Tzatziki eller tsatziki? 10 fakta om äkta grekisk tzatziki

Äkta grekisk tzatziki / tsatziki görs på grekisk yoghurt men vissa gör tzatziki på turkisk yoghurt eller vegansk yoghurt. 10 fakta om grekisk tzatziki.

1. Från vilket språk kommer ordet tzatziki?

Tzatziki (τζατζίκι) är ett ord från modern grekiska som har tagits över som låneord till många språk. Ursprunget är dock ovisst. Man tror att tzatziki kommer från turkiska ordet cacık som står för en liknande maträtt. Men ordet tzatziki har antagligen lånats från armeniska eller kurdiska.

Farbror Nikos äkta grekiska tzatziki i lunchkorgen
Farbror Nikos äkta grekisk tzatziki i lunchkorgen

2. Hur stavas tzatziki rätt på svenska?

Svenska Akademiens Ordlista säger att både tzatziki och tsatsiki är rätt. Många skriver tsatziki istället.

3. Vad görs äkta grekisk tzatziki på?

Äkta grekisk tzatziki innehåller:

  • Avrunnen äkta grekisk yoghurt – helst på får- och getmjölk
  • Riven och avrunnen gurka
  • Vitlök
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja

Men möjligheterna är många. Vissa kockar som Jamie Oliver blandar i kryddörter som mynta, dill, oregano, koriander och persilja.

Tycker du att det är för smakneutralt så kan du smaka av röran med vinäger eller citronjuice. Farbror Nikos rundar av med lite honung. Klicka här för Farbror Nikos tzatziki recept.

Äkta grekisk tzatziki med bröd till lunchen på Farbror Nikos på Södermalm

4. Hur mycket vitlök ska man tillsätta?

Några gillar mycket och några inte någon vitlök alltså i sin tzatziki. Det är bäst att ha i 3-4 klyftor per 1000 gram yoghurt.

5. Hur länge ska tzatziki vila i kylen?

Äkta grekisk tzatziki ska serveras svalt. Dessutom måste smakerna och dofterna utvecklas. Så en timme i kylen är det minsta. Bäst att ha din tsatziki en hel dag i kylskåpet innan den serveras.

Farbror Nikos egen grekiska kebabtallrik med gyros på fläskkött, pitabröd, bulghur, äkta tzatziki och sallad
Farbror Nikos egen grekiska kebabtallrik med gyros på fläskkött, pitabröd, bulghur, äkta tzatziki och sallad

6. Hur äter man tzatziki?

Tzatziki funkar bra som kall förrätt (meze) med bröd men också som sidorätt eller sås till kött, fisk och vegetariskt. Vissa äter den mer som dipp till stekt potatis eller nachos. Andra använder tzatziki mer som dressing över salladen. En annan populär dipp är fava.

Vår grekiska restaurang på Södermalm serverar tzatziki till dagens lunch som gyrostallrik, pastitsio, moussaka, vegetarisk moussaka, grekisk sallad, tomatsoppa, sallad med grekiska spenatpiroger mm för att äta på plats, för avhämtning & hemleverans.

7. Hur näringsrik är tzatziki?

Det beror så klart på dina ingredienser. Men tzatziki har i genomsnitt följande näringsinnehåll:

  • 8 % fett
  • 6 % kolhydrater
  • 3,4 % proteiner
  • höga halter av kalcium
  • bra med vitamin k

8. Kan tzatziki göras laktosfri?

Ja, du skulle kunna byta ut yoghurten mot laktosfri crème fraiche från t.ex. Valio eller laktosfri yoghurt från t.ex. Arla.

Farbror Nikos tzatziki är inte laktosfri men du kan doppa brödet i grekisk jungfruolja istället. Vår moussaka med nötfärs eller vegetarisk moussaka är faktiskt laktosfri och glutenfri. Vi har glutenfri lunch.

Mousaka med nötfärs farbror Nikos specialitet
Hemlagad moussaka med nötfärs – laktos- & glutenfritt

9. Kan tzatziki göras veganskt?

Ja, du skulle kunna byta ut yoghurten i tsatziki mot soyayoghurt, havreyoghurt eller aqua faba (kikärtsspad).

Vissa greker håller fasta 40 dagar inför påsken (s.k. νηστίσιμο) och äter då inget animaliskt. Då och då ser man tzatziki gjort på sesampasta eller tahini istället. Men även kokta vita bönor, kikärter och liknande kan funka.

Grekiska restaurangen Farbror Nikos har 10 vegetariska lunchrätter på menyn, nästan som en äkta vegetarisk restaurang i Stockholm.

10. Är Tsatsiki inte även en barnboksfigur?

Moni Nilsson-Brännström har skrivit åtta barn- och ungdomsböcker med Tsatsiki som huvudfigur – egentligen Tobias som dock kallas av sin mor för Tsatsiki efter hans favoriträtt. Tre av böckerna har blivit filmer också.

Farbror Nikos soliga uterservering på Katarinavägen nära Slussen
Farbror Nikos soliga uterservering på Katarinavägen 19 på Södermalm nära Slussen

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Upptäck mer från Grekiska recept, delikatesser & butiker

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa