Olle Bonnier – konstnären & stamgästen Olle Bonnier

Olle Bonnier (1925 – 2016) är känd för sina abstrakta litografier och många offentliga verk. Konstnären hade sin ateljé i Dihlströmska huset på Söder.

Han var också en av Farbror Nikos käraste stamgäster och vän. Ateljén ligger ju på gångavstånd till Farbror Nikos.

Olle Bonnier – biografi

Olle föddes 1925 i Los Angeles som son till en sjuksköterska och parkettläggare. När han var fem är återvände modern till Sverige med barnen.

Redan med 14 år bestämde han sig för att bli konstnär. 1941 till 1941 studerade Olle på Tekniska skolan och 1942 till 1945 på Isaac Grünewalds målarskola i Stockholm.

Konstnären Olle Bonnier med konstnärskollega på Margareta Helins vernissage hos Farbror Nikos
Konstnären Olle Bonniér med konstnärskollega på Farbror Nikos café & galleri

Olle Bonnier – konstnärskap

1945 inrättade konstnären sin ateljé i Georg Paulis villa i Storängen. 1947 debuterade han med halvabstrakta målningar som övergick snart till ett nonfigurativt måleri med geometriska konstruktioner och smal färgskala.

1962 till 1964 samarbetade konstnären med rymdfysikern Lars Block med ljusexperiment. Under 1960-talet ersattes hans räta linjer med trasiga och upprivna formkomplex. Många konstverk var riktade mot diktaturen i Spanien.

Olle har gjort ett antal offentliga verk däribland väggmålningar i Västerås och Vällingby men även reliefer och skulpturer i Södertälje, Helsingborg och Lund. 1993 belönades han med Prins Eugen-medaljen. Olle blev 91 år gammal. “Han var en förgrundsgestalt i den abstrakta konsten”, skriver Bo Madestrand i Dagens Nyheter.

Olle Bonniér och Nikos på caféets uteservering på Katarinavägen på Södermalm
Olle Bonniér och Nikos på caféets uteservering på Katarinavägen på Södermalm

Stammis på Farbror Nikos

2010 och 2011 gästade Olle Farbror Nikos fyra väggar med konstutställningar. De sista åren var han tillsammans med kompisen Jan Öqvist inte bara stamgäst på Farbror Nikos och utan även kära vän till restaurangens ägare, Nikos Michailos.

Hans favoritmat var tomatsoppa som Farbror Nikos körde hem till Olle när han inte längre kunde ta sig till restaurangen på Katarinavägen.

Tomatsoppa med rostade mandlar, parmesan och krutonger
%d bloggare gillar detta: