Mastix harts från Chios som smaksättare & krydda

Mastix eller masticha är en ljusgult kåda eller harts från mastikträdet på grekiska ön Chios. Mastix används som smaksättare i glass, efterrätter, godis, sprit m.m.

Mastix-droppar från Mastihashop.com
Mastix droppar från MastihaShop.com

Vad är mastix?

Mastix eller masticha (grekiska Μαστίχα) är ett naturligt, ljusgult kåda eller harts som utvinns från trädstammen av mastikträdet Pistacia lentiscus på grekiska ön Chios. Mastik utsöndras av trädens hartskörtlarna och torkar till bitar av sprött, genomskinligt harts.

Mastic har skördats i åtminstone 2.500 år. Hartset skördas mellan början av juli och början av oktober så här:

  • Först rengörs området runt mastikträden med kalciumkarbonat.
  • Därefter görs små var 4-5 dagen mellan fem och tio snitt i barken för att hartset ska träda fram.
  • Sedan samlas hartset in och tvättas med källvatten.
  • På vintern rensas hartset från barkrester, löv, sand m.m.

Namnet mastix kommer från gammalgrekiska μαστιχάειν alltså att tugga och gnugga på tänderna och som återfinns i engelska ordet to masticate eller latin masticare.

Mastixbyarna på Chios

Mastixproduktionen på Chios har en av EU skyddad ursprungsmärkning som garanterar att hartset kommer endast från de 24 mastixabyarna (grekiska mastichochoria) på ön.

Produktionen kontrolleras av en kooperativ, Chios Gum Mastic Growers Association (grekiska Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου). Den grundades redan 1938 och fungerar som representant för de 24 mastixbyarna.

Äkta mastix produceras endast på grekiska ön Chios
Äkta mastix produceras endast på grekiska ön Chios (bild: Eftychia Syrimi on Pexels.com)

Hur smakar mastix?

Hur Mastix beskrivs på olika sätt av olika personer. Själv tycker jag att det smakar fräscht dock inte som dominant som mynta med en svag jordig eftersmak som påminner om morot. Andra beskriver smaken och doften av mastix som

  • lätt rökig
  • sträv, nästan skogig men samtidigt fräsch
  • liknande trä-, tall- eller cederträ

Vad är mastix bra för?

Mastix används har ett stort användningsområde som smaksättare i grekiska köket, för att stabilisera livsmedel, som doftämne i kosmetika men också lim, lack och rökelse:

  • som krydda för olika bakelser såsom festliga bröd, briocher och kex, t.ex. kourabiedes.
  • som smaksättare i efterrätter, läsk och godis som Turkish delight / loukoumi (orientaliskt marmeladgodis), choklad, tuggummi (märkena ELMA och MastihaShop), halspastiller, karameller och grekiska godiset Ypovrihio där mastihakryddad glukos doppas i vatten och äts därefter.
  • som smaksättare av starka drycker som Ouzo, likören Mastika / Mastichato och Raki.
  • som krydda i maträtter, däribland traditionella korvar på Cypern.
  • som naturligt tuggummi sedan grekiska filosofen Theofrastos tid (c:a 300 f.Kr.) som renar tänder och ger friskare andedräkt. Mastixa är dock mycket segare / hårdare än kommersiellt framställt tuggummi. När det tuggas mjuknar hartset och blir ett ljust vitt och ogenomskinligt tuggummi. Smaken är bitter till en början, men efter lite tuggande släpper den en uppfriskande smak. I Israel kallas tuggummi fortfarande för Mastic (hebrew מסטיק).
  • för att stabilisera konsistensen i några glassorter som grekiska kaimaki och turkiska Maraş Dondurmagsı. Mastic gör också att glassen inte smälter så snabbt i hettan. Samma gäller godissorten Turkish delight eller loukoumi.
  • som lim inom film och teater för att fästa maskdelar av latex och konstgjort skägg mot huden (t.ex. märket GRIMAS Mastix Extra lim). Även illusionen av ärr och rynkor skapas med hjälp av mastix. Även glas, porslin och Pietra dura kan limmas med masticha.
  • till framställning av lack för att bygga fioler, ramar och finare möbler.
  • som doftämne i vårdande kosmetik som tandkräm, tvålar, duschtvål, schampo, parfym (t.ex. herrdoften Floris Soulle Ambar Edt), hudolja- och hudkräm. Då ofta angett som PISTACIA LENTISCUS GUM.
  • för att producera rökelse.
  • i oljemaleriet eftersom det blir mjukt redan vid 40 °C och låter sig lösa upp med terpentinolja, alkohol och bensin.
Mastix används för att smaksätta och stabilisera Turkish delight / loukoumi
Mastix används för att smaksätta och stabilisera Turkish delight / loukoumi (Photo by Meruyert Gonullu on Pexels.com)

Hur kan man köpa mastiha?

Mastix erbjuds i handeln som

  • fint pulver, alltså där kådan har malts ner.
  • spröda och lätt genomskinliga droppar eller tårar som gör att mastixa ibland kallas för tårarna från Chios. De kan köpas i olika storlekar.
  • som eterisk olja.

Mastiha som krydda och smaksättare kan köpas i grekisk livs eller beställas på Internet, t.ex. från mastihashop.com.

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Upptäck mer från Grekiska recept, delikatesser & butiker

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa