Bifteki grekiska pannbiffar – recept på mumsiga bifteki

Bifteki / grekiska pannbiffar i stekpanna - läckra grekiska färsbiffar

Bifteki / grekiska pannbiffar med nötfärs, örter & fetaost har vi inte på menyn. Men många gäster frågar om recept för bifteki / grekiska pannbiffar.

Biffteki är nog en klassiker som du har testat på semestern på någon av de 10 bästa grekiska öar kan vara gott att testa göra de hemma i Sverige också.

Ingredienser till bifteki / grekiska pannbiffar

För att göra grekiska pannbiffar / biffteki behöver du följande ingredienser enligt vårt recept:

  • 500 gram nötfärs, helst ekologiskt kött
  • 2 msk ströbröd, köpt eller hemmagjord på något gott bröd som har torkat ut över helgen
  • 1 lök finhackad, gul eller röd
  • 2 vitlöksklyftor eller mindre om du är känslig mot vitlök
  • Citronskal från en citron
  • 1 ägg, helst från frigående höns
  • 1 msk vinäger, helst äpelcidervinäger
  • 1 morot, riven
  • 2 msk persilja, hackad. Serious Eats rekommenderar färsk eller torkad timjan istället.
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 msk mynta, torkad eller färsk eller torkad oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • Äkta grekisk fetaost att lägga i biffteki. Osten kommer bli len och mjuk i biffarna.
  • Salt
  • Peppar
  • 2 msk grekisk jungfruolja
Smulad grekisk fetaost passar bra till grekiska pannbiffar / bifteki

Så här lagar du grekiska pannbiffar / biffteki

  • Sätt ugnen på 200° C. Men ännu godare på kolgrillen i trädgården eller på innergården.
  • Finhacka lök, persilja och mynta. Eller timjan.
  • Pressa vitlöken.
  • Riv moroten och krama vätskan ur den så att dina grekiska pannbiffar inte blir vattniga.
  • Blanda ner löken i köttfärsen samt pressad vitlök, morot, ströbröd, ägg, paprikapulver, persilja, grekisk jungfruolja, vinäger, citronskal, spiskummin och mynta.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Forma pannbiffen i önskad storlek. Vissa gillar mindre och vissa föredrar större biffar.
  • Gör ett litet hål i mitten och lägg i en bit äkta grekiska fetaost.
  • Tryck ihop blandningen för att förseglade osten och forma.
  • Stek pannbiffarna / bifteki i en stekpanna med grekisk olivolja tills du fått fin färg på båda sidor.
  • Stek några färsbiffar i taget.
  • Lägg över i en ungnfast form.
  • Grädda i ugnen i c:a 10 minuter.

Om du vill bli bättre på att laga grekisk mat så har vi tips på 5 grekiska matlagningskanaler på YouTube där proffsiga kockar lagar båda klassiska och moderna grekiska maträtter.

Grekiska pannbiffar / bifteki i stekpanna
Grekiska pannbiffar / bifteki i stekpanna

Servera bifteki med gott tillbehör

Servera de rykande varma grekiska pannbiffarna / biffteki med något gott, exempelvis

Grekiska starkölen Mythos öl på flaska på Farbror Nikos café & galleri

15 % rabatt på semesterhotell i Grekland

Du som är sugen på att semestra i Grekland, njuta av god mat, sandstrand och trevliga människor kan genom Farbror Nikos få 15 % rabatt på två olika hotell på grekiska ön Egina utanför Aten.

Vänta in kvällen på en sandstrand i Greklannd
Vänta in kvällen på en sandstrand i Grekland (Photo by Bayu jefri on Pexels.com)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: