Filodegspaj fylld med spenat, feta eller purjo är en populär maträtt i Grekland. Här kommer ett lätt recept för en vegansk filodegspaj med tofu, spetskål, purjolök, dill och filodeg.
Vad innehåller receptet för vegansk filodegspaj?
För att göra en vegansk filodegspaj behöver du filodeg, rökt tofu, spetskål, vitkål eller rödkål, purjolök, färsk dill, olivolja, vitpeppar, grönsaksbuljong, torkad oregano och vinäger eller citronjuice.

Vilken filodeg passar bäst?
När det gäller filodeg till vegansk filodegspaj så finns det olika märken som du kan köpa på ICA, Coop, Lidl, Willys, Mathem eller Hemköp – antigen djupfryst eller i kylen, däribland
- Sevan filodeg, 500 gram
- Pop Bakery filodeg, 250 gram
- Fontana Kouzina grekisk filodeg, 450 gram

Vilken tofu passar till vegansk filodegspaj?
När det gäller tofu (dofu eller asiatisk bönost) så kan du använda naturell tofu, marinerad tofu eller rökt tofu. Jag rekommenderar rökt tofu till vegansk filodegspaj. På ICA, Coop, Lidl, Willys, Mathem eller Hemköp säljs märkena:
- YiPin ekologisk alspånsrökt tofu
- Eldorado bokspånsrökt tofu
- Taifun rökt tofu
- Kung Markatta rökt tofu
Hur äter man vegansk filodegspaj?
Du kan äta pajen som förrätt, smårätt (meze), huvudrätt eller till något annan grekisk maträtt exempelvis fyllda tomater (gemista), linsgryta, (fakes), grekisk grönsaksgratäng (briam), gratinerad aubergine (imam) eller gryta med okra (mpamies).
Som huvudrätt kan du servera filodegspajen med en god sallad eller varför inte tzatziki, fava eller guacamole?
Vilka andra fyllningar finns i de grekiska pajerna
De flesta grekiska pajer är ovolaktovegetariska. De är fyllda med:
- Spenat, s.k. spanakopita
- Ost och spenat, s.k. tirospanakopita
- Purjolök med eller utan ost, s.k. prasopita
- Vilda örter med eller utan ost, s.k. hortopita
- Svampar med eller utan ost, s.k. manitaropita
Vad betyder egentligen filo?
Filo eller phyllo kommer från grekiska φύλλο och betyder blad. Den bladtunna degen görs bara på mjöl, vatten och pyteliten olja.

Vegansk filodegspaj med tofu, dill & spetskål

Noteringar
Servera veganska filodegspajen som huvudrätt med sallad, (vegansk) tzatziki, hummus, fava eller guacamole. Alternativt kan du äta veganska filodegspajen som smårätt (meze), förrätt eller som sidorätt till Gemista, grekisk sallad, briam, bifteki m.m.
Veganska filodegspajen håller sig några dagar i kylskåpet och mycket längre i frysen. Bästa sättet är att ha bakplåtspapper mellan bitarna så att du lättare kan ta ut en bit utan att den går sönder.
Ingredienser
- 700 gram rensad färsk ekologisk spetskål alternativt vitkål eller rödkål
- 1 stor färsk purjolök alternativt en stor gul lök eller rödlök
- 100 gram färsk dill
- 250 gram rökt ekologisk tofu, exempelvis alspånsrökt tofu från Yipin
- 1,5 - 2 matskedar vegetabilisk buljong, exempelvis Biofood lantbuljong
- 3 - 4 ml vitpeppar
- 3 ml torkad oregano
- 2 dl grekisk jungfruolja / olivolja
- 1 matsked vinäger eller citronjuice
- 6 blad filodeg, exempelvis Sevan filodeg 500 gram
Instruktioner
- Förbered grönsakerna. Ta bort spetskålens, vitkålens eller rödkålens yttersta blad. Skär bort grova roten som ibland kan vara för träig. Skölj av kålen. Skär och tärna kålen i bitar som inte är större än lillfingrets nagel.
- Skölj av dillen. Skaka av vattnet. Skär bort c:a 1 cm av träiga roten. Skär dillen till storleken som du känner igen från frysdillen.
- Skär av purjolökens rot samt c:a fyra - fem centimeter av träiga gröna toppbladen. Rensa purjolöken ordentligt. Jord och damm har ibland tagit sig mellan purjobladen. Ibland hjälper det att dela på purjon längs med grönsaken och skölja av blad för blad. Skär och tärna purjon i bitar som inte är större än lillfingrets nagel.
- Öppna tofuförpackningen. Torka av vattnet från tofuns yta med hushållspapper eller en köksduk. Skär och tärna tofun i c:a 1 centimeter stora tärningar.
- Sätt spisen på hög temperatur. Ställ stekpannan på den. Häll i olivolja efter smak.
- Bryn lätt purjolöken eller löken i stekpannan. Tillsätt sedan spetskålen. Inget lock på. Rör om ofta så att vätskan försvinner.
- Efter c:a 15 minuter häller du stekta blandningen av purjolök och spetskål i en värmetålig bunke.
- Släng nu tofun i pannan och extra olivolja om det ser torrt ut. Rör om ofta. När vita ytorna av tofun börjar bli ljusbruna och knapriga, stänger du av spisen.
- Häll i stekta tofun i bunken. Sedan buljongen, vitpeppa, torkad oregano och vinäger. Blanda allt försiktigt så att tofun inte smulas.
- Värm varmluftsugnen till c:a 175 grader.
- Ta fram en stor plåt och lägg på hushållspapper.
- Öppna förpackningen med filodegen. Ta fram första filobladet och lägg det på hushållspappret. Olja filobladet med en pensel. Lägg på andra filobladet. Olja även det. Lägg på tredje filobladet.
- Observera att filobladen kan lätt gå sönder. Men det gör inget. Viktigt också att filobladen som är kvar inte torka ut - ställ därför dessa snabbt i kylen.
- Häll på tofu-grönsaksblandningen och fördela över hela filobladet.
- Ta fram fjärde filobladet och lägg det tofu-grönsaksblandningen. Olja filobladet med en pensel. Lägg på femte filobladet. Olja även det. Lägg på sjätte filobladet. Olja även det.
- Strö råa sesamfrön på toppen.
- Ställ veganska filodegspajen i ugnen. Ta ut efter c:a 30 minuter. Skär i sex stora bitar.