Filodegspaj recept vegansk filodegspaj med tofu, spetskål & dill

Filodegspaj fylld med spenat, feta eller purjo är en populär maträtt i Grekland. Här kommer ett lätt recept för en vegansk filodegspaj med tofu, spetskål, purjolök, dill och filodeg.

Vad innehåller receptet för vegansk filodegspaj?

För att göra en vegansk filodegspaj behöver du filodeg, rökt tofu, spetskål, vitkål eller rödkål, purjolök, färsk dill, olivolja, vitpeppar, grönsaksbuljong, torkad oregano och vinäger eller citronjuice.

Ingredienser till vegansk filodegspaj
Ingredienser till vegansk filodegspaj

Vilken filodeg passar bäst?

När det gäller filodeg till vegansk filodegspaj så finns det olika märken som du kan köpa på ICA, Coop, Lidl, Willys, Mathem eller Hemköp – antigen djupfryst eller i kylen, däribland

  • Sevan filodeg, 500 gram
  • Pop Bakery filodeg, 250 gram
  • Fontana Kouzina grekisk filodeg, 450 gram
Sevan filodeg till vegansk filodegspaj
Sevan filodeg till vegansk filodegspaj

Vilken tofu passar till vegansk filodegspaj?

När det gäller tofu (dofu eller asiatisk bönost) så kan du använda naturell tofu, marinerad tofu eller rökt tofu. Jag rekommenderar rökt tofu till vegansk filodegspaj. På ICA, Coop, Lidl, Willys, Mathem eller Hemköp säljs märkena:

  • YiPin ekologisk alspånsrökt tofu
  • Eldorado bokspånsrökt tofu
  • Taifun rökt tofu
  • Kung Markatta rökt tofu

Hur äter man vegansk filodegspaj?

Du kan äta pajen som förrätt, smårätt (meze), huvudrätt eller till något annan grekisk maträtt exempelvis fyllda tomater (gemista), linsgryta, (fakes), grekisk grönsaksgratäng (briam), gratinerad aubergine (imam) eller gryta med okra (mpamies).

Som huvudrätt kan du servera filodegspajen med en god sallad eller varför inte tzatziki, fava eller guacamole?

Vilka andra fyllningar finns i de grekiska pajerna

De flesta grekiska pajer är ovolaktovegetariska. De är fyllda med:

  • Spenat, s.k. spanakopita
  • Ost och spenat, s.k. tirospanakopita
  • Purjolök med eller utan ost, s.k. prasopita
  • Vilda örter med eller utan ost, s.k. hortopita
  • Svampar med eller utan ost, s.k. manitaropita

Vad betyder egentligen filo?

Filo eller phyllo kommer från grekiska φύλλο och betyder blad. Den bladtunna degen görs bara på mjöl, vatten och pyteliten olja.

Fillodeg
Fillodeg

Mastix harts från Chios som smaksättare & krydda

Mastix eller masticha är en ljusgult kåda eller harts från mastikträdet på grekiska ön Chios. Mastix används som smaksättare i glass, efterrätter, godis, sprit m.m.

Mastix-droppar från Mastihashop.com
Mastix droppar från MastihaShop.com

Vad är mastix?

Mastix eller masticha (grekiska Μαστίχα) är ett naturligt, ljusgult kåda eller harts som utvinns från trädstammen av mastikträdet Pistacia lentiscus på grekiska ön Chios. Mastik utsöndras av trädens hartskörtlarna och torkar till bitar av sprött, genomskinligt harts.

Mastic har skördats i åtminstone 2.500 år. Hartset skördas mellan början av juli och början av oktober så här:

  • Först rengörs området runt mastikträden med kalciumkarbonat.
  • Därefter görs små var 4-5 dagen mellan fem och tio snitt i barken för att hartset ska träda fram.
  • Sedan samlas hartset in och tvättas med källvatten.
  • På vintern rensas hartset från barkrester, löv, sand m.m.

Namnet mastix kommer från gammalgrekiska μαστιχάειν alltså att tugga och gnugga på tänderna och som återfinns i engelska ordet to masticate eller latin masticare.

Mastixbyarna på Chios

Mastixproduktionen på Chios har en av EU skyddad ursprungsmärkning som garanterar att hartset kommer endast från de 24 mastixabyarna (grekiska mastichochoria) på ön.

Produktionen kontrolleras av en kooperativ, Chios Gum Mastic Growers Association (grekiska Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου). Den grundades redan 1938 och fungerar som representant för de 24 mastixbyarna.

Äkta mastix produceras endast på grekiska ön Chios
Äkta mastix produceras endast på grekiska ön Chios (bild: Eftychia Syrimi on Pexels.com)

Hur smakar mastix?

Hur Mastix beskrivs på olika sätt av olika personer. Själv tycker jag att det smakar fräscht dock inte som dominant som mynta med en svag jordig eftersmak som påminner om morot. Andra beskriver smaken och doften av mastix som

  • lätt rökig
  • sträv, nästan skogig men samtidigt fräsch
  • liknande trä-, tall- eller cederträ

Vad är mastix bra för?

Mastix används har ett stort användningsområde som smaksättare i grekiska köket, för att stabilisera livsmedel, som doftämne i kosmetika men också lim, lack och rökelse:

  • som krydda för olika bakelser såsom festliga bröd, briocher och kex, t.ex. kourabiedes.
  • som smaksättare i efterrätter, läsk och godis som Turkish delight / loukoumi (orientaliskt marmeladgodis), choklad, tuggummi (märkena ELMA och MastihaShop), halspastiller, karameller och grekiska godiset Ypovrihio där mastihakryddad glukos doppas i vatten och äts därefter.
  • som smaksättare av starka drycker som Ouzo, likören Mastika / Mastichato och Raki.
  • som krydda i maträtter, däribland traditionella korvar på Cypern.
  • som naturligt tuggummi sedan grekiska filosofen Theofrastos tid (c:a 300 f.Kr.) som renar tänder och ger friskare andedräkt. Mastixa är dock mycket segare / hårdare än kommersiellt framställt tuggummi. När det tuggas mjuknar hartset och blir ett ljust vitt och ogenomskinligt tuggummi. Smaken är bitter till en början, men efter lite tuggande släpper den en uppfriskande smak. I Israel kallas tuggummi fortfarande för Mastic (hebrew מסטיק).
  • för att stabilisera konsistensen i några glassorter som grekiska kaimaki och turkiska Maraş Dondurmagsı. Mastic gör också att glassen inte smälter så snabbt i hettan. Samma gäller godissorten Turkish delight eller loukoumi.
  • som lim inom film och teater för att fästa maskdelar av latex och konstgjort skägg mot huden (t.ex. märket GRIMAS Mastix Extra lim). Även illusionen av ärr och rynkor skapas med hjälp av mastix. Även glas, porslin och Pietra dura kan limmas med masticha.
  • till framställning av lack för att bygga fioler, ramar och finare möbler.
  • som doftämne i vårdande kosmetik som tandkräm, tvålar, duschtvål, schampo, parfym (t.ex. herrdoften Floris Soulle Ambar Edt), hudolja- och hudkräm. Då ofta angett som PISTACIA LENTISCUS GUM.
  • för att producera rökelse.
  • i oljemaleriet eftersom det blir mjukt redan vid 40 °C och låter sig lösa upp med terpentinolja, alkohol och bensin.
Mastix används för att smaksätta och stabilisera Turkish delight / loukoumi
Mastix används för att smaksätta och stabilisera Turkish delight / loukoumi (Photo by Meruyert Gonullu on Pexels.com)

Hur kan man köpa mastiha?

Mastix erbjuds i handeln som

  • fint pulver, alltså där kådan har malts ner.
  • spröda och lätt genomskinliga droppar eller tårar som gör att mastixa ibland kallas för tårarna från Chios. De kan köpas i olika storlekar.
  • som eterisk olja.

Mastiha som krydda och smaksättare kan köpas i grekisk livs eller beställas på Internet, t.ex. från mastihashop.com.

Fava grekiskt pålägg på gula ärter men inte på favabönor

Fava är ett grekiskt pålägg eller dipp som görs på delade gula ärter, linser eller bönor. Fava påminner om hummus och görs vanligtvis inte på favabönor.

Vad betyder fava?

Fava (grekiska φάβα) har flera betydelser:

  • Fava är en en populär maträtt i Grekland. Det är någon slags ljummen eller kall ärtröra som äts som pålägg eller smårätt (meze) och som görs på ärter, linser eller bönor.
  • Fava santorinis (grekiska φάβα Σαντορίνης) är sättet som boende på ön Santorini i Grekland använder för att laga fava med bland annat ärten Lathyrus clymenum, skuren rödlök, olivolja och citronjus.
  • Fava (vicia faba), faba, favabönan eller bondbönan i sin ursprungliga bemärkelsen är en art i familjen ärtväxter med ursprung i norra Afrika och sydvästra Asien. Foderväxten hästböna och grönsaken åkerböna ingår här.
Favabönan, fava, faba, bondbönan eller vicia faba
Favabönan, fava, faba, bondbönan eller vicia faba

Vilka ärter eller bönor görs ärtröran på?

Grekiska smårätten fava görs alltså inte som man skulle tro på favabönan, bondbönan eller åkerbönan utan istället används oftast:

  • delade gula ärter (split bean). Dessa är egentligen mogna torkade spritärter, alltså inte de omogna gröna spritärterna.
  • ärten Lathyrus clymenum. Växten som även kallas för Spanish vetchling kultiveras på bl.a. grekiska ön Santorini och har en skyddad ursprungsbeteckning. Sedan 2016 skyddas även Fava Feneou som betecknar samma växt dock från kommunerna Feneos och Stymfalia i nordöstra Peloponissos.
  • indiska chana dal som egentligen är delade gula kikärter. Matbloggaren Zeina Mourtada gör sin ärtröra på chana dal. De är svåra att skilja från gula ärter och Lathyrus clymenum.
  • linser, helst röda som blir krämigare och har kortare koktid. Men även gröna linser går bra.
Omogna gröna ärter / spritärter kan inte användas för att göra fava på
Omogna gröna ärter / spritärter kan inte användas för att göra fava på (bild: R Khalil on Pexels.com)

Var kan du köpa fava?

Om du menar själva ärterna för att göra fava så finns

  • delade gula ärter / spritärter på ICA, Coop, Willys, Lidl, Hemköp, Matspar m.m.
  • ärten Lathyrus clymenum på grekisk livs som Greek Gourmeterie på Sveavägen i Stockholm
  • indiska chana dal på indiska livsmedelsbutiker och andra butiker som säljer hela världens mat.

Men det finns också färdiga grekiska ärtröror att köpa i Sverige. Här bör nämnas

  • de små konserverna med ärtröra som du handlar på grekisk livs
  • märket Fontanas Fava Originalet (plastbyttor på 200 gram) som finns på ICA, Coop, Hemköp, Matspar m.m.
  • smårätterna (grekiska mezedes) på många grekiska restauranger där ärtröran inte saknas på menyn.
Konserver med fava, vinbladsdolmar, gigantes, fylld aubergine m.m. på Greek Gourmeterie på Sveavägen i Stockholm
Konserver med fava, vinbladsdolmar, gigantes, fylld aubergine m.m. på Greek Gourmeterie på Sveavägen i Stockholm

Kuriosa om fava och favabönan

Grekiska ärtröran är egentligen bondmat eller fattigmansmat i Grekland på grund av sina billiga ingredienser som är tillgängliga året runt. Ärtröran kallas därför också för billigt kött eftersom den är rik på protein.

Det finns också flera grekiska ordspråk där fava förekommer:

  • Κάποιο λάκκο έχει η φάβα eller det måste finnas något fel med favan: Med det menar antagligen att även en persons på ytan goda avsikter och handlingar antagligen har själviska eller misstänksamma motiv.
  • Γάμος χωρίς όργανα, φάβα χωρίς κρεμμύδια eller äktenskap utan organ är som fava utan lök: Med det menas antagligen att kroppsdelarna måste komma till användning för att äktenskapet ska fullbordas.
  • Σαν σ’ αρέσει η φάβα σπείρε και κάνα λαθούρι eller om du gillar fava, så och odla dem: Med det menas antagligen att om man uppskattar något så ska man inte vänta att få det serverat utan istället skrida till handling och göra det själv.

Romerska filosofen Plinius påstår att romerska adelssläktet Fabia ursprungligen hette Fovius, Favius eller Fodius. De ska ha tagit namnet från favabönan som de ska ha odlat.

Under andra världskriget testade brittiska flygvapnet att klistra favabönor på alla försänkta spikar på sina stridsflygplan. Det minskade dock hastigheten med 35 km / h varför favabönorna togs bort gradvis.

Favabönan blev känd genom karaktären Hannibal Lecters citat i skräckfilmen När lammen tystnar (1991) när han pratade om att äta lever och favabönor samt dricka en bra Chianti skulle vara hans död. Tydligen får man inte äta favabönor när man tar vissa antidepressiva läkemedel.

Hannibal Lecter pratar om lever, favabönor och en bra Chianti i När lammen tystnar

Saganakiost bästa osten till grekiska smårätten saganaki

Saganaki är en grekisk smårätt där saganakiost smälts i en liten stekpanna tills den bubblar. Stekt saganakiost serveras med citronsaft, peppar och färskt bröd.

Fortsätt läsa “Saganakiost bästa osten till grekiska smårätten saganaki”

Anna-Karin Svedjestrand sommar utställning på Södermalm

Anna-Karin Svedjestrand med en utställning på temat tigrar i kända Stockholmsmiljöer gästar Farbror Nikos på Söder maj – juli 2022.

Anna-Karin började måla i tjugoårsåldern. Då gick hon på Sunderby FHSK utanför Luleå där hon studerade konst. Efter det har hon målat och ställt ut under hela sitt liv. Anna-Karin är 52 år idag.

Anna-Karin Svedjestrand: Tiger i Slussen - konstutställning på Södermalm
Anna-Karin Svedjestrand: Tiger i Slussen – konstutställning på Södermalm

Det har blivit många utställningar i Sverige och utomlands. Några av hennes finaste minnen är en utställning på Art Mora Gallery i Chelsea, New York och utställningen med Erling Johansson på Väsby Konsthall. I maj 2021 gästade hon också Farbror Nikos café & galleri.

Anna-Karin Svedjestrand känd för sina tigrar

Hon är mest känd för att hon målar tigrar. När hon säljer en tiger-målning ger konstnären en andel av pengarna till tigrarna via Världsnaturfonden / WWF.

Tigern är den största medlemmen i kattfamiljen. Tidigare kunde man hitta tigrar ända från Turkiet i väst till Ryssland i öst, men idag finns de bara kvar i ett tiotal länder i Asien. Den är starkt hotad och de senaste 100 åren har antalet tigrar i det vilda minskat dramatiskt från 100 000 till så få som 3 200 för 12 år sedan.

Världsnaturfonden jobbar med att öka antalet tigrar i världen.

Tigrarna behöver större och mer sammanhängande områden för att kunna överleva som art och för att öka i antal. WWF jobbar därför med att

  • identifiera viktiga områden som är i behov av skydd, exempelvis ”korridorer” som binder samman redan skyddad mark så att tigrarna kan röra sig däremellan.
  • få regeringar och beslutsfattare att skydda större områden och förvalta dem bättre genom olika typer av påverkansarbete. WWF är med vid olika möten och förhandlingar och driver på för att beslut som är bra för tigrarna ska fattas, exempelvis att de områden vi identifierat som viktiga ska få skydd.
  • all tjuvjakt på tiger ska upphöra.
  • se till att även handeln med tigerdelar och produkter framställda från tigrarna upphör.
Anna-Karin Svedjestrand: Tiger framför Katarinahissen - konstutställning på Södermalm
Anna-Karin Svedjestrand: Tiger framför Katarinahissen – konstutställning på Södermalm

Mer information om henne hittar du på www.svedjestrand.se där du kan se fler målningar och höra av dig on du vill köpa någon av Anna-Karins bilder.

Anna-Karin Svedjestrand: Tiger på Södermalm - konstutställning på Södermalm
Anna-Karin Svedjestrand: Tiger på Södermalm – konstutställning på Södermalm

Utställning & lunch?

Du är välkommen att besöka Farbror Nikos för att titta på hennes utställning, äta lunch, fika eller ta ett glas vin eller öl. På vår meny finns klassiska grekiska varmrätter, sallader och soppor, glutenfri lunch och vegetariska alternativ.