Äkta grekisk tzatziki – 10 saker du behöver veta om yoghurtsåsen

Farbror Nikos äkta grekiska tzatziki i lunchkorgen

Vad skulle Farbror Nikos grekiska gyrostallrik, moussaka och pastitsio men också hans matiga sallader och mustiga soppor vara utan äkta grekiska tzatziki som lagas på restaurangen på äkta grekisk yoghurt?

Därför serverar grekiska restaurangen Farbror Nikos på Södermalm i Stockholm all sin mat med äkta tzatziki och bröd. Här kommer 10 fakta du kanske inte visste om denna pålägg, dipp eller sås.

1. Från vilket språk kommer ordet tzatziki?

Tzatziki (τζατζίκι) är ett ord från modern grekiska som har tagits över som låneord till många språk. Ursprunget är dock ovisst. Man tror att tzatziki kommer från turkiska ordet cacık som står för en liknande maträtt. Men ordet har antagligen lånats från armeniska eller kurdiska.

Farbror Nikos äkta grekiska tzatziki i lunchkorgen
Farbror Nikos äkta grekiska tzatziki i lunchkorgen

2. Hur stavas tzatziki rätt på svenska?

Svenska Akademiens Ordlista säger att både tzatziki och tsatsiki är rätt.

3. Vad görs tzatziki på?

Äkta grekisk tzatziki innehåller:

  • Avrunnen grekisk yoghurt – helst på får- och getmjölk
  • Riven och avrunnen gurka
  • Vitlök
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja

Men möjligheterna är många. Vissa kockar som Jamie Oliver blandar i kryddörter som mynta, dill, oregano, koriander och persilja. Tycker du att det är för smakneutralt så kan du smaka av röran med vinäger eller citronjuice. Farbror Nikos rundar av med lite honung. Klicka här för Farbror Nikos recept på egen tzatziki.

4. Hur mycket vitlök ska man tillsätta?

Några gillar mycket och några inte någon vitlök alltså i sin tzatziki. Det är bäst att ha i 3-4 klyftor per 1000 gram yoghurt.

5. Hur länge ska tzatziki vila i kylen?

Tzatziki ska serveras svalt. Dessutom måste smakerna och dofterna utvecklas. Så en timme i kylen är det minsta. Bäst att ha den en hel dag i kylskåpet innan den serveras.

Farbror Nikos egen grekiska kebabtallrik med gyros på fläskkött, pitabröd, bulghur, äkta tzatziki och sallad
Farbror Nikos egen grekiska kebabtallrik med gyros på fläskkött, pitabröd, bulghur, äkta tzatziki och sallad

6. Hur äter man tzatziki?

Tzatziki funkar bra som kall förrätt (meze) med bröd men också som sidorätt eller sås till kött, fisk och vegetariskt. Vissa äter den mer som dipp till stekt potatis eller nachos. Andra använder tzatziki mer som dressing över salladen.

Farbror Nikos serverar tzatziki med alla sina grekiska varmrätter, fräscha sallader och matiga sopport för att äta på plats, för avhämtning & hemleverans.

7. Hur näringsrik är tzatziki?

Det beror så klart på dina ingredienser. Men tzatziki har i genomsnitt följande näringsinnehåll:

  • 8 % fett
  • 6 % kolhydrater
  • 3,4 % proteiner
  • höga halter av kalcium
  • bra med vitamin k

8. Kan tzatziki göras laktosfri?

Ja, du skulle kunna byta ut yoghurten mot laktosfri crème fraiche från t.ex. Valio eller laktosfri yoghurt från t.ex. Arla. Farbror Nikos tzatziki är inte laktosfri men du kan doppa brödet i grekisk jungfruolja istället. Vår moussaka med nötfärs eller vego är faktiskt laktos- och glutenfri.

Mousaka med nötfärs farbror Nikos specialitet
Hemlagad moussaka med nötfärs – laktos- & glutenfritt

9. Kan tzatziki göras veganskt?

Ja, du skulle kunna byta ut yoghurten mot soyayoghurt, havreyoghurt eller aqua faba (kikärtsspad).

Vissa greker håller fasta 40 dagar inför påsken (s.k. νηστίσιμο) och äter då inget animaliskt. Då och då ser man istället tzatziki gjort på sesampasta eller tahini istället. Men även kokta vita bönor, kikärter och liknande kan funka.

För veganer har Farbror Nikos tre favvorätter: Vegansallad, tomatsoppa med rostade mandlar och linssoppa med rostade solrosfrön.

10. Är Tsatsiki inte även en barnboksfigur?

Moni Nilsson-Brännström har skrivit åtta barn- och ungdomsböcker med Tsatsiki som huvudfigur – egentligen Tobias som dock kallas av sin mor för Tsatsiki efter hans favoriträtt. Tre av böckerna har blivit filmer också.

Farbror Nikos soliga uterservering på Katarinavägen nära Slussen
Farbror Nikos soliga uterservering på Katarinavägen 19 på Södermalm nära Slussen

Publicerad av Konstantin Irina

Marknadschef med fokus på digital tillväxt på Philips, Electrolux, ICA, SCA / Essity och Arbetsförmedlingen. Bloggare och påverkare i Nacka, belönad med utmärkelsen Årets Nackabo, ett demokratistipendium och Arne Nyhammer-stipendiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s