El Diablo – Cypern med Elena Tsagrinou i Eurovision Song Contest 2021

El Diablo av Elena Tsagrinou tävlar för Cypern i Eurovisionen 2021

El Diablo av Elena Tsagrinou är låten från Cypern i Eurovision Song Contest 2021 i Rotterdam. Lady Gaga inspirerade El Diablo favorittippas i Eurovisionen.

Hur valdes Elena Tsagrinou som representant för Cypern med El Diablo?

1 juni 2020 bekräftades officiellt att Sandro, förra årets artist som skulle ha tävlat för Cypern, inte kommer att representera landet i Eurovisionen 2021.

Istället förde Cyprus delegationschef Evi Papamichael diskussioner med olika skivbolag. Cyperns public service tv-bolag letade efter en artist som antingen är populär i både Grekland och Cypern eller är en artist från Cyprud.

25 november 2020 avslöjade Cyperns public service tv-bolag att de valde Elena Tsagrinou internt, alltså utan någon nationell tävling eller publikomröstning, att representera Cypern med El Diablo vid ESC 2021 i Rotterdam. Låttiteln stod redan då klar.

Elena Tsagrinou / Tsagkrinou

Musikvideon hade 24 februari 2021 premiär på kvällsshowen Happy Hour på CyBC1 med Andreas Giortsios som värd. El Diablo ges ut av musikförlaget Panik Records.

Vem har skrivit Lady Gaga inspirerade El Diablo för Cypern till Eurovisionen 2021?

Cyprus Lady Gaga inspirerade bidrag har skrivits av Laurell Barker från Kanada, Thomas Stengaard från Danmark, Oxa från Brasilien och sist men inte minst av svenska låtskrivaren och producenten Jimmy ”Joker” Thornfeldt.

Jimmy ”Joker” Thornfeldt har skrivit flera bidrag till Melodifestivalen 2021: Voices, Every Minute, One Touch, Om allting skiter sig och Baila Baila. Han har vunnit ett antal Grammy Awards och jobbat med Jennifer Lopez, Enrique Iglesias, Pitbull, Usher, Nicki Minaj, Danny Yankee och många fler.

Laurell Barker har skrivit Fingerprints och The Missing Piece. Hon har skrivit låtar för TWICE, Girls Generation, Nico Santos, Hanna Ferm och Oh My Girl.

Thomas Stengaard stod för Emmelie de Forests Only Teardrops som vann Eurovisionen 2013 för Danmark. 2018 kom hans låt You Let Me Walt Alone för Tyskland på plats fyra i Eurovisionen.

Hur är musikvideon till El Diablo?

Musikvideon för Cyprus regisserades av George Benioudakis och spelades in i Aten. Grekiska klädskaparen Celia Kritharioti stod för Elenas styling medan framgångsrika amerikanska koreografen Chali Jennings ansvarade för dansen.

Förenklat uttryckt utspelar sig musikvideon i någon mörk lokal under jorden. Källare, parkeringsplats eller träningsstudio. Kanske rentav i en skräckfilm.

Elena ålar sig på golvet som en daggmask efter regnet. Mot slutet får hon sällskap av svartmålade dansare med bar överkropp som dansar vilt runt henne och slutligen lyfter henne. Samtidigt riktas en strålkastare på hennes ansikte. Däremellan visar hon upp hårschampo och nagellack som produktplacering.

Zara Larsson antydde på Twitter att musikvideon till Elena Tsaginous El Diablo liknar för mycket hennes egen. Zara Larsson har ju själv anklagats av tidigare porrstjärnan Mia Khalifa att ha kopierat Alice Chaters musikvideo till låten Hourglass från 2018. Zara har i slutet av februari skrivit på Twitter ”Let me call my girl Mia Khalifa real quick” som värmer upp det gamla bråket på nytt:

”Eurovision-fansen reagerade snabbt, både i Zara Larssons eget kommentarsfält och i olika chatgrupper. Många har reagerat med intresse över den uppseglande beefen och hoppas på fler inlägg eller att Zara Larsson ska svara med en ”diss-video”, skriver Tobbe Ek i Schlagerbloggen på Aftonbladet.

Schlagerprofilerna i QX tycker att hon ser mest ut som Lisa Weil från How to get away with murder.

Hur låter Cyprus El Diablo i Eurovision?

Elena Tsagrinou sjunger i El Diablo om att bli förälskad i djävulen själv eller att balansera mellan passion och längtan utan att tappa kontroll:

I fell in love, I fell in love
I gave my heart to el diablo, el diablo
I gave it up, I gave it up
Because he tells me I’m his angel, I’m his angel
Oh-oh-oh, el diablo, el diablo
I fell in love, I fell in love
I gave my heart to el diablo, el diablo

”Låten är klassisk Eurovisionpop och vi gissar att denna varit en floorfiller på EuroClub i Rotterdam”, skriver QX Schlagerprofilerna.

”Soundet känns igen från tidigare bidrag som Cypern skickat på senaste tiden. Då tänker jag bland annat på Eleni Foureira och Tamta som är två starka kvinnor i sexig förpackning…”, skriver Pontus Källström i Schlagerhörnan på skd.se.

Men mest av allt påminner El Diablo om Lady Gagas hitlåtar, däribland Bad Romance. Än så länge har dock inte Gaga anklagat henne för plagiat.

Om Eurovision-pop inte är din favorit så är du välkommen till vår grekisk restaurang på Söder för att njuta av bra lunch vid Slussen, kanske en Mythos öl till och lugn jazz musik.

Vem ansvarar för scenshowen till El Diablo i Rotterdam?

Showen för El Diablo på Eurovisionens scen i Rotterdam kommer Marvin Dietman att ansvara för. Han har redan fixat scenshowen åt österrikiska artisterna Conchita Wurst 2014, ZOË 2016 och även Cesár Sampson 2018.

Vi får se hur han översätter koreografin i musikvideon till El Diablo till en fängslande scenshow.

Rotterdam
Rotterdam

Fira Eurovision som en grek!

Ska du festa loss som en grek eller cypriot på lördag så rekommenderar Farbror Nikos att du

Eller kommer helt enkelt till oss på Katarinavägen 19 på Södermalm i Stockholm.

Grekiska Mythos öl (ljus lager) med Farbror Nikos smaskiga gyrostallrik med gyros på fläskkött (grekisk kebab), bulghur, äkta grekisk tzatziki, pitabröd istället för pommes, rödlök, tomat, sallad och citronskiva
Grekiska Mythos öl (ljus lager) med Farbror Nikos smaskiga gyrostallrik med gyros på fläskkött (grekisk kebab), bulghur, äkta grekisk tzatziki, pitabröd istället för pommes, rödlök, tomat, sallad och citronskiva

Vem är egentligen Elena Tsagrinou?

Elena Tsagrinou / Tsagkrinou (grekiska Έλενα Τσαγκρινού) föddes 1994 i Aten. Med 14 år deltog i grekiska versionen av Talang men kom inte längre än semifinalen.

2018 debuterade hon med låten Pae Ap’ Tin Arxi. Sedan dess har hon släppt en massa låtar, uppträtt i Grekland och Cypern, varit värd för grekiska The Voice samt K-Pop Stars på musikkanalen MAD TV och jobbat som coach.

Kritikstorm från ortodoxa kyrkan på Cyprus

Inför låtsläppet ringdes cypriotiska tv-kanalen ned med en massa hot, något som tom SVT rapporterade om. 11000 personer hade även skrivit på en namninsamling om att Cypern borde dra tillbaka sitt deltagande.

Mest kontroversiellt är versen ”I fell in love, I fell in love, I gave my heart to El diablo”, som många troende anses anspela på att artisten sjunger om att hon dyrkar djäveln.

Ortodoxa kyrkan i Cypern anslöt sig till kritiken och uppmanade CyBC att dra tillbaka deltagandet i Eurovision Song Contest 2021 i Rotterdam. Låten har dock stort stöd i både befolkningen och hos regeringen som inte viker sig för konservativa grupper.

“Låten berättar om en tjej som blir involverad i ett giftigt förhållande och äntligen lyckas bli av med den. Den sänder ett meddelande om styrka och att det goda vinner!”, förklarar Elena.

Hursomhelst har Elena tagit sig till finalen i Eurovision 2021 där hon kommer tävla mot bl.a. Stefania som representerar Grekland i Eurovision 2021 med låten Last Dance.

architecture beach blue sky chapel
Kyrka på Cypern – Photo by Pixabay on Pexels.com

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d