Vegetarisk moussaka enligt Farbror Nikos recept med potatis & aubergine har många längtat efter. Nu kommer receptet för vegetarisk moussaka.
Farbror Nikos vegetariska / veganska moussaka består av fyra olika lager:
- Grönsakssås med purjolök, zucchini, tomat m.m.
- Béchamelsås
- Grillad aubergine
- Ugnsbakad potatis
Ingredienser till vegetarisk moussaka / vegansk moussaka
Här kommer ingredienserna som du behöver för att laga en smaskig vegetarisk eller vegansk moussaka enligt Farbror Nikos recept:
Till grönsakssåsen behöver du:
- Lite olivolja, gärna jungfruolja
- 500 gram purjolök
- 250 gram zucchini
- 250 gram morötter
- 200 gram krossade tomater
- 1,5 glas vatten
- 1/2 matsked tomatpuré
- 1-2 tesked salt
- 1/8 tesked muskot
- 1/8 tesked mald kanel
- 1/2 tesked basilika
- 1/4 tesked malt svartpeppar
Till béchamelsåsen behöver du:
- 1/2 liter mjölk, laktosfri mjölk eller havre- eller sojadryck
- 1/2 matsked salt
- 1/8 tesked muskot
- 1/8 tesked malt svartpeppar
- 25 gram smör, laktosfritt smör eller vegetabilisk margarin
- 30 – 45 gram Lailas mjölmix (gluten- och laktosfri)
Samt aubergine och potatis:
- 0,75 – 1 kg aubergine
- 0,75 – 1 kg potatis, gärna ekologisk
Instruktioner
Så här lagar du till de olika lagren till din vegetariska / veganska moussaka:
Béchamelsåsen
Lägg smöret eller margarinen i kastrullen på medium-hög värme tills det har smällt. Lägg sedan till allt annat.
Rör om nästan konstant. Fortsätt röra om i någon minut till efter såsen har börjat koka. Béchamelsåsen är färdig.
Grönsakssåsen
Lägg lite olja i kastrullen och allt annat förutom kryddorna. Koka upp i hög värme och sedan låt det kokas i medium värme.
Rör om ofta och koka grytan i c:a 1 timme eller tills den har en finn konsistens utan mycket vätska. Tillsatt därefter c:a 1/4 glas olivolja och alla kryddor.
Rör väl om grytan. Grytan är färdig.
Auberginerna
Skär auberginerna i c:a 1 cm tjocka skivor och salta dem lätt.
Lägg auberginerna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Häll på lita olivolja över auberginerna. Grilla auberginerna i ugnen på 200 grader tills de har fått lite brun färg. Men ta ut dem innan de blir för torra.
Potatisen
Skär potatisar i skivor i runt 1-1,3 cm tjocklek. Salta lätt. Lägg potatisar på en plåt som är c:a 8 – 10 cm hög med lite olivolja både på plåten och på potatisarna. Stoppa plåten i ugnen på c:a 200 grader i c:a 45 – 60 minuter tills de har fått en gyllenbrun färg.
Skapa din vegetariska / veganska moussaka lager för lager
Till sist ta plåten med potatisar och börja lägga allt lager på lager. Längst ner är potatisarna. Därefter kommer en tredje del av grönsakssåsen, hälften av auberginerna, en tredje del av grönsakssåsen, resterande auberginerna och en tredje del av grönsakssåsen. Häll på béchamelsåsen sist.
Riv på animalisk ost eller vegetabilisk ost enligt smak.
Värm upp ugnen till c:a 200 grader och lägg sedan plåten i den. Låt plåten stå i ugnen tills béchamelsåsen har fått en gyllenbrun färg.
Jag äter ofta lunch på Södermalm och hamnar då oftast hos grekiska restaurangen Farbror Nikos. Mest förtjust är jag i deras vegetariska moussaka som de lagar från ax till limpa i restaurangens kök.
Ingrid Ekström, tidigare stamgäst på Farbror Nikos
Vad serveras vegetarisk moussaka med?
Till din vegetariska eller veganska moussaka kan du servera en enkel sallad på tomat och gurka, tzatziki och kalamataoliver.