Koulourakia – recept för grekiska påskkakor med apelsin

Grekiska påskkakor - koulourakia smakar vanilj och apelsinskal
Hoppa till recept

Grekiska påskkakor eller koulourakia är traditionella grekiska kakor gjorda på smör. Påskkakorna smakar vanilj & apelsinskal. De toppas ibland med sesam.

Koulourakia är perfekta till grekiskt kaffe, frappé, latte eller cappuccino. Men visst smakar de grekiska påskkakorna lika gott med te, varm choklad eller ett glas mjölk, om nu vanlig mjölk, havre-, soja- eller mandelmjölk.

creative eggs in nest on table
Photo by Ioana Motoc on Pexels.com

Bästa sättet att lagra de grekiska kakorna är så klart i en kakburk som du kan stänga ordentligt så att fukt inte kan ta sig i. Samma som för de typiska julkakorna, kourabiedes eller grekiska mandelkakor.

Olika versioner av kolourakia

De brukar formas som hästskor, halvmånar, flätor eller snurror som påminner om ormar. Kolourakia (gr. κουλουράκια] har bakats åtminstone sedan minoerna under bronsåldern som ibland gjorde kakor som påminde om små ormar. Minoerna trodde att ormarna hade en helande kraft. Men nu äts kakorna främst på påskafton.

En version av koulourakia, s.k. krasokoulourakia (gr. κρασοκουλουράκια) med sött rött vin, helst grekisaa vinsorten Mavrodaphne.

I veganska koulourakua ersätter olivolja eller margarin smöret. Mjölken kan du ersätta med soja- eller havremjölk.

Kourabiedes är ett absolut måste på det grekiska kakbordet
Kourabiedes är ett absolut måste på det grekiska kakbordet (Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com)

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: