Sep & okt: Leon Wahlberg ställer ut på Farbror Nikos café & restaurang

I september och oktober gästar återigen Leon Wahlberg grekiska lunch restaurangen Farbror Nikos på Södermalm med en konstutställning om vad bilden som helhet eller ögonen, munnen och kroppen säger till dig.

Vad säger mannen med sina ögon? Lockar dem? Förför dem? Får de dig att le eller skratta? Är det en man eller en kvinna jag ser?

När du går på utställningen kommer det att finnas block att skriva ner din upplevelse av bilden. Du behöver inte skriva ditt namn om du inte vill. 

Vernissage 10 oktober

Utställningen pågår till sista oktober. Själva vernissagen är lördagen, 10 oktober mellan klockan 13:00-18:00 där Leon kommer att underhålla med poesi och sånger.

En utställningsvärd kommer att finnas på plats som kan berätta om tavlorna och väl tilltagna historier kring dessa. 

Passa på samtidigt som du tittar på utställningen att äta dagens lunch på vår grekiska restaurang på Södermalm där du hittar bland annat gyros, halloumisallad, grekisk sallad och äkta grekisk tzatziki.

Vegetarisk moussaka med potatis – vad ingår i Farbror Nikos recept?

Vegetarisk moussaka med potatis och aubergine är en av de mest populära lunchrätterna på grekiska lunch restaurangen Farbror Nikos på Södermalm. Det finns olika recept för vegetarisk moussaka men vad innehåller vårt recept egentligen?

Moderna versionen av grekisk moussaka skapades av kocken och kokboksförfattaren Nikolaos Tselementes på 1920-talet. Enligt hans recept består moussaka av tre lager som lagas var för sig innan de kombineras för att bli klara i ugnen.

Vegetarisk moussaka – gluten- & laktosfritt

Vad innehåller Farbror Nikos recept för vegetariska moussaka?

Farbror Nikos lagar sin vegetariska moussaka med mycket kärlek på plats i restaurangens kök på Södermalm – utan några snabba puckar. I hans recept för vegetarisk moussaka ingår bl.a.:

 • Aubergine
 • Potatis
 • Zucchini
 • Morötter
 • Parmesan
 • Gluten- & laktosfri béchamelsås

Den serveras som dagens rätt med blandad sallad, äkta grekisk tzatziki med vitt bröd, kaffe / te och måltidsdryck. Farbror Nikos vegetariska moussaka finns också för avhämtning och hemleverans med Foodora och Godsmak.

Härligt med aubergine i vegetarisk moussaka
Härligt med aubergine i vegetarisk moussaka

Gyrostallrik med kyckling & grekisk tzatziki – nytt på menyn

Grekiska restaurangen Farbror Nikos erbjuder till lunch på Södermalm en ny version av populära gyrostallriken. Förutom gyros med fläsk och vegetariska gyrostallriken med haloumi serverar vi nu också gyrostallrik med grillade kycklingfiléer.

På Farbror Nikos gyrostallrik med kyckling finns med

 • Grillad kycklingfilé
 • Äkta grekisk tzatziki
 • Nyttig bulgur istället för pommes
 • Pita bröd
 • Tomat, rödlök och bladsallad
 • Citronskiva för extra sy3a
Kycklingsgyros (grekisk kebab) med kycklingfilé, tzatziki, bulgur och pitabröd till lunch på Södermalm
Kycklingsgyros (grekisk kebab) med kycklingfilé, tzatziki, bulgur, pitabröd och sallad till lunch på Södermalm

En av Södermalms bästa grekiska restauranger enligt Tripadvisor

Rese- & restaurangguiden Tripadvisor har gjort en lista med de bästa grekiska restaurangerna på Söder i Stockholm. Bland de bästa 10 grekiska restaurangerna på Södermalm finns även Farbror Nikos café & galleri.

Så här betygsätter gästerna grekiska restaurangen Farbror Nikos café & galleri mat, service & standard på Tripadvisor

18 gäster har betygsatt dagens lunch på Farbror Nikos café & galleri på Tripadvisor med fyra av fem stjärnor.

”Jag tog moussaka som var mycket god, sallad, gott bröd och välsmakande tzatziki till. Trevlig personal och trots vägbyggen var det OK att sitta ute”, skriver en gäst.

”Pastitsio med en touch av kanel i köttfärsen, halloumisallad med mandlar som lyfte allt, yoghurt med honung och valnötter. Rikliga portioner. Vällagat och hälsosamt!” skriver en annan gäst.

Lunch på en av Södermalms bästa grekiska restauranger
Dagens lunch på en av Södermalms bästa grekiska restauranger

Omröstning: Grekisk lunch – mer än bara grekisk sallad och tzatziki?

Många gillar att äta grekisk lunch eller grekisk middag på en mysig grekisk restaurang på Södermalm i Stockholm. Men vad utgör egentligen en äkta grekisk lunch?

Är det klassiska lunchrätter som moussaka, gyros (grekisk kebab) och pastitsio (grekisk lasagne)? Eller är det den svalkande starkölen Mythos till lunchen eller middag? Eller de solmogna grönsakerna, tzatziki med vitt bröd, extra virgin olivolja eller Kalamata-oliver?

Vegetarisk middag på grekiska ön Aegina utanför Athen

Sep 2020: Alfons Åberg-inspirerad utställning av Quinten Moody

September 2020 visar Quinten Moody från Ateljé Lilla Frans en lekfull utställning för både barn och vuxna med av Alfons Åbergs figur Lilla Laban inspirerade teckningar i Farbror Nikos stora restaurangs- och utställningslokal på Södermalm.

Passa på samtidigt som du tittar på utställningen att äta dagens lunch på vår grekiska restaurang på Södermalm där du hittar bland annat gyros, haloumisallad, grekisk sallad och äkta grekisk tzatziki.