Grilla halloumi – 8 tips för att grilla halloumi snabbt & enkelt

Grilla halloumi till lunch, middag & fest är enkelt. Här kommer tips för att grilla halloumi som inte faller sönder och ramlar genom grillgallret.

8 tips för att grilla halloumi utan krångel

Så här bör du grilla halloumi utan att bränns vid, blir för hård eller faller sönder. Se upp för fällorna markerade med rött:

1. Gör grillens galler riktigt rent. Ett smutsigt galler får halloumin att bränna fast. ICA har testat olika sätt att rengöra grillgaller. Bäst gick det att smörja in gallret med såpa, lägga den i ugnen, värma till 100 grader, låta svalna och diska av.

2. Tänd grillen långt innan du ska grilla. Den ska nämligen bli ordentligt varm för att kunna grilla halloumi snabbt. Coop säger att det tar minst 30 minuter tills det blir perfekt glöd. Använd tändpapper istället för tändvätska. Annars luktar och smakar din mat tändvätska.

3. Pensla gallret med grekisk olivolja kort innan du lägger på ostskivorna. Olivoljan gör det lättare för osten att lossna från gallret. Välj en extra virgin olivolja eller en kallpressad olivolja om du vill ha kvar så mycket näringsämnen som möjligt. Vid varmpressning försvinner mycket näringsämnen.

Olivolja och oliver
Olivolja och oliver (Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com)

4. Skölj av osten för att få bort saltet. Äkta cypriotisk halloumi säljs nämligen i saltlake för att hålla sig bättre. Annars kan det bli för salt.

5. Torka av osten ordentligt med hushållspapper. Halloumi förlorar mycket vätska som i värsta fall spränger osten. Då är det svårare att få osten loss från grillen.

6. Dela osten på mitten i rätt tjocka skivor. Halloumi är nämligen dubbelvikt i mitten och består alltså av två separata bitar som har tryckts ihop. Hitta vecket längs med ostens långsida och bryt isär delarna istället för osten smulas sönder. Men du kan också grilla halloumi helt (se nedanför)

7. Efter c:a 30 sekunder till 1 minut börjar osten få färg på ena sidan. Vänd osten då och grilla på andra sidan innan den bränns eller blir för hård. Använd en gaffel, tång eller stekspade för att vända.

8. Lägg grillade osten på en skärbräda för att dela i mindre bitar alternativt direkt på tallriken för att hugga i.

Grillad halloumi och korv
Halloumi och korv på grillen – Photo by Markus Spiske on Pexels.com

Kan man grilla halloumi hel?

Ja, det är faktiskt lättast att grilla halloumi hel. Osten kommer i så fall inte att falla sönder eller ramla genom grillgallret. Skillnaden är att

 • Det räcker med lägre värme.
 • Osten grillas i c:a 15 till 20 minuter tills den blir varm och mjuk.
 • Du behöver vända den åt olika håll för att få fina grillränder.

Denna cypriotisk ost smakar fantastiskt även när du steker halloumi.

Testa Farbror Nikos sallad med grillad halloumi

Vår grekiska restaurang på Södermalm serverar en fantastisk sallad med grillad halloumi som dagens lunch i Slussen för att äta på plats på Katarinavägen 19, för avhämtning och för snabb & bekväm utkörning med Foodora, Bolt Food & Godsmak.

Proteinrik sallad med cypriotisk halloumi på grekiska lunch restaurangen Farbror Nikos på Södermalm
Proteinrik halloumisallad (laktovego)

Mozzarella + gravid – får man äta mozzarella när man är gravid?

Mozzarella som gravid får man äta. Det säger iaf Livsmedelsverkets råd om listeria som baserar på en ny riskvärdering av mozzarella för gravida.

Många gravida oroliga över mozzarella

Gravida kan få diffusa influensaliknande symptom av listeria. Infektionen kan då spridas till fostret. I allvarliga fall leder listeriasmittan till missfall eller att barnet blir allvarligt sjukt.

Många kvinnor vill därför veta om de kan äta mozzarella som gravid utan att riskera sin eller barnets hälsa. En blivande mor skrev på Allt för föräldrar:

Hur kan jag vara så dum? Jag fattar inte hur jag hade fått för mig att man kan äta mozzarella. Jag undvek det i början av graviditeten och nu när jag var och fikade med en kompis så valde jag en sådan där varm smörgås med skinka och mozzarella. 

Kan du som gravid äta halloumi, fetaost eller mozzarella?
Kan du som gravid äta halloumi, fetaost eller mozzarella?

En annan gravid kvinna skrev det här i Familjelivs forum:

Jag blir helt förvirrad…. Under min förra graviditet vräkte jag i mig mozzarella, för jag trodde att den var en av de få ostarna jag tyckte om och fortfarande kunde äta…. Men nu såg jag i Amelia Väntar barn ( tror jag att det var ) att man inte får äta det….?

Mozzarella älskas av gravida & andra

Mozzarella är en älskad färskost som görs på pastöriserad mjölk från buffel eller ko. Det finns även mozzarella som tillverkas på opastöriserad mjölk från vattenbuffel men som kallas för mozzarella di latte di bufala eller buffelmozzarella istället.

Första mozzarellan ska ha kommit från klostren nära Neapel i syditalienska regionen Kampanien under 1100-talet. I Sverige blev denna ost riktig populär under mitten av 1980-talet.

Restaurangkockar gjorde då den berömda salladen insalata caprese med buffelmjölksbaserad mozzarella. Idag äts den även i kalla och grillade smörgåsar. Färskosten är också en ingrediens i lasagne och på pizza.

Fralla med mozzarella, tomat, basilika och pesto
Fralla med mozzarella, tomat, basilika och pesto (Photo by Ponyo Sakana on Pexels.com)

Får man äta mozzarella när man är gravid?

Visst kan man äta mozzarella när man är gravid! Det säger Livsmedelsverket efter att rekommendationerna från 2008 har uppdaterats. Det går bra att äta mozzarella som gravid av fem anledningar:

 1. Listeria är mycket ovanlig i mozzarella.
 2. I tillverkningen hettas ostmassan upp till 85° C. Listeriabakterier dör vid 70° C.
 3. Hygienen är strikt vid tillverkning av mozzarella.
 4. Mozzarella är en färskost med relativt kort hållbarhet. Listeria hinner inte föröka sig innan osten är oätbar av andra anledningar.
 5. Mozzarella köps färdigförpackad.

Hur är det med fetaost och halloumi?

Läs om man får äta cypriotisk halloumi som gravid eller kan äta äkta grekisk fetaost som gravid.

Bruschetta med smält mozzarella, hackade färska tomater och vitlök
Bruschetta med smält mozzarella, hackade färska tomater och vitlök

Mars 2021: Annie Helin utställning på Södermalm

Annie Helin med sin utställning Det är bara vatten gästar 4 till 31 mars Farbror Nikos på Katarinavägen 19 i Slussen på Söder.

Gripande utställning på Söder

Det är bara vatten är en gripande utställning av Annie Helin med ett dubbeltydigt namn. Både färger, former och uttryck i tavlorna kan associeras till hav och vattendrag men skrapar man på ytan är utställningen mycket djupare än så.

Vatten kommer i olika former, såsom hav, regn, tårar, svett och snö. Utställningen tar dig in i en värld där du får besöka känslor och vyer som anammar vattnet i alla dess former.

Viljestarka verk mixas med abstrakta naturmotiv och tolkningar av känslor, sinnesstämningar, hårda sanningar och önskningar som visualiseras.

Annie Helin målar i acryl och blandteknik
Annie Helin målar i acryl och blandteknik

Annies Acrylic Art

Annie Helin målar med en intuitiv process där känslor och stundens nyfikenhet står i fokus under skapandeprocessen. Hon målar i akryl och blandteknik.

Spackel, lim och papper är vanliga komponenter i hennes konstverk. Ofta har verken mer än 20 lager färg och tar lång tid att skapa för att hitta precis rätt uttryck för varje individuell tavla.

Tavlan Barcelona av Annie Helin
Annie Helins tavla Barcelona i konstutställningen på Farbror Nikos på Söder

Mer om Annie Helin

Se mer av Annies verk på anniesacrylicart.com, instagram.com/annies_acrylicart/ och facebook.com/anniesarylicartwork/.

Tavlan Sunrise av Annie Helin
Tavlan Sunrise av Annie Helin

Pasta med fetaost och tomater i ugn – recept för fetaostpasta

Pasta med fetaost och tomater i ugn smakar otroligt gott som vegorätt eller till kyckling & kött. Receptet för fetaostpasta är också enkelt & snabbt.

