Grekiska delikatesser & livsmedel som olivolja, oliver, yoghurt, fetaost, spanakopita, grekiskt kaffe, frappé, bergsté, grekisk honung, Mythos öl m.m. är kända i hela världen. Här kommer fakta & historia om grekisk mat.

- Aubergine – grekiska maträtter med fylld stekt grillad aubergineAubergine i ugn. Grillad aubergine. Stekt aubergine. Fylld aubergine. Gratinerad aubergine. Panerad aubergine. Många aubergine recept från Grekland. I vilka grekiska recept ingår aubergine? Aubergine är en populär grönsak i Grekland där aubergine förekommer i många recept för förrätter och huvudrätter. Här kommer några grekiska rätter med aubergine: Rätter medFortsätt läsa “Aubergine – grekiska maträtter med fylld stekt grillad aubergine”
- Ät mer oliver för att förebygga prostatacancerI november odlar många män inom rörelsen Movember skägg för att uppmärksamna att män borde låta läkare undersöka sin prostata för att i tid upptäcka cancer. Sedan en längre tid tillbaka vet vi att män i t.ex. Spanien och Grekland löper lägre risk för att få prostatacancer. En studie genomfördFortsätt läsa “Ät mer oliver för att förebygga prostatacancer”
- Fetaost gravid – Får man äta fetaost som gravid?Kan man äta fetaost som gravid? Som gravid rädds du säkert listeria & undrar om man får äta fetaost som gravid. Vad säger Livsmedelsverket? Varför du som gravid bör vara rädd för listeria Listeria monocytogenes kan orsaka allvarlig sjukdom hos gravida och hota både moderns och barnets hälsa. Listeria bakterienFortsätt läsa “Fetaost gravid – Får man äta fetaost som gravid?”
- Grekisk sallad med fetaost – 8 fakta & recept för grekisk salladGrekisk sallad ska innehålla vad enligt recept? Vem uppfann salladen? Hur serveras äkta grekisk sallad? Hur kryddas den? Passar salladen även på vintern? 1. Vad ska en äkta grekisk sallad innehålla? Visste du att salladen bara ska innehålla följande fem ingredienser Salladen kryddas med salt, oregano, vinäger och rikligt medFortsätt läsa “Grekisk sallad med fetaost – 8 fakta & recept för grekisk sallad”
- Grekisk yoghurt – innehåll, märken & användning för grekisk yoghurtGrekisk yoghurt görs på pastöriserad mjölk, pastöriserad grädde och yoghurtkultur. Olika märken innehåller olika mycket fett och protein. Kommer yoghurten verkligen från Grekland? Beteckningen grekisk yoghurt kan vara lite missvisande. Inte alla produkter som kallas så är tillverkade i Grekland eller använder sig av ingredienser från Grekland. Namnet är alltsåFortsätt läsa “Grekisk yoghurt – innehåll, märken & användning för grekisk yoghurt”
- Halloumi gravid – Kan jag som gravid äta halloumi enl. Livsmedelsverket?Får jag som gravid äta grillad halloumi eller stekt halloumi? Vad säger Livsmedelsverket om att äta halloumiost gravid? Fara för listeria? Listeria symptom hos havande Bakterien listeria monocytogenes kan hota både moderns och ofödda barnets hälsa. Listeria symptom hos gravida kan vara diffusa och liknar influensa. Listeria infektionen kan spridasFortsätt läsa “Halloumi gravid – Kan jag som gravid äta halloumi enl. Livsmedelsverket?”
- Halloumi protein – hur mycket protein har halloumi?Protein i halloumi är c:a 19,5 gram per 100 gram. Men grillad & stekt halloumi har upp till 23 % protein & 26 % fetthalt. Varför är det mycket protein i halloumi? Äkta cypriotisk halloumi på får- och getmjölk tappar vatten när den steks eller när osten grillas. Halloumi bestårFortsätt läsa “Halloumi protein – hur mycket protein har halloumi?”
- Kalamataoliver – oliver från Kalamata – allt om kalamataoliverKalamataoliver är grekiska kalamonoliver som skördas i distriktet Kalamata på grekiska fastlandet enl. nya EU-regler för oliver. Läs mer om kalamataoliver. Hur smakar kalamataoliver? Oliverna är salta och fruktiga men samtidigt neutrala som gör att de passar till många maträtter och drycker. De kan kännas lätt bittra ibland eftersom oliverFortsätt läsa “Kalamataoliver – oliver från Kalamata – allt om kalamataoliver”
- Läsk från Grekland: Loux, Ivi & Epsa grekisk läskLäsk av märkena Loux / Λουξ, Ivi / ήβη & Epsa / ΕΨΑ har du druckit på semestern i Grekland. Läsk med citron, apelsin & sour cherry / körsbär är favoriter.
- Mythos öl – allt om grekisk öl MythosMythos öl, grekisk öl på flaska på Systembolaget har många druckit i Grekland. Men när lanserades Mythos öl & vad innehåller ölen? Hur mycket alkohol är det i Mythos öl? I Sverige håller sådan grekisk öl en alkoholhalt på 4,7 % jämfört med de 5,0 % som gäller för MythosFortsätt läsa “Mythos öl – allt om grekisk öl Mythos”
- Spanakopita (grekisk spenatpaj) – allt om spanakopita från GreklandSpanakopita, grekisk spenatpaj eller spenatpiroger känns igen från Grekland. Vegetariska spanakopita / spenatpiroger finns nu även på ICA, Coop & Mathem. Vad betyder spanakopita? Spanakopita (grekiska σπανακόπιτα) är en kombination av grekiska ordet för spenat (grekiska spanaki / σπανάκι) och grekiska ordet för paj eller pirog (grekiska pita / πίτα).Fortsätt läsa “Spanakopita (grekisk spenatpaj) – allt om spanakopita från Grekland”
- Tzatziki – hur mycket vitlök ska äkta tzatziki innehålla?Tzatziki är en grekisk sås som har blivit en svensk klassiker. Men hur mycket vitlök ska äkta grekisk tzatziki som du äter till dagens lunch eller middag egentligen innehålla? Några gillar mycket vitlök & några inte någon vitlök alls i tzatziki. Men bästa tzatziki receptet från grekiska lunch restaurangen FarbrorFortsätt läsa “Tzatziki – hur mycket vitlök ska äkta tzatziki innehålla?”
- Tzatziki eller tsatziki? 10 fakta om äkta grekisk tzatziki10 fakta om äkta grekiska tzatziki – stavning, historia, ingredienser, laktosfri och vegansk version, hur mycket vitlök, näringsinnehåll och mer.
- Vad är haloumi? Allt du behöver veta om haloumiVad är haloumi? Äkta halloumi görs på en blandning av opastöriserad getmjölk och fårmjölk. Haloumi med mer komjölk än get- och fårmjölk är alltså fejk. Kor introducerades nämligen sent till Cypern. Nuförtiden blandar många producenter även komjölk i hallomi. Komjölk är billigare eftersom kor kan hållas inomhus i industriliknande förhållanden.Fortsätt läsa “Vad är haloumi? Allt du behöver veta om haloumi”
- Varför heter det fetaost? Historian bakom namnet för fetaostJa, varför heter det fetaost? Fetaosten av får- och getmjölk heter så efter italienska ordet fetta som betyder skiva och som först 2002 ursprungsskyddades. Grekiska ordet φέτα (féta) härstammar tydligen från italienska fetta som egentligen betyder skiva. Italienska ordet i sin tur kommer från latinska ordet offa för munsbit. OrdetFortsätt läsa “Varför heter det fetaost? Historian bakom namnet för fetaost”