Gyrostallrik i tre olika varianter – vilken gyrostallrik är bäst?

Farbror Nikos kycklinggyros med bulghur, äkta grekisk tzatziki, pitabröd istället för pommes, rödlök, tomat, sallad och citronskiva

Gyrostallrik med fläskkött, med grillad halloumi och med kyckling. Testa någon av Farbror Nikos tre olika gyrostallrik på Södermalm hos oss.

Bra kundbetyg på Tripadvisor, Google reviews, Eatie & thatsup för lunch på Farbror Nikos på Södermalm
Bra kundbetyg för Farbror Nikos gyrostallrik på Tripadvisor, Google reviews, Eatie & thatsup

1. Gyrostallrik med fläskkött

Många gäster har länge efterfrågat den här maträtten, grekernas version av turkisk döner kebab eller arabisk shawarma på lunchmenyn på vår grekiska restaurang på Söder, för avhämtning eller hemleverans med Foodora, Godsmak och Bolt Food.

Farbror Nikos grekiska kebabtallrik innehåller fläskkött, pitabröd istället för pommes, bulghur, äkta grekisk tzatziki enligt eget recept, rödlök för extra sting, tomat, bladsallad och citronskivor.

Bulgur som liknar matvete faktiskt ett hälsosammare alternativ än ris, pasta, stekt potatis eller pommes. Den innehåller betydligt färre kalorier, mindre fett och mycket fibrer.

Drick gärna en grekisk Mythos öl till. Så kommer du att känna dig som på någon av de 10 bästa grekiska öar.

Gyrostallrik med gyros på fläskkött, pitabröd, bulghur, äkta tzatziki och sallad
Gyrostallrik med fläskkött, pitabröd, bulghur, äkta tzatziki och sallad

2. Vegetarisk kebabtallrik med halloumi

Inte alla våra lunchgäster äter fläskkött. För vegetarianer, flexitarianer, muslimer och andra har vi därför ersatt fläskköttet med grillad cypriotisk halloumi i vår gyrostallrik på lunchmenyn, för avhämtning eller hemleverans med Godsmak och Food.

Halloumi innehåller ungefär 21 – 22 % protein och görs på en blandning av får- & getmjölk. Ingen oäkta halloumi på vår vegetariska kebabtallrik!

Farbror Nikos vegetariska gyrostallrik innehåller grillad halloumi, pitabröd istället för pommes, bulghur, äkta grekisk tzatziki, rödlök, tomat, bladsallad och citronskivor. Drick gärna grekiska ölen Mythos till.

Om du är förtjust i vegetarisk mat så har vi faktiskt ett 10-tal vegetariska och veganska maträtter på menyn, däribland vegomoussaka, grekisk sallad och linssoppa.

För övrigt går det bra som gravid att äta halloumi, säger Livsmedelsverket.

Vegetarisk gyros med halloumi pitabröd bulghur och tzatziki - Farbror Nikos café & galleri på Södermalm
Vegetarisk gyrostallrik med grillad halloumi, bulgur, äkta grekisk tzatziki, pitabröd & sallad

3. Gyrostallrik med grillad kycklingfilé

Om du tycker att fläskkött eller grillad cypriotisk halloumi inte är tillräckligt smala alternativ så har vi även en en tallrik med grillad kycklingfilé, pitabröd istället för pommes, bulghur, äkta grekisk tzatziki, rödlök, tomat, bladsallad och citronskivor på lunch menyn, för avhämtning eller hemleverans med Foodora, Godsmak och Bolt Food.

Kyckling levererar magert köttprotein med 23 % protein, bara 1,2 % fett och med lågt innehåll av mättat fett jämfört med nötkött och fläsk. Detta är till fördel för kolesterolvärdet och därmed hälsan. Det finns faktiskt en till populär kycklingrätt på vår lunchmeny: cesarsallad med yoghurtdressing.

Drick gärna grekiska ölsorten Mythos till maten.

Gyrostallrik kycklingfilé, tzatziki, bulgur och pitabröd till lunch på Södermalm
Gyrostallrik med kycklingfilé, tzatziki, bulgur och pitabröd till lunch på Södermalm

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d