Grekiska påskkakor eller koulourakia är traditionella grekiska kakor gjorda på smör. Påskkakorna smakar vanilj & apelsinskal. De toppas ibland med sesam.
Koulourakia är perfekta till grekiskt kaffe, frappé, latte eller cappuccino. Men visst smakar de grekiska påskkakorna lika gott med te, varm choklad eller ett glas mjölk, om nu vanlig mjölk, havre-, soja- eller mandelmjölk.

Grekiska påskkakor - koulourakia med vanilj & apelsinskal

Ingredienser
- 250 g rumsvarmt smör, helst ekologiskt
- 300 g florsocker
- 4 medelstora ägg, helst ekologiskt från frigående höns
- 1 msk vaniljextrakt
- 2 1/3 dl rumstempererad mjölk
- Rivet skal från 2 apelsiner
- 1 kg vetemjöl
- 13 g hjorthornssalt alternativt en blandning av 1/2 tsk bikarbonat och 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 ägg till pensling
- 2 msk mjölk
- Orostade sesamfrön
Instruktioner
- Mixa smöret med florsockret i en skål i c:a 10 till 15 minuter tills blandningen är fluffig.
- Värm mjölken tills den är ljummen. Lös upp hjorthornssalt i mjölken.
- Tillsätt äggen i smörblandningen ett i taget.
- Häll i vaniljextraktet, mjölken (uppblandad med hjorthornssaltet), apelsinskalet och blanda. Häll i mjölet, lite i taget.
- Knåda degen tills allt är bra uppblandat och degen är mjuk och inte längre för klibbig. Låt degen jäsa i c:a 20 minuter.
- Värm ugnen till 200° C.
- Ta lite av degen och rulla till en lång rulle. Skär rullen i c:a 6 cm långa bitar. Vrid rullen till flätor, snurror eller runda kakor. Lägg kakorna på ett smort bakplåtspapper på en plåt.
- Vispa ägget med lite mjölk. Pensla blandningen över kakorna. Strö över lite sesamfrön.
- Grädda kakorna i 15 till 20 minuter eller tills de har blivit gyllenbruna.
Bästa sättet att lagra de grekiska kakorna är så klart i en kakburk som du kan stänga ordentligt så att fukt inte kan ta sig i. Samma som för de typiska julkakorna, kourabiedes eller grekiska mandelkakor.
Olika versioner av kolourakia
De brukar formas som hästskor, halvmånar, flätor eller snurror som påminner om ormar. Kolourakia (gr. κουλουράκια] har bakats åtminstone sedan minoerna under bronsåldern som ibland gjorde kakor som påminde om små ormar. Minoerna trodde att ormarna hade en helande kraft. Men nu äts kakorna främst på påskafton.
En version av koulourakia, s.k. krasokoulourakia (gr. κρασοκουλουράκια) med sött rött vin, helst grekisaa vinsorten Mavrodaphne.
I veganska koulourakua ersätter olivolja eller margarin smöret. Mjölken kan du ersätta med soja- eller havremjölk.

15 % rabatt på semesterhotell i Grekland
Du som är sugen på att semestra i Grekland, njuta av god mat, sandstrand och trevliga människor kan genom Farbror Nikos få 15 % rabatt på två olika hotell på grekiska ön Egina utanför Aten.
