Koulourakia – recept för grekiska påskkakor med apelsin

Grekiska påskkakor - koulourakia smakar vanilj och apelsinskal

Grekiska påskkakor eller koulourakia är traditionella grekiska kakor gjorda på smör. Påskkakorna smakar vanilj & apelsinskal. De toppas ibland med sesam.

Koulourakia är perfekta till grekiskt kaffe, frappé, latte eller cappuccino. Men visst smakar de grekiska påskkakorna lika gott med te, varm choklad eller ett glas mjölk, om nu vanlig mjölk, havre-, soja- eller mandelmjölk.

creative eggs in nest on table
Photo by Ioana Motoc on Pexels.com

Bästa sättet att lagra de grekiska kakorna är så klart i en kakburk som du kan stänga ordentligt så att fukt inte kan ta sig i. Samma som för de typiska julkakorna, kourabiedes eller grekiska mandelkakor.

Olika versioner av kolourakia

De brukar formas som hästskor, halvmånar, flätor eller snurror som påminner om ormar. Kolourakia (gr. κουλουράκια] har bakats åtminstone sedan minoerna under bronsåldern som ibland gjorde kakor som påminde om små ormar. Minoerna trodde att ormarna hade en helande kraft. Men nu äts kakorna främst på påskafton.

En version av koulourakia, s.k. krasokoulourakia (gr. κρασοκουλουράκια) med sött rött vin, helst grekisaa vinsorten Mavrodaphne.

I veganska koulourakua ersätter olivolja eller margarin smöret. Mjölken kan du ersätta med soja- eller havremjölk.

Kourabiedes är ett absolut måste på det grekiska kakbordet
Kourabiedes är ett absolut måste på det grekiska kakbordet (Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com)

15 % rabatt på semesterhotell i Grekland

Du som är sugen på att semestra i Grekland, njuta av god mat, sandstrand och trevliga människor kan genom Farbror Nikos få 15 % rabatt på två olika hotell på grekiska ön Egina utanför Aten.

Vänta in kvällen på en sandstrand i Greklannd
Vänta in kvällen på en sandstrand i Grekland (Photo by Bayu jefri on Pexels.com)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: