Sjömansinstitutets hus – k-märkta huset i jugendstil från sekelskiftet

1926 flyttades Saltsjöbanans slutstation till Slussen. K-märkta huset på Katarinavägen 19 såldes 1928 för 700.000 kronor till Stockholms kyrkliga sjömansvård som senare skulle bli Sjömansinstitutets hus.

Läsrum & syförening för sjömän

Artiklar från förr skvallrar om många aktiviteter i huset som underhölls av Stockholms kyrkliga sjömansvård. En guide från 1939 berättar att det fanns ett läsrum för sjömän på Stadsgården 22, alltså Sjömansinstitutets entré mot vattnet.

Läsrummet hade öppet på vardagar, söndagar och heldagar. Man erbjöd även samkväm september till maj och höll gudstjänst varannan söndag.

En annons från 1942 gör däremot reklam för syföreningens basar på Katarinavägen 19 med andaktsstund, sång, underhållning i högtidssalen, tombola, servering m.m. ”Folk stod kö ute på Katarinavägen då, för att vara frst på plats”, säger Kicki Wetterberg. Syföreningebn startades redan 1929 av Inger Christiernin.

Annons för Syföreningen för Stockholms Kyrkliga Sjömansvård på Katarinavägen 19
Annons för Syföreningen för Stockholms Kyrkliga Sjömansvård

Sjömansinstitutet och Sjömanskyrkan

1942 med invigning 10 mars öppnade Sjömansinstitutet och Sjömanskyrkan sina verksamheter i huset på Katarinavägen 19. Hedersgäster på invigningen var bl.a. prins Gustav Adolf, prinsessan Sibylla och prins Oscar Bernadotte.

Huset blev därmed hem, skola och kyrka för sjömän. Högtidssalen med altare och krucifix hade plats för ett par hundra sjömän.

Sällskapsrum för sjömännen på Sjömansinstitutet

För de sjömän som befann sig i hamn under jul och nyår arrangerade Sjömansinstitutet festligheter med mat, underhållning och film, utdelning av julklappar och ringlekar runt gran. På juldagsmorgonen hölls julotta med samkväm därefter. På annandagen blev det julmiddag på restaurang.

Julbord i Sjömanskyrkan

Under den svenska sjöfartens guldålder på 1950-talet hade Sjömansinstitutet kunnat redovisa besökssiffror på över 100 000 personer per år. Under 70-talet sjönk talen till ungefär en fjärdedel.

Efter hårda vintern 1979 flyttar Stadsmissionen in mef daghem och natthärbärge för utslagna människor utan fast bostad och arbete. Det skulle vara ombonat, med möjlighet till dusch, tvättmaskiner och måltider, men också till samtal och praktisk hjälp.

Sjömanskyrkan flyttade 2008 till Stockholms frihamn. Stiftelsen sålde 2010 fastigheten till Estancia Fastigheter. Lokalerna på Katarinavägen 19 hade blivit för stora. 2017 förvärvades fastigheten av Atrium Ljungberg.

Ulla Billquist spelar in ”Vänliga aftonvind”

Två år före hennes död 1946, spelade den då mycket populära och lika gåtfulla svenska sångerskan Ulla Billquist in sin låt ”Vänliga aftonvind” i huset.

Kaffestuga på gamla bilder

Gamla bilder avslöjar att det redan i början av 1900-talet fanns en kaffestuga i samma lokaler som Farbror Nikos café & galleri. Kanske skulle Saltsjöbanans trafikanter värma sig här, eller så var det tänkt som en plats för Sjömansinstitutets besökare.

Lämna ett svar