Veganuari 2022 – anta utmaningen med våra veganuari luncher

Växtbaserad / vegansk lunch under Veganuari

Veganuari eller Veganuary heter kampanjen från förbundet Djurens Rätt för dig som vill leva som vegan under hela januari 2022. Redo att anta Veganuari?

Veganuari-kampanjen startades 2014 av brittiska organisationen Veganuary. Sedan dess har en miljon människor från 192 länder antagit utmaningen att leva veganska, alltså utan animaliska produkter under januari månads 31 dagar.

Fler än 1200 produkter och menyer har lanserats under Veganuary sedan dess.

Djurens Rätt håller i Veganuari

I Sverige höll förbundet Djurens Rätt i förra årets Veganuari. “Veganuary är världens största vegankampanj som inspirerar folk att äta veganskt under januari och resten av året! Djurens Rätt arrangerar den svenska varianten och vi ser ett större intresse för varje år som går”, säger Sarah Mansouri, ansvarig för Välj Vego på Djurens Rätt.

Oumph! som tillverkar växtbaserade proteiner var officiell sponsor av förra årets Veganuari. “Vi är övertygade om att smakupplevelsen är nyckeln till en matkultur som gör att maten räcker till alla, även när vi blir 9 miljarder på jorden. Och vi drivs av viljan att minska vår klimatpåverkan drastiskt och öka hälsan för många”, skriver Oumph!.

Andra företag som stöttar Veganuary är Beyond Meat, Violife, Fry’s, Cauldron och Good Catch.

Tre veganska lunchrätter på Farbror Nikos meny under veganuari

Grekiska restaurangen Farbror Nikos på Södermalm erbjuder tre veganska rätter på lunchmenyn av totalt 10 vegetariska rätter, nästan som på en riktig vegetarisk restaurang i Stockholm:

  • Vegansallad med avocado, röda bönor, rostade mandlar, rostade solrosfrön, kalamataoliver mm
  • Vitlöksdoftande tomatsoppa med vita bönor, rostade mandlar, krutonger mm
  • Oreganokryddad linssoppa med rostade solrosfrön, krutonger mm

Självklart kan vi göra all Zoegas kaffe (bryggkaffe, cappuccino, macchiato, latte…) eller frappé med sojamjölk eller havremjölk.

Vegansallad med avokado, rostade mandlar och röda bönor – perfekt för Veganuari

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: