Fava grekiskt pålägg på gula ärter men inte på favabönor

Fava - ljummen eller kall grekisk ärtröra på delade gula ärter, olivolja, skivad rödlök och salt

Fava är ett grekiskt pålägg eller dipp som görs på delade gula ärter, linser eller bönor. Fava påminner om hummus och görs vanligtvis inte på favabönor.

Vad betyder fava?

Fava (grekiska φάβα) har flera betydelser:

 • Fava är en en populär maträtt i Grekland. Det är någon slags ljummen eller kall ärtröra som äts som pålägg eller smårätt (meze) och som görs på ärter, linser eller bönor.
 • Fava santorinis (grekiska φάβα Σαντορίνης) är sättet som boende på ön Santorini i Grekland använder för att laga fava med bland annat ärten Lathyrus clymenum, skuren rödlök, olivolja och citronjus.
 • Fava (vicia faba), faba, favabönan eller bondbönan i sin ursprungliga bemärkelsen är en art i familjen ärtväxter med ursprung i norra Afrika och sydvästra Asien. Foderväxten hästböna och grönsaken åkerböna ingår här.
Favabönan, fava, faba, bondbönan eller vicia faba
Favabönan, fava, faba, bondbönan eller vicia faba

Vilka ärter eller bönor görs ärtröran på?

Grekiska smårätten fava görs alltså inte som man skulle tro på favabönan, bondbönan eller åkerbönan utan istället används oftast:

 • delade gula ärter (split bean). Dessa är egentligen mogna torkade spritärter, alltså inte de omogna gröna spritärterna.
 • ärten Lathyrus clymenum. Växten som även kallas för Spanish vetchling kultiveras på bl.a. grekiska ön Santorini och har en skyddad ursprungsbeteckning. Sedan 2016 skyddas även Fava Feneou som betecknar samma växt dock från kommunerna Feneos och Stymfalia i nordöstra Peloponissos.
 • indiska chana dal som egentligen är delade gula kikärter. Matbloggaren Zeina Mourtada gör sin ärtröra på chana dal. De är svåra att skilja från gula ärter och Lathyrus clymenum.
 • linser, helst röda som blir krämigare och har kortare koktid. Men även gröna linser går bra.
Omogna gröna ärter / spritärter kan inte användas för att göra fava på
Omogna gröna ärter / spritärter kan inte användas för att göra fava på (bild: R Khalil on Pexels.com)

Var kan du köpa fava?

Om du menar själva ärterna för att göra fava så finns

 • delade gula ärter / spritärter på ICA, Coop, Willys, Lidl, Hemköp, Matspar m.m.
 • ärten Lathyrus clymenum på grekisk livs som Greek Gourmeterie på Sveavägen i Stockholm
 • indiska chana dal på indiska livsmedelsbutiker och andra butiker som säljer hela världens mat.

Men det finns också färdiga grekiska ärtröror att köpa i Sverige. Här bör nämnas

 • de små konserverna med ärtröra som du handlar på grekisk livs
 • märket Fontanas Fava Originalet (plastbyttor på 200 gram) som finns på ICA, Coop, Hemköp, Matspar m.m.
 • smårätterna (grekiska mezedes) på många grekiska restauranger där ärtröran inte saknas på menyn.
Konserver med fava, vinbladsdolmar, gigantes, fylld aubergine m.m. på Greek Gourmeterie på Sveavägen i Stockholm
Konserver med fava, vinbladsdolmar, gigantes, fylld aubergine m.m. på Greek Gourmeterie på Sveavägen i Stockholm

Kuriosa om fava och favabönan

Grekiska ärtröran är egentligen bondmat eller fattigmansmat i Grekland på grund av sina billiga ingredienser som är tillgängliga året runt. Ärtröran kallas därför också för billigt kött eftersom den är rik på protein.

Det finns också flera grekiska ordspråk där fava förekommer:

 • Κάποιο λάκκο έχει η φάβα eller det måste finnas något fel med favan: Med det menar antagligen att även en persons på ytan goda avsikter och handlingar antagligen har själviska eller misstänksamma motiv.
 • Γάμος χωρίς όργανα, φάβα χωρίς κρεμμύδια eller äktenskap utan organ är som fava utan lök: Med det menas antagligen att kroppsdelarna måste komma till användning för att äktenskapet ska fullbordas.
 • Σαν σ’ αρέσει η φάβα σπείρε και κάνα λαθούρι eller om du gillar fava, så och odla dem: Med det menas antagligen att om man uppskattar något så ska man inte vänta att få det serverat utan istället skrida till handling och göra det själv.

Romerska filosofen Plinius påstår att romerska adelssläktet Fabia ursprungligen hette Fovius, Favius eller Fodius. De ska ha tagit namnet från favabönan som de ska ha odlat.

Under andra världskriget testade brittiska flygvapnet att klistra favabönor på alla försänkta spikar på sina stridsflygplan. Det minskade dock hastigheten med 35 km / h varför favabönorna togs bort gradvis.

Favabönan blev känd genom karaktären Hannibal Lecters citat i skräckfilmen När lammen tystnar (1991) när han pratade om att äta lever och favabönor samt dricka en bra Chianti skulle vara hans död. Tydligen får man inte äta favabönor när man tar vissa antidepressiva läkemedel.

Hannibal Lecter pratar om lever, favabönor och en bra Chianti i När lammen tystnar

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

%d