Bifteki / grekiska pannbiffar med nötfärs, örter & fetaost har vi inte på menyn. Men många gäster frågar om recept för bifteki / grekiska pannbiffar.
Biffteki är nog en klassiker som du har testat på semestern på någon av de 10 bästa grekiska öar kan vara gott att testa göra de hemma i Sverige också.
Ingredienser till bifteki / grekiska pannbiffar
För att göra grekiska pannbiffar / biffteki behöver du följande ingredienser enligt vårt recept:
- 500 gram nötfärs, helst ekologiskt kött
- 2 msk ströbröd, köpt eller hemmagjord på något gott bröd som har torkat ut över helgen
- 1 lök finhackad, gul eller röd
- 2 vitlöksklyftor eller mindre om du är känslig mot vitlök
- Citronskal från en citron
- 1 ägg, helst från frigående höns
- 1 msk vinäger, helst äpelcidervinäger
- 1 morot, riven
- 2 msk persilja, hackad. Serious Eats rekommenderar färsk eller torkad timjan istället.
- 1 tsk spiskummin
- 1 msk mynta, torkad eller färsk eller torkad oregano
- 1 msk paprikapulver
- Äkta grekisk fetaost att lägga i biffteki. Osten kommer bli len och mjuk i biffarna.
- Salt
- Peppar
- 2 msk grekisk jungfruolja

Så här lagar du grekiska pannbiffar / biffteki
- Sätt ugnen på 200° C. Men ännu godare på kolgrillen i trädgården eller på innergården.
- Finhacka lök, persilja och mynta. Eller timjan.
- Pressa vitlöken.
- Riv moroten och krama vätskan ur den så att dina grekiska pannbiffar inte blir vattniga.
- Blanda ner löken i köttfärsen samt pressad vitlök, morot, ströbröd, ägg, paprikapulver, persilja, grekisk jungfruolja, vinäger, citronskal, spiskummin och mynta.
- Smaka av med salt och peppar.
- Forma pannbiffen i önskad storlek. Vissa gillar mindre och vissa föredrar större biffar.
- Gör ett litet hål i mitten och lägg i en bit äkta grekiska fetaost.
- Tryck ihop blandningen för att förseglade osten och forma.
- Stek pannbiffarna / bifteki i en stekpanna med grekisk olivolja tills du fått fin färg på båda sidor.
- Stek några färsbiffar i taget.
- Lägg över i en ungnfast form.
- Grädda i ugnen i c:a 10 minuter.
Om du vill bli bättre på att laga grekisk mat så har vi tips på 5 grekiska matlagningskanaler på YouTube där proffsiga kockar lagar båda klassiska och moderna grekiska maträtter.

Servera bifteki med gott tillbehör
Servera de rykande varma grekiska pannbiffarna / biffteki med något gott, exempelvis
- Grekisk sallad, halloumisallad eller en enkel sallad på tomater och gurka
- Kalamataoliver, de svarta oliverna från Peloponnesos
- Äkta grekisk tzatziki med färskt bröd, kanske enligt Farbror Nikos eget tzatziki recept
- Stekt potatis men kokt går också bra, även nyttig kokt bulgur, ris eller couscous
- En kall Mythos öl som du kanske känner igen från Grekland, ett glas grekiskt vin eller grekisk läsk.

15 % rabatt på semesterhotell i Grekland
Du som är sugen på att semestra i Grekland, njuta av god mat, sandstrand och trevliga människor kan genom Farbror Nikos få 15 % rabatt på två olika hotell på grekiska ön Egina utanför Aten.
