Om Farbror Nikos

Grekiska restaurangen Farbror Nikos vid Slussen vid Slussen på Södermalm serverar dagens lunch: grekiska varmrätter som moussaka, gyrostallrik och pastitsio, matiga sallader och mustiga soppor. Maten lagas på plats och oftast som slow food, alltså utan halvfabrikat.

Mycket är ekologiskt och det finns massa alternativ för dig som är vegetarian eller vegan, eller föredrar glutenfri lunch. Ägaren Nikos garanterar att det är alltid lika gott.

Du är välkommen oavsett om du vill luncha här, på vår uteservering, beställa mat för avhämtning och hemkörning av mat, dricka en kaffe, ta en grekisk Mythos öl eller titta på någon pågående konstutställning.

Farbror Nikos med konstnären Olle Bonnier
Farbror Nikos med konstnären, stammisar och vännen Olle Bonnier (+)

Själen bakom restaurangen

Själen bakom restaurangen är Nikos Michailos eller “Farbror Nikos” som stammisarna kallar honom.

Det är han som lagar maten och bakar de goda grekiska kakorna på caféet. Farbror Nikos har en kärlek för detaljerna och ser till att maten håller samma höga anspråk.

Som “gammal grek” älskar han också att snacka om allt och charma gästerna med humor. Testa honom!

Farbror Nikos har besökts av av sångerskorna Loreen, Zoie Finer, Sara Dawn Finer, politkerna Leif Pagrotsky (s) och Tomas Eriksson (mp), skådespelerskan Neve Cambpell, journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som hölls fångna i Etiopien, journalisten Joachim Dyfvermark som avslöjade Telia-affären, Annica Sohlström – tidigare generalsekreterare för Forum Syd, skådespelaren Martin Lagos, författaren Eva Swedenmark m.fl.

Farbror Nikos son Grigoris, sångerskan Loreen Talhaoui och Farbror Nikos
Farbror Nikos son Grigoris, sångerskan Loreen Talhaoui och Farbror Nikos

Café i hus med historia på Katarinavägen

Härifrån kan du njuta av utsikten över Katarinavägens flanörer och vyn över inloppet från vår terrass och paviljong.

Restaurangen ligger i ett historiskt hus i jugendstil som byggdes 1912. Huset har inhyst allt från Saltsjöbanans huvudkontor till Sjömanskyrkan. Sångerskan Ulla Billquist spelade in sin låt ”Vänliga aftonvind” här. Och konstnärsparet Hjertén och Grünewald hade sina ateljéer här.

En tanke på “Om Farbror Nikos

Lämna ett svar

%d