Olle Bonniér – konstnären & stamgästen Olle Bonniér

Olle Bonniéer var en av lunchrestaurangen Farbror Nikos käraste stamgäster och vän. Konstnären Olle Bonnier var känd för sina abstrakta litografier och hade sin ateljé i Dihlströmska huset mittemot Farbror Nikos.

Farbror Nikos med konstnären Olle Bonniér
Farbror Nikos med konstnären Olle Bonniér (+)

Olle Bonniérs biografi

Olle Bonniér (1925 – 2016) föddes i Los Angeles som son till en sjuksköterska och parkettläggare. När han var fem är återvände modern till Sverige med barnen.

Redan med 14 år bestämde sig Olle Bonnier för att bli konstnär. 1941 till 1941 studerade han på Tekniska skolan och 1942 till 1945 på Isaac Grünewalds målarskola i Stockholm.

Konstnären Olle Bonnier med konstnärskollega på Margareta Helins vernissage hos Farbror Nikos
Konstnären Olle Bonniér med konstnärskollega på Farbror Nikos café & galleri

Ollé Bonniers konstnärskap

1945 inrättade Olle Bonniér sin ateljé i Georg Paulis villa i Storängen. 1947 debuterade han med halvabstrakta målningar som övergick snart till ett nonfigurativt måleri med geometriska konstruktioner och smal färgskala.

1962 till 1964 samarbetade Olle Bonniér med rymdfysikern Lars Block med ljusexperiment. Under 1960-talet ersattes hans räta linjer med trasiga och upprivna formkomplex. Många konstverk var riktade mot diktaturen i Spanien.

Olle Bonniér har gjort ett antal offentliga verk däribland väggmålningar i Västerås och Vällingby men även reliefer och skulpturer i Södertälje, Helsingborg och Lund. 1993 belönades han med Prins Eugen-medaljen. Olle blev 91 år gammal. “Han var en förgrundsgestalt i den abstrakta konsten”, skriver Bo Madestrand i Dagens Nyheter.

Olle Bonniér och Nikos på caféets uteservering på Katarinavägen på Södermalm
Olle Bonniér och Nikos på caféets uteservering på Katarinavägen på Södermalm

Olle Bonniér stammis på Farbror Nikos

2010 och 2011 gästade Olle Bonniér Farbror Nikos fyra väggar med konstutställningar. De sista åren var Olle tillsammans med kompisen Jan Öqvist inte bara stamgäst på Farbror Nikos och utan även kära vän till restaurangens ägare, Nikos Michailos.

Hans favoritmat var tomatsoppa som Farbror Nikos körde hem till Olle när han inte längre kunde ta sig till restaurangen på Katarinavägen.

Tomatsoppa med rostade mandlar, parmesan och krutonger
%d bloggare gillar detta: