Grekisk yoghurt görs på pastöriserad mjölk, pastöriserad grädde och yoghurtkultur. Olika märken innehåller olika mycket fett och protein.
Kommer yoghurten verkligen från Grekland?
Beteckningen grekisk yoghurt kan vara lite missvisande. Inte alla produkter som kallas så är tillverkade i Grekland eller använder sig av ingredienser från Grekland. Namnet är alltså inte skyddat.
Yoghurten från Arla Köket, Norrmejerier och Skånemejeriet görs på svenska ingredienser och tillverkas i Sverige.
Youghurten från Fontana och Larsa Foods görs däremot på grekiska ingredienser och tillverkas i Grekland. “Tillverkad av 100 % grekisk mjölk och med mycket kärlek”, skriver Fontana i ett pressmeddelande.
Fontana och Larsa Foods kallar sin version för äkta och har hittat på märken för att hjälpa konsumenter att välja rätt.


Vad innehåller grekisk yoghurt recept?
I de flesta fallen består yoghurten endast av
- högpastöriserad och homogeniserad mjölk
- högpastöriserad och homogeniserad grädde
- yoghurtkultur
Salakis blandar i mjölkpulver. Arla Köket blandar mjölkprotein i sin matlagningsyoghurt. Skånemejeriet har i sin version inte grädde men däremot vitamin D.

Grekisk yoghurt kcal & fetthalt
Fetthalten beror helt på vilket märke du väljer. Men fetthalten ligger oftast runt 10 % och 134 kcal / 100 gram. Här kommer några exempel:
- Larsa grekisk yoghurt, äkta: 0 % fett samt en med 2 % fett
- Norrmejerier mild grekisk youghurt: 6 % fett
- Fontana grekisk yoghurt, äkta: 10 % fett
- Salakis grekisk youghurt, naturell: 10 % fett
- Skånemejeriets grekisk youghurt: 10 % fett
- Arla grekisk yoghurt: 10 % fett

Vad kan man göra med grekisk yoghurt?
Den är godast att äta med valnötter och ekologisk honung. Eller varför inte blanda i frukter, bär, cornflakes, granola eller müsli till frukost, som mellanmål och efter träningen.
Den relativt låga fetthalten i youghurt gör att den passar bra för att ersätta fetare råvaror som
- gräddfil i t.ex. bakad potatis, burritos, nachos m.m.
- grädde i t.ex. desserter och glass
- smör och grädde i såser eller bas i syrligare rätter som korv stroganoff
- majonnäs i t.ex. krämigare sallader, exempelvis Farbror Nikos caesarsallad
- olja och grädde i marinader och salladsdressingar
- smör och ost i olika pålägg och röror som Farbror Nikos tzatziki
- ost i gratänger som vegetarisk moussaka

Hur mycket protein har grekisk yoghurt?
De flesta yoghurtmärkena har mellan 3,3 % och 6 % protein men vissa har tom 10 % protein:
- Norrmejeriers youghurt: 3,3 % protein
- Arla grekisk yoghurt: 3,5 % protein
- Skånemejeriets youghurt: 3,6 % protein
- Salakis version: 5,2 % protein
- Fontanas version: 6 % protein
- Larsa grekisk yoghurt: 10 % protein
Hur länge håller sig youghurt?
Yoghurt håller sig öppnad i runt 6 dagar i kylskåp. Vissa märken anger 7 dagar. Matlagningsyoghurt kan ha längre hållbarhet. Lars Foods fettfria version måste konsumeras inom 3 -5 dagar.
Om bäst före datumet har passerats, använd sinnen – luktar och ser det fortfarande ut som yoghurten du köpte? Har det blivit någon missfärgning eller mögel? Släng inte mat i onödan om du inte märker att något är fel.

Vad är skillnaden mellan grekisk och turkisk yoghurt?
Både grekisk och turkisk yoghurt görs på högpastöriserad mjölk, högpastöriserad grädde och yoghurtkultur. Men annars är det smaken, konsistensen, proteinhalten och användningsområdena som skiljer dem åt:
Turkisk yoghurt är
- lite mildare, alltså inte så syrlig i smaken
- krämigare i konsistensen
- innehåller mindre protein
- ersätter bra gräddfil och majonnäs i kalla såser, röror, efterrätter, dressingar och som bas i syrliga rätter.
Grekisk youghurt har
- en friskare, syrligare smak
- en aning fastare konsistens
- högre proteinhalt än turkisk yoghurt
- och används till tårtfyllning och till söta krämer men också i kalla rätter, såser, röror och för att ersätta osten i gratänger.
15 % rabatt på semesterhotell i Grekland
Du som är sugen på att semestra i Grekland, njuta av god mat, sandstrand och trevliga människor kan genom Farbror Nikos få 15 % rabatt på två olika hotell på grekiska ön Egina utanför Aten.