Ingredienser till fetaostpasta

Till pasta med fetaost och tomater i ugn behöver du:

 • 20 cocktailtomater, gärna ICAs Romantica eller andra minitomater som är söta.
 • 1 paket äkta fetaost som innehåller endast fårmjölk och / eller getmjölk. Apetina och likande kopior funkar liksom inte.
 • 2 vitlöksklyftor men det funkar med annan smaksättare som rödlök, mynta eller chili om du inte vill lukta vitlök.
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Färsk basilika men oregano eller timjan funkar också bra.
 • Grekisk jungfruolja eller rapsolja
 • 1 liter kokt italiensk pasta – gärna canelloni (raka rör), fusili (skruvade), orrechiette (små öron) eller penne
Penne pasta passar bra till fetaost och tomater i ugn
Penne pasta passar bra till fetaost och tomater i ugn (Photo by Klaus Nielsen on Pexels.com)

Gör din pasta med fetaost och tomater i ugn så här

 • Värm upp ugnen till 225 grader.
 • Ta en ugnsform och klä ut med bakplåtspapper alternativt olja in.
 • Lägg tomaterna i botten på ugnsformen.
 • Lägg fetaosten i mitten en ugnsformen. Krydda osten med salt, svartpeppar, pressad eller småskuren vitlök och färsk basilika.
 • Häll över grekiska jungfruoljan.
 • Ställ ugnsformen i ugnen. Grädda längst ner i 25 till 30 minuter.
 • Ta ut ugnsformen när tomaterna och fetaosten är mjuka.
 • Koka pastan under tiden tomaterna och fetaosten är i ugnen.
 • Blanda fetaosten, pastan och tomaterna.
 • Smaka av – saknas eventuellt salt, svartpeppar, olivolja eller örter?

Ät fetaostpastan som vegetarisk huvudrätt, gärna med Kalamataoliver och en grön sallad till. Eller gör bifteki, moussaka, vegetarisk moussaka, kyckling eller kött till. Ett glas grekisk Mythos öl passar bra till den här maten.

Viktigt med färska ingredienser till en sådan enkel rätt som pasta med fetaost och tomat i ugn
Viktigt med färska ingredienser till en sådan enkel rätt som pasta med fetaost och tomat i ugn

Bifteki – recept för mumsiga grekiska pannbiffar bifteki

Bifteki / grekiska pannbiffar med nötfärs, örter & fetaost har vi inte på menyn. Men många gäster frågar om recept för bifteki / grekiska pannbiffar.

Ingredienser till bifteki

För att göra grekiska pannbiffar behöver du följande ingredienser enligt vårt recept:

 • 500 gram nötfärs
 • 2 msk ströbröd
 • 1 lök finhackad, gul eller röd
 • 2 vitlöksklyftor
 • Citronskal från en citron
 • 1 ägg, helst från frigående höns
 • 1 msk vinäger, helst äpelcidervinäger
 • 1 morot, riven
 • 2 msk persilja, hackad. Serious Eats rekommenderar timjan istället.
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 msk mynta, torkad eller färsk
 • 1 msk paprikapulver
 • Äkta grekisk fetaost att lägga i biffarna
 • Salt
 • Peppar
 • 2 msk grekisk jungfruolja
Smulad grekisk fetaost passar bra till grekiska färsbiffar

Så här lagar du grekiska pannbiffar

 • Sätt ugnen på 200° C.
 • Finhacka lök, persilja och mynta. Eller timjan.
 • Pressa vitlöken.
 • Riv moroten och krama vätskan ur den så att pannbiffar inte blir vattnig.
 • Blanda ner löken i köttfärsen samt pressad vitlök, morot, ströbröd, ägg, paprikapulver, persilja, grekisk jungfruolja, vinäger, citronskal, spiskummin och mynta.
 • Smaka av med salt och peppar.
 • Forma färsbiffen i önskad storlek. Vissa gillar mindre och vissa föredrar större biffar.
 • Gör ett litet hål i mitten och lägg i en bit äkta grekiska fetaost.
 • Tryck ihop och forma.
 • Stek biffarna / bifteki i en stekpanna med grekisk olivolja tills du fått fin färg på båda sidor.
 • Stek några färsbiffar i taget.
 • Lägg över i en ungnfast form.
 • Grädda i ugnen i c:a 10 min.

Om du vill bli bättre på att laga grekisk mat så har vi tips på 5 grekiska matlagningskanaler på YouTube.

Grekiska pannbiffar / bifteki i stekpanna
Grekiska pannbiffar / bifteki i stekpanna

Servera bifteki med något gott

Servera de grekiska pannbiffarna med något gott, exempelvis

Grekiska starkölen Mythos öl på flaska på Farbror Nikos café & galleri

Varför heter det fetaost? Historian bakom namnet för fetaost

Ja, varför heter det fetaost? Fetaosten av får- och getmjölk heter så efter italienska ordet fetta som betyder skiva och som först 2002 ursprungsskyddades.

Grekiska ordet φέτα (féta) härstammar tydligen från italienska fetta som egentligen betyder skiva. Italienska ordet i sin tur kommer från latinska ordet offa för munsbit.

Ordet fetta introducerades i grekiskan på 1600-talet men inte för att beteckna någon ost utan just skivor eller bitar av något. Ordet tappade ett t i grekiskan men på Cypern håller man fortfarande fast vid tt när man pratar dialekt.

Meteora i centrala Grekland där äkta grekisk fetaost tillverkas
Meteora i centrala Grekland där äkta grekisk fetaost tillverkas

Det är först på 1900-talet som namnet för den här osten spred sig under beteckningen feta. Men det är omstritt huruvida feta hänvisar till hur osten serveras (helst i skivor och inte tärnad eller smulad) eller hur feta lagras (som skivor i tunnor). Ordet feta har även i dagens grekiska kvar en dubbel betydelse:

 • Skiva som i ursprungsspråket italienska
 • Populära osten tillverkad av får- och getmjölk

Feta har så klart tillverkats i Grekland före 1900-talet men hade nog andra namn. Man tror att osten kallades för πρόσφατος (prósfatos), någon slags färskost under Bysantinska riket.

Idag används fetaost till populära rätter som grekisk sallad, pasta med fetaost och tomat i ugn samt spanakopita.

Varför får inte andra ostar kallas för fetaost?

Fram till 2002 var namnet feta inte ursprungsskyddat. Så många ostar, oavsett ingredienser och ursprungsland, såldes under namnet feta. Upp till 34 % av det som såldes som feta var egentligen inte feta. En stor tillverkare av fejkfeta var och är danska Arla som gjorde sin ost av den billigare komjölken.

Grekland klagade och från och med oktober 2002 får ostar kallas för feta endast om

 • De tillverkas på traditionellt sätt i saltlag
 • av fårmjölk alternativt en blandning av fårmjölk och högst 30 % getmjölk.
 • i grekiska regionerna Peloponnesos, centrala Grekland, Epirus, Thessalien, Makedonien, Thrakien och öarna Lesbos och Kefalinia.
Fetaost måste innehålla 70 till 100 % fårmjölk (Photo by Snapwire on Pexels.com)

Fejkfeta säljs fortfarande

Några tillverkare, däribland Arla, säljer fortfarande ostar som ska påminna om feta. Dessa kallas istället för

 • Salladsost
 • Vitost
 • Ost i grekisk stil
 • Apetina

Tillverkare utanför EU och exportörer till EU behöver inte följa reglerna för namnskyddet. Så de säljs fortfarande under namnet feta. Det gäller alltså att se upp!

Bara äkta fetaost hos Farbror Nikos

Vår grekiska restaurang på Södermalm, Farbror Nikos, serverar självklart bara äkta grekisk fetaost i kanske bästa lunchen vid Slussen. Vi har fetaost i vår

 • klassiska grekisk sallad med soltorkade tomater, röd lök, kalamataoliver, blandad sallad, tomat, gurka, oregano, ruccola & persilja;
 • sallad med spanakopita / grekiska minipajer fyllda med spenat och fetaost;
 • moussaka på aubergine, potatis och nötfärs med liten grekisk sallad
 • vegetariska moussaka på aubergine, potatis och grönsaker med liten grekisk sallad
Farbror Nikos extra goda grekisk sallad med fetaost, soltorkade tomater, färska tomater, gurka, sallad, oliver mm
Farbror Nikos extra goda grekisk sallad med fetaost, soltorkade tomater, färska tomater, gurka, sallad, oliver mm