Koka bulgur – recept på att snabbt & enkelt koka bulgur

Bulgur passar bra i sallader, vinbladsdolmar, göra biffar med och till grytor, kött, kyckling eller oumph!

Koka bulgur är enkelt och tar inte lång tid eftersom bulgurgrynen redan har förbehandlats med ånga för kortare koktid. Det finns dock 2-3 olika sätt att koka bulgur.

Kokt bulgur passar underbart till sallader, att fylla vinbladsdolmar eller kåldolmar med, att göra biffar med, till grytor och med kött, fisk, kyckling, bästa gyros, grillad halloumi eller oumph!. Bulgur är idag inte bara en specialitet på vegetariska restauranger utan finns nu på många svenskars middagsbord.

Koka bulgur så här

Den ena sättet att tillaga bulgur är att koka upp den på spisen tills den är mjuk. Den andra är att hälla kokande vatten på grynen och låta bulguren stå därefter.

Ingredienser

  • 2 dl bulgur – blir c:a 6 dl kokt bulgur
  • 4 dl vatten – alltid dubbla mängden vatten.
  • Salt – även buljong som pulver eller tärning går bra

Första metoden att koka bulgur (c:a 15 minuter)

  • Koka upp vattnet i t.ex. en vattenkokare.
  • Tillsätt saltet.
  • Tillsätt bulgur.
  • Låt koka upp och rör om.
  • Sänk värmen.
  • Låt vattnet sjuda i 8 – 12 minuter tills vätskan har försvunnit.
  • Ta kastrullen ifrån värmen.
  • Lägg på lock eller en tjockare duk på kastrullen.
  • Låt stå i minst 5 minuter.
  • Fluffa upp kornen med en gaffel så att den blir helt klumpfri.
  • Servera.

Andra metoden att koka bulgur (c:a 30 minuter)

  • Lägg bulgur i en värmetålig behållare (skål, fat, kastrull…)
  • Tillsätt saltet.
  • Koka upp vatten i t.ex. en vattenkokare.
  • Häll kokande varma vattnet över bulguren till det är 2-3 cm mellan bulgur och vattenytan.
  • Lägg på lock eller en tjockare duk på skålen eller kastrullen.
  • Låt stå i 20 – 30 minuter tills bulguren har sugit upp all vätska. Finkornig bulgur kanske bara står i 15 minuter.
  • Fluffa upp kornen med en gaffel så att den blir helt klumpfri.
  • Servera

Går det att bryna bulgur i smör eller olivolja?

Vanligtvis byter många ut ris, pasta och potatis mot bulgur just för att bulgur innehåller mer fibrer och mindre kolhydrater än ris. Farbror Nikos har valt bulgur istället för pommes i vår grekisk gyros kebab.

Farbror Nikos smaskiga gyros på fläskkött (grekisk kebab), bulghur, äkta grekisk tzatziki, pitabröd istället för pommes, rödlök, tomat, sallad och citronskiva
Farbror Nikos smaskiga gyros på fläskkött (grekisk kebab), bulgur, äkta grekisk tzatziki, pitabröd istället för pommes, rödlök, tomat, sallad och citronskiva

Men du inte är rädd för kalorier och gillar extra smak så finns det ännu ett sätt att tillaga bulgur:

  • Smält smör eller margarin i en kastrull. Alternativt hetta upp olivolja.
  • Häll upp bulgur i kastrullen.
  • Höj värmen.
  • Blanda hela tiden så att du inte bränner bulguren.
  • Koka upp vattnet i t.ex. en vattenkokare.
  • Lös upp saltet, kryddorna eller buljongen i vattnet.
  • När bulguren har fått en gyllenbrun färg och luktar gott är det dags att hälla på vattnet med buljonen.
  • Rör om ordentligt så att vatten och buljong sprids runt.
  • Sänk värmen till det lägsta nivån.
  • Sätt på ett lock.
  • Låt puttra i c:a 10 minuter:
  • Öppnar locket för att se om all vatten är borta.
  • Fluffa upp kornen med en gaffel så att den blir helt klumpfri.
  • Servera

Koka bulgur hur länge?

Du kokar din bulgur mellan 8 – 15 minuter beroende på hur stora bulgurkornen är, hur länge du vill låta den stå efter att du har kokat den och hur al dente du gillar din bulgur. Det är viktigt att ha kvar visst tuggmotstånd.

Du kan korta ner kokningstiden genom att först blötlägga bulguren men det behövs egentligen inte.

Koka bulgur med buljong

Du kan krydda din bulgur antingen under kokningen eller efter. Så istället för salt kan du lägga i någon buljong (alternativt salt, peppar och örter efter smak – mynta, persilja, dill, oregano, timjan, ramslök…) i kokande vattnet.

Gott med mynta i halloumi eller bulgur
Gott med mynta i halloumi eller bulgur

Koka bulgur i micro

Du kan använda micro till både tillagningsmetoder. I första metoden brukar det räcka med 5 minuter i micro. I andra metoden värmer du upp vattnet i micron för att hälla över grynen.

Kan man förvara bulgur i kylen?

Om du har kokat upp för mycket bulgur så behöver du inte slänga de. Bulgur håller sig några dagar i kylen och veckor i frysen. Så kan du ta fram den när du inte orkar koka upp ny bulgur, ris, hirs, couscous, quinoa eller potatis.

Du kan antingen låta den tina upp och använda den rumstempererad / kall till en fräsch sallad, att göra biffar med eller som fyllning i vinblads- och kåldolmar, eller värma upp i mikron för att äta med en mustig gryta, kött, fisk, fågel, grillad halloumi, oumph!, tofu, seitan eller tempeh.

Farbror Nikos vegetariska gyrostallrik / vegokebab med gyros på grillad halloumi, bulghur, äkta grekisk tzatziki, pitabröd istället för pommes, rödlök, tomat, sallad och citronskiva
Farbror Nikos vegetariska gyrostallrik / vegokebab med gyros på grillad halloumi, bulgur, äkta grekisk tzatziki, pitabröd istället för pommes, rödlök, tomat, sallad och citronskiva

Kommentera

%d bloggare gillar detta: