Filodegspaj recept vegansk filodegspaj med tofu, spetskål & dill

Hoppa till recept

Filodegspaj fylld med spenat, feta eller purjo är en populär maträtt i Grekland. Här kommer ett lätt recept för en vegansk filodegspaj med tofu, spetskål, purjolök, dill och filodeg.

Vad innehåller receptet för vegansk filodegspaj?

För att göra en vegansk filodegspaj behöver du filodeg, rökt tofu, spetskål, vitkål eller rödkål, purjolök, färsk dill, olivolja, vitpeppar, grönsaksbuljong, torkad oregano och vinäger eller citronjuice.

Ingredienser till vegansk filodegspaj
Ingredienser till vegansk filodegspaj

Vilken filodeg passar bäst?

När det gäller filodeg till vegansk filodegspaj så finns det olika märken som du kan köpa på ICA, Coop, Lidl, Willys, Mathem eller Hemköp – antigen djupfryst eller i kylen, däribland

  • Sevan filodeg, 500 gram
  • Pop Bakery filodeg, 250 gram
  • Fontana Kouzina grekisk filodeg, 450 gram
Sevan filodeg till vegansk filodegspaj
Sevan filodeg till vegansk filodegspaj

Vilken tofu passar till vegansk filodegspaj?

När det gäller tofu (dofu eller asiatisk bönost) så kan du använda naturell tofu, marinerad tofu eller rökt tofu. Jag rekommenderar rökt tofu till vegansk filodegspaj. På ICA, Coop, Lidl, Willys, Mathem eller Hemköp säljs märkena:

  • YiPin ekologisk alspånsrökt tofu
  • Eldorado bokspånsrökt tofu
  • Taifun rökt tofu
  • Kung Markatta rökt tofu

Hur äter man vegansk filodegspaj?

Du kan äta pajen som förrätt, smårätt (meze), huvudrätt eller till något annan grekisk maträtt exempelvis fyllda tomater (gemista), linsgryta, (fakes), grekisk grönsaksgratäng (briam), gratinerad aubergine (imam) eller gryta med okra (mpamies).

Som huvudrätt kan du servera filodegspajen med en god sallad eller varför inte tzatziki, fava eller guacamole?

Vilka andra fyllningar finns i de grekiska pajerna

De flesta grekiska pajer är ovolaktovegetariska. De är fyllda med:

  • Spenat, s.k. spanakopita
  • Ost och spenat, s.k. tirospanakopita
  • Purjolök med eller utan ost, s.k. prasopita
  • Vilda örter med eller utan ost, s.k. hortopita
  • Svampar med eller utan ost, s.k. manitaropita

Vad betyder egentligen filo?

Filo eller phyllo kommer från grekiska φύλλο och betyder blad. Den bladtunna degen görs bara på mjöl, vatten och pyteliten olja.

Fillodeg
Fillodeg

Publicerad av Konstantinos Irina

Ledamot för Nackalistan i Nacka kommunfullmäktige, talesperson för nätverket Bevara Trolldalen!, bloggare på vastrasicklao.se sedan 2007.

Lämna ett svar

Upptäck mer från Grekiska recept, delikatesser & butiker

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa