. I tillverkningen hettas ostmassan upp till 85° C. Listeriabakterier dör vid 70° C.
  3. Hygienen är strikt vid tillverkning av mozzarella.
  4. Mozzarella är en färskost med relativt kort hållbarhet. Listeria hinner inte föröka sig innan osten är oätbar av andra anledningar.
  5. Mozzarella köps färdigförpackad.

Däremot gäller det att se upp för äkta buffelmozzarella eftersom den kan vara opastöriserad. Kolla på förpackningen så att din buffelmozzarella är pastöriserad.

Hur är det med fetaost och halloumi?

Läs om man får äta cypriotisk halloumi som gravid eller kan äta äkta grekisk fetaost som gravid.

Bruschetta med smält mozzarella, hackade färska tomater och vitlök
Bruschetta med smält mozzarella, hackade färska tomater och vitlök – inte bara gott när man är gravid

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: